Apogee: online games verkopen, Wolfenstein en de Duke 

Apogee: online games verkopen, Wolfenstein en de Duke 2013-05-09T23:20:06
Maak kennis met Apogee. Een spellenmaker die ooit haar tijd mijlenver vooruit was. Vooral wegens de beginselen van digitale distributie, waarna ze de wereld ook nog eens Wolfenstein 3D en Duke Nukem schonken. Helaas werd precies diezelfde Duke uiteindelijk hun ondergang...

In deze Wolfenstein heavy week is het wel zo aardig Apogee er ook even bij te halen. Zij waren namelijk verantwoordelijk voor de wereldwijde verspreiding van deze legendarische klassieker. Maar als we Apogee er dan toch bijhalen, is het wel zo netjes en interessant meteen het hele verhaal te vertellen rondom de zo goed als vergane spellenmaker te vertellen. 

Programmeren in de kelder

Voordat er Apogee bestond was er eerst alleen Scott Miller. Deze in 1961 geboren knakker mocht tijdens de jaren zeventig graag zijn zakgeld in arcademachines gooien. Maar zijn affiniteit met games groeide gelukkig verder dan dat, want in de jaren tachtig begon hij over games te schrijven als journalist. Naarmate de jaren verstreken dacht Miller op een bepaald moment wel te weten welke ingrediënten nodig waren om zelf een game te maken. Geen gekke gedachte zo bleek. Tijdens de vrije uurtjes begon hij in zijn kelder met het programmeren van games. Deze verspreidde Miller vervolgens via een BBS (bulletin board system; soort vroegtijdig internet waarbij via een modem en telefoonlijn kon worden gechat, geupload en gedownload – eh, dat overigens toen nog niet de officiële benamingen had).

Apogee

Grondlegger der digitale distributie

Doodmoe van DLC, of het downloaden van episodes? Word niet kwaad op EA en Activision, wordt kwaad op Scott Miller! Ok, je mag heus kwaad worden op EA en Activision; het zijn ranzige geldwolven. Weet alleen wel dat het Miller was die 27 jaar geleden alles al eens uitgebreid voordeed. Hij bood zijn zelf geprogrammeerde games (titels als Beyond the Titanic en Supernova) aan over het BBS en als mensen de spellen tof vonden, konden ze een donatie opsturen. Op zich al zeer vooruitstrevend alleen nog niet heel efficiënt. Aangezien mensen niet graag betalen voor gratis dingen, verdiende Miller hier niet heel veel aan. Bij zijn game, Kingdom of Kroz, besloot hij het dan ook anders aan te pakken. Scott Miller besloot episodes uit te brengen. Alleen de eerste was gratis, wilden mensen meer, dan moesten ze betalen. TJETJINGALING! Geld-in-het-laatje. Miller had de Jackpot. Dit model werd bekend als het ‘Apogee Model’. Miller koos er namelijk voor enkel nog onder de naam Apogee naar buiten te treden, Apogee Software was hiermee officieel geboren en met Millers Apogee model lag hem een rijke toekomst in het verschiet.

Beyond

Realiseer

Voordat we chronologisch verder gaan, even een klein stapje terug. Het was 1986 dat Miller begon met digitale distributie en 1987 toen hij bedacht dat het slimmer was één episode cadeau te doen om de rest digitaal tegen geld te verkopen. Microsoft had net Windows ontdekt, Apple zat nog in de pampers en het internet was nog heel beperkt aanwezig. Hoezo je tijd ver vooruit zijn? Uitgevers anno nu zijn opnieuw aan het ontdekken hoe krachtig episodic content kan zijn. Ohja, en het concept van een demo aanbieden inderdaad; ook gewoon voorgekomen uit wat Miller heeft bedacht. Om nog even extra te benadrukken in wat voor een oertijd Miller al deze dus vooruitstrevende ideeën heeft uitgezet, hier wat beelden van Kingdom of Kroz. In de game speel je een archeoloog op zoek naar het magische 'Amulet of Kroz'. Het doel van het spel is om ladingen aanvallende monsters te overleven. Goed om te weten allemaal, want de graphics verraden op het eerste gezicht verdacht weinig.

Knallen maar

Vanaf 1990 ging het hard. Miller had succes met zijn Apogee Model en trok talentvolle spellenmakers aan. John Romero, John Carmack, Tom Hall, Adrean Carmack, de knappe koppen die samen id Software besloten te vormen kwamen allemaal handje schudden met Apogee. id maakte meteen een hit voor Apogee: Commander Keen. Een platformhit. Ondertussen had Scott Miller een belangrijke compagnon in dienst genomen genaamd George Broussard. Deze werd al snel zijn rechterhand en maakte bovenal de game Duke Nukem, en prettig idiote 2D shooter. Het werd pas echt feest toen id haar shooter aanleverde: Wolfenstein.

Wolf3D
Wolfenstein werd een megahit voor Apogee. Dit was de eerste FPS die speelbaar was op een wijdverspreid systeem. Veel mensen hadden wel een PC met DOS en konden Wolfenstein makkelijk draaien. Met Wolfenstein werd eigenlijk wel vrij snel duidelijk wat de toekomst was: first person shooters. 

Knallen maar deel 2

Apogee bracht in 1993 Duke Nukem 2 uit. Een prima 2D knaltitel maar eveneens eentje die nergens  in de buurt kwam van het succes dat Wolfenstein had. Mensen wilden na Wolfenstein niks anders meer dan first person knallen. Helaas voor Apogee nam id Software het heft volledig in eigen handen, zo maakten en releasten ze het grote DOOM. Een game zo indrukwekkend dat Wolfenstein naar de achtergrond verdween. Het vervolg van Wolfenstein, waar id wel aan begonnen was voor Apogee, bleef helaas uit. Apogee besloot de Wolfenstein onder constructie waar ze mee zaten om te bouwen tot Rise of the Triad. Niet zo mooi afgewerkt als DOOM, maar een verdomd vermakelijke game. Zo bevat ie power-ups die je die je doen verandere, zoals bijvoorbeeld in een hond. Laten we hopen dat de 2013 versie net zoveel vertier gaat opleveren.

ROTT
Aangezien first person shooters nu helemaal de shit waren, wist Apogee precies wat haar te doen stond. Duke Nukem 3D was klaar om de wereld te rocken. Het leek Apogee goed om voor elk genre onder een passende naam te operen, voor Duke Nukem 3D en alle andere 3D knalgames werd dit 3D Realms.

De Duke roeleert de wereld

Met Duke Nukem 3D roeleerde Apogee eventjes de wereld. Al vanaf eind jaren ‘80 begon het geld met een toenemende mate binnen te stromen. Dankzij digitale distributie, dankzij Commander Keen, dankzij Wolfenstein en later helemaal dankzij Duke Nukem 3D. De Duke was de eerste FPS na Doom die werd gezien als een stap vooruit. De game bracht meer variatie, interactiviteit, een shitload aan one-liners, over de top geweld en sex (pixelstrippers). Kortom, je kon wel stellen dat Apogee rijk en succesvol was. En toen besloten ze Duke Nukem Forever te maken...

Duke

Zonde

Apogee wilde een nieuwe Duke Nukem en besloot daarnaast nog een shooter genaamd Prey te maken. Alles wat er daarna gebeurde is nogal een triest verhaal en eigenlijk niet heel interessant meer. Beide games vielen ten prooi aan hoogmoed, verkeerde inschattingen en een gemis aan focus. Prey deed er uiteindelijk 11 jaar over om via een externe ontwikkelaar het levenslicht te zien. Duke Nukem Forever deed er 13 jaar over en staat vooral bekend als de grootste grap uit de gamesindustrie. De tweede man van Apogee, een dwaas genaamd George Broussard, die het Duke Nukem ontwikkelteam leidde, wilde steeds meer. Meer features, mooiere graphics; 'kan niet' stond niet in zijn woordenboek. Hierdoor moest er steeds van engine verwisseld worden, doordat de techniek steeds harder groeide ging het complete ontwikkelteam steeds meer achter de feiten aanlopen. Voor elke stap vooruit zette Duke Nukem Forever er tien achteruit.

The ENd
Het gekloot met Prey en vooral Duke Nukem Forever maakte van Apogee een soort geld verbrandingsmachine. De miljoenen en miljoenen die Apogee had verdiend werden er in een paar jaar vrolijk doorheen gejast. Uiteindelijk zwerven de namen 3D Realms en Apogee nog wel rond hier en daar, maar praktisch gezien is het bedrijf wel aardig overleden. 

Herinner Apogee

Beter herinneren we Apogee niet vanwege het Duke Nukem drama. Nee, beter onthouden we Apogee vanwege het vijftig stappen de tijd vooruit zijn wat betreft digitale verspreiding van games, de wereldweide verspreiding van Wolfenstein 3D en het grootmaken van de first person shooter, het introduceren van een tijdperk waarin de Duke inderdaad the King was. Denk dus gerust aan Apogee, sta gerust een milliseconde stil elke keer dat je de Duke tegenkomt, een Wolfenstein game speelt, DLC download of eens een demo uitprobeert.

Jaartallen

Als bonus een overzicht met een aantal jaartallen en gebeurtenissen, gewoon om de shit context te geven:

1961- Scot Miller wordt geboren
1986 - Miller maakt een zooitje games die hij verspreidt via een BBS
1987 - Miller brengt Kingdom of Kroz uitbrengen
1987 - Miller richt Apogee Software op
1990 - id Software maakt Commander Keen
1991 - Duke Nukem komt uit
1992 - Wolfenstein 3D komt uit
1993 - id Software maakt en released op eigen kracht DOOM
1996 - Duke Nukem 3D komt uit en roeleert
1998 - Duke Nukem Forever wordt opgestart
2011 - Duke Nukem Forever komt uit, afgemaakt door een andere ontwikkelaar (Gearbox) en uitgegeven door een andere uitgever (2K)

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord