Blizzcon 2013: Diablo III - Reaper of Souls 

Blizzcon 2013: Diablo III - Reaper of Souls 2013-11-20T13:31:37
We hebben het pure kwaad van Diablo III dan wel verslagen, het was voorspelbaar dat een nieuw kwaad de wereld zou komen bedreigen. De hulp van de Nephalem is daarom wederom nodig om alles en iedereen van de verdoemenis te redden. Tijdens Blizzcon kreeg Nick meer informatie over de Adventure mode in Reaper of Souls!

De terugkeer van de Nephalem

Het leek me vrij lastig om een uitbreiding te verzinnen dat qua verhaal nog enigzins op kan boksen tegen het verslaan van de duivel. Toen kwam er de trailer, waarvan zelfs twee maanden later menig Blizzcon bezoeker een klein beetje pies in de onderbroek terugvond. Na het verslaan van Diablo, wordt zijn ziel en al het kwaad dat het met zich meedraagt in een zwarte steen opgesloten. Tijd voor vrede zou je denken, maar dan komt Malthael om het hoekje kijken. De gevallen Archangel of Wisdom is nu de Angel of Death en komt onze wereld eens flink in elkaar schudden:

Zo, het is je nu duidelijk dat we dit nieuwe kwaad moeten aanpakken. Dat gebeurt in de vorm van Act V, waarin we nu tot level 70 kunnen levelen en in compleet willekeurige layouts het nieuwe Pandemonium fort mogen bestormen. Dit kun je met je huidige character doen, maar met Reapers of Souls komt er ook een geheel nieuwe class: de Crusader!

 

De Adventure Mode van Diablo III

Hoewel de campaign al flink gestroomlijnd is, heeft geen Diablo-speler nog zin om het verhaal lineair te doorlopen. Iets dat Diablo III ons gek genoeg wel verplichtte. Na drie verschillende moeilijkheidsgraden te hebben doorlopen, mocht je pas beginnen aan het echte avontuur. Dat is kut, ruk en balen; gelukkig luistert Blizzard soms wel een beetje naar de gamers. Maak kennis met de Adventure Mode! De modus die eigenlijk vanaf het begin in de game had moeten zitten!

De Adventure Mode laat ons zelf bepalen welk deel van het spel we willen spelen. Alle waypoints zijn vanaf het begin via een kaart beschikbaar. Of je nu de eerste helft van Act II of juist het allerlaatste deel van Act IV wil herspelen; het kan straks met de simpele druk van een knop! En je kunt vanaf de start iedere moeilijkheidsgraad kiezen die je wil, iets waar veel gamers enorm blij van worden. Wie heeft er nou zin om de campaign weer vijf keer uit te spelen met je nieuwe class? Adventure Mode richt zich dus vooral op een sandbox, nodig wat vrienden uit en ga de sidedungeons verkennen (en looten!). Waarschijnlijk dé modus die iedereen vanaf nu zal spelen. Ook omdat daarin nog wat meer opties meekomen..

Adventure Mode 

Bounties om je bezig te houden

Een probleem met gamers is dat als je ze complete vrijheid geeft, ze geen idee hebben wat ze in een game willen doen. De Adventure Mode zorgt ervoor dat we kunnen starten waar en wanneer we maar willen; maar wat ga je daar dan uitspoken? Daar heeft Blizzard wat op bedacht, in de vorm van Bounties. Dit zijn eigenlijk niets meer dan willekeurig aangemaakte quests die als bezigheidstherapie dienen. Kill deze baas, clear deze dungeon of doorloop een bepaald event! Het geeft de wat minder beslisvaardige gamer enigszins richting, zodat niemand verdwaald of verveeld hoeft rond te lopen.

Deze bounties accepteren en voltooien is overigens ook nog eens de moeite waard! Voor het voltooien van een opdracht krijg je een aanzienlijke hoeveelheid XP, goud en soms wat loot voorgeschoteld. Er wordt zelfs gesproken over een kans op Legendary loot, maar daar is de ontwikkelaar nog mee aan het testen. Bovendien krijg je als beloning een Key Riftstone, waarmee je de Nephalem Rifts in kunt. Als ik het goed begrepen heb, zullen er ten alle tijden in iedere Act vijf bounties te vinden zijn. Wie helemaal geen zin heeft in die bounties en gewoon lekker zijn eigen gang wil gaan, krijgt daar natuurlijk ook de kans voor!

Diablo III Reaper of Souls 

Endgame content: Nephalem Rifts

Het speciale in Reaper of Souls zit hem in de Nephalem Rifts. Dit is het paradepaardje van de uitbreiding, hetgeen waar heel veel klagers op zaten te wachten. Diablo III kende op bepaalde punten wel willekeurige layouts, maar over het algemeen liep je vooral door dezelfde gebieden in dezelfde volgorde. Dat kunnen we met een gerust hart saai noemen. In de Nephalem Rifts wordt de randomizer op volle kracht gebruikt om een willekeurige dungeon aan te maken die je in zo’n vijftien minuten uitspeelt.

Maar niet alleen de layout is random in deze modus. De ontwikkelaar breekt namelijk alle regels en gebruikt de locaties uit alle Acts, maar ook de monsters uit het hele spel kunnen gecombineerd worden! Bovendien gaan deze dungeons een stuk dieper dan die we in de campaign kennen. Daar gaan ze hooguit twee verdiepingen omlaag, in Nephalim Rifst kan dat zomaar tien etages zijn, maar ook dát is geheel willekeurig. Wel is zeker dat ergens in die gangen een eindbaas rondloopt. Niet eentje die op je zit te wachten tot je hem vindt, maar eentje die zich gedraagt als alle andere mobs in Diablo III. Superdope!

Diablo III: Reaper of Souls

 

Over de top actie

Een woord om Nephalem Rifts te omschrijven zou ‘overdreven’ zijn. Omdat alles willekeurig is, is het aantal monsters in een dungeon dat ook. Je zou dus zomaar op één verdieping honderd supersterke monsters tegen kunnen komen. Dan neem je de benen, tenzij je zelf ook wat superkrachten tot je beschikking zou hebben.. DIE ZIJN ER! Speciale shrines in de Rifts kunnen je tijdelijke buffs geven als invincibility, extra snelheid of uit de klauwen gewassen bliksemschichten waarmee je tien vijanden in één keer doodmaakt, iedere keer dat je aanvalt.

Het is nog even zien of deze modus inderdaad oneindig houdbaar is, je zult in ieder geval wel één Key Riftstone moeten inleveren als je de modus wil opstarten. Zoals gezegd krijg je die keystones bij het uitspelen van bounties, maar ze zullen ook van monsters droppen als je de adventure mode speelt. Om je een kleine voorstelling te geven van hoe dit moois eruit gaat zien, check de trailer die Blizzard vrij heeft gegeven!

Met Reaper of Souls lijkt Blizzard eindelijk end-game content te verzorgen voor de spelers. Desondanks zijn er een aantal dingen onveranderd. Zo werd op Blizzcon tijdens de Q&A uitgelegd dat je nog steeds online moet zijn om Diablo III te kunnen spelen en dat er nog steeds geen aandacht wordt gegeven aan PvP. Desondanks lijkt Nephalim Rifts mij hetgeen te kunnen bieden waardoor ik terugkom naar Diablo. Nu is de enige vraag nog; doe ik dat weer op de PC of knal ik ditmaal de PS4-versie er doorheen?

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord