Boosting; honderden euro's dokken voor een online leugen  

Boosting; honderden euro's dokken voor een online leugen 2016-03-21T15:24:21
Brutus kwam vandaag euforisch binnen op de redactie. Hij had een nieuwe rang op League of Legends behaald. Dat ging makkelijker dan ooit, hij hoefde er namelijk niets eens voor te spelen. Voor de prijs van 19 euro is hij nu Bronze IV.

Wie wil er nou niet tot de beste spelers van een game behoren? Je kan zoals een eerlijk, hardwerkend persoon proberen beter te worden of je gooit er een flinke stapel geld tegenaan. Het is namelijk mogelijk om door middel van boosting mensen te betalen om voor jou een hogere rang te halen. Wij hebben voor een aantal eSports uitgezocht wat het kost om jouw account tot grote hoogte te brengen.

De prijs om bij de beste gamers te horen

                                             

Boosting

Om een account tot tot de beste rang te laten stijgen zonder dat daar enige skillz voor nodig zijn, gebruiken mensen boosting-services. Deze diensten hebben professionele of hooggeplaatste spelers in dienst die op het account van de klant gaan spelen. De professional wordt ingedeeld bij slechtere spelers en het stijgen kan beginnen.

Boosting services hebben een heel assortiment voor de klant klaar liggen. Zo kan je kiezen om op een bepaald doel uit te komen of om een bepaald aantal overwinningen te behalen. Dat eerste zorgt er voor dat de klant altijd op het doel uitkomt wat hij voor ogen had. Als er een aantal wins wordt gekocht, dan is de uitkomst onzekerder (en daarmee is deze optie vaak ook goedkoper). 

De prijs om bij de beste gamers te horen

Er zijn ook bepaalde diensten die het aanbieden dat de betalende partij zelf speelt en dat een hoog geplaatste speler samen met de klant speelt, maar dat is vaak duurder. Ook is het mogelijk voor twee spelers om samen gebruik te maken, vaak krijgt de klant dan korting. Het verschilt per game hoeveel van deze diensten er zijn. Voor de grootste games als League of Legends zijn er misschien wel honderden sites die dit aanbieden, terwijl spellen als Smite amper aanbod hebben (gat in de markt?).

Een hoop mensen maken (helaas) gebruik van dit soort diensten, omdat veel games (zoals League of Legends en Hearthstone) na elk seizoen exclusieve beloningen aanbieden als je een bepaalde rang behaalt. Daarnaast zorgt het ook voor bragging rights, wat veel mensen waarschijnlijk ook waarderen.

De prijs om bij de beste gamers te horen

Een belangrijke factor om mee te nemen is rank decay. Dit betekent dat jij je rang verliest als jij niet speelt. Dit is een maatregel tegen boosting. Want jij hebt maar twee keuzes, of je speelt niet en verliest automatisch je titel na een tijdje, of je speelt wel en moet tegen gamers die veel beter zijn.

                                             

League of Legends

Ondanks dat Brutus tot de matigsten der matigen behoort, hoeft dat voor jou niet het geval te zijn. Er zijn namelijk tientallen, zo niet honderden bedrijfjes die hun diensten aan jou aanbieden, zodat jij kan opscheppen tegen je vrienden. Stel dat jij tot de slechtste spelers van de game behoort (Bronze V), maar eigenlijk met de beste spelers (Diamond I*) speelt. Prijzen verschillen natuurlijk enorm, sommige aanbieders hanteren een tarief van ruim 1400 euro, terwijl je ook voor 738 euro klaar kan zijn.

League of Legends kent flinke achteruitgang van je rang als je niet speelt. Iedereen die minimaal Platinum rang is, moet elke 28 dagen een potje spelen, terwijl spelers die bij de beste van een regio behoren elke tien dagen moeten spelen. Als je dit niet doet dan verdwijn je van de ranglijst en degradeer je automatisch.

* Diamond I is niet de hoogste rang in League of Legends, maar veel boosters gaan niet hoger.

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

                                                 

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive is geen makkelijk game. Zelfs als je goed mikt, vliegen die kogels nog alle kanten op. Ik kan begrijpen waarom mensen geen zin hebben heel die ladder te doorkruisen, als je voor een paar honderd euro al klaar bent. De laagste rang in de populaire shooter van Valve is Silver 1, terwijl de beste spelers bij de Global Elite behoren. Voor Counter-Strike ben je relatief goedkoop uit voor 217 dollar (199,20 euro) kan je al bij de best of the best horen.

Ook Counter-Strike: Global Offensive kent rank decay. Hier is het wat minder ernstig dan bij League of Legends; pas na een maand inactiviteit verlies je, je rang. Na één win (succes daarmee) krijg je, je titel weer terug.

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

                                           

Dota 2

In tegenstelling tot Counter-Strike: Global Offensive en League of Legends heeft Dota 2 geen rangen. Dota 2 werkt met MMR (matchmaking rating). Na een beetje zoeken op Reddit, kwam ik uit op een gemiddelde van 2250 voor unranked spelers. Het boosten begint vanaf 1250.

De beste spelers van de wereld zitten rond de 8000 MMR. Bij de rankings van LoL en CS:GO begonnen we echter niet direct bij de beste van de beste spelers, ook hier hebben we gekeken naar een lagere rank. Spelers met 5000 MMR zijn over het algemeen professioneel, zo valt hier te lezen, en net als bij de vorige games, zitten we net onder professioneel; 4500 MMR dus. Dat is minder dan 1% van de spelers.

Voor Dota 2 kan je zo goedkoop als 213 euro uit zijn, of zo duur als 565 euro. Die keuze lijkt me dus niet zo moeilijk (zelf spelen), al is het wel goedkoper dan bij die andere grote MOBA. In tegenstelling tot voorgaande games, is er bij Dota 2 geen MMR-decay. Als je eenmaal hoog staat, dan blijf je hoog. Tenzij je weer matches gaat spelen. Maar waarom zou je dat doen als je toch al zo hoog staat?

De prijs om bij de beste gamers te horenDe prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

                        

Hearthstone

Tot slot gaan we naar het populaire kaartspel van Blizzard; Hearthstone. Ondanks dat wij een landgenoot hebben die deze service absoluut niet nodig heeft, zijn er ook genoeg medelanders die best een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In plaats van je geld te gebruiken om kaarten te kopen, kan je het ook gebruiken om direct hoger geplaatst te worden. Een stapje overslaan zeg maar.

In Hearthstone zijn de prijzen relatief laag zo lijkt het, zo kan je voor 123 euro al bij de beste van de wereld behoren. Dat is goedkoper dan in China. Mocht je in een gulle bui zijn, dan kan je ook 364 euro neertellen om te faken alsof je goed bent in het kaartspel. Hearthstone kent geen rank decay, wel duren de seizoenen extreem kort. Deze worden namelijk elke maand vernieuwd. Dus als je elke maand bij de beste van het server wil behoren, dan ben je bijna 1500 euro kwijt. Daar kan je heel wat kaarten voor kopen.

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

                                              

StarCraft 2

StarCraft 2 mag natuurlijk niet op deze lijst ontbreken. De RTS van Blizzard wordt geteisterd door matchfixing en andere omkoopschandalen. Er is ook een actieve boosting-scene voor de game. De laagste rang in de game is Bronze, terwijl de echte pro's Grandmaster zijn. Om StarCraft 2 topper te worden ben je relatief goedkoop uit met 230 dollar.

StarCraft 2 heeft een tijdje MMR decay gehad, maar dit is in april 2015 weer uit de game verwijderd.

Starcraft1

De prijs om bij de beste gamers te horen

De prijs om bij de beste gamers te horen

Disclaimer: Wij van PU zijn tegen dit soort praktijken, de kans is groot dat je een ban aan je broek krijgt en het is natuurlijk een dickmove naar andere, hardwerkende spelers toe. Dit artikel is puur voor infotainment. Om deze reden geven wij geen linkjes en zijn sommige prinscreens bewerkt om de bronnen te verhullen. Het plaatsen van links naar deze diensten in de comments is dan ook niet toegestaan.

REACTIES (38) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord