Alles wat we tot nu toe weten over Amazons Lord of the Rings tv-serie 

Alles wat we tot nu toe weten over Amazons Lord of the Rings tv-serie 2019-08-01T14:02:12
Of we er nu nog een, twee of drie jaar op moeten wachten, een gigantische Lord of the Rings tv-serie van Amazon zit eraan te komen. Van de schrijvers die eraan gaan werken tot waar het verhaal over gaat, lees hier alles wat we er al over weten!

Wie houdt er nou niet van Lord of the Rings? Het is alweer zestien jaar geleden dat de laatste film voor het eerst in de bioscoop draaide, maar de films kunnen nog steeds geweldig mee. Toegegeven, de Hobbit-trilogie die later verscheen was alles behalve geweldig te noemen, maar aan de originele LOTR-trilogie kunnen maar weinig films tippen. Het wordt dan ook niet makkelijk voor de aankomende Amazon-serie om aan de torenhoge verwachtingen te voldoen. Maar wat weten we al over de serie?

Aan grote namen geen gebrek

Amazon heeft onlangs een hele waslijst aan namen bekendgemaakt die aan de serie gaan werken. We hebben het dan helaas nog niet over acteurs, want daar is het nog iets te vroeg voor. Uit de namen kunnen we één ding concluderen: Als de serie faalt, komt het niet door een gebrek aan talent achter de schermen. Zo zitten in de schrijverskamer onder andere Gennifer Hutchinson (Breaking Bad, Better Call Saul), Helen Shang (Hannibal), Justin Dohle (Stranger Things), Stephany Folsom (Toy Story 4) en Bryan Cogman (Game of Thrones).

Bryan Cogman is misschien wel de meest opmerkelijke naam in dit rijtje. Hij werd namelijk gezien als de belangrijkste schrijver van het enorm succesvolle Game of Thrones, na showrunners David Benioff en D.B. Weiss. Ik hoor je nu al denken: maar Game of Thrones flopte toch tijdens het laatste seizoen? Dat kan ik helaas niet ontkennen. Veel Game of Thrones-fans zijn echter van mening dat dit niet door Cogman komt, maar door de bovengenoemde showrunners D&D. De tweede aflevering van het laatste seizoen werd volledig door Cogman geschreven, en is de best geschreven aflevering van het matige seizoen! Game of Thrones seizoen 8 heeft op het internet echter al meer dan genoeg haat gekregen, dus daar laten we het nu maar even bij.

Ook de rest van het productieteam is voorzien van een aantal grote namen. Juan Antonio Bayona (Jurassic World: Fallen Kingdom) heeft zich als regisseur bij de serie aangesloten, Kate Hawley (Suicide Squad) is de kostuum-designer, Rick Heinrichs (Sleepy Hollow, Last Jedi) is de productie-designer en Jason Smith (The Avengers) heeft de leiding over de visual effects.

De twee belangrijkste personen hebben we bewust nog niet genoemd. Showrunners JD Payne en Patrick McKay zijn namelijk de enige twee personen in de lijst zonder een dik c.v. om over op te scheppen. Dat betekent niet meteen dat je je zorgen hoeft te maken, want volgens Amazon Studios-baas Jennifer Salke hebben ze de eindverantwoordelijkheid niet zomaar uit handen gegeven: Payne en McKay waren natuurlijk niet de enige twee schrijvers die stonden te trappelen om het grote project in handen te nemen, maar van alle kandidaten waren ze wél de beste.

Peter Jackson, de maker van zowel de originele LOTR-trilogie als de Hobbit-trilogie, maakt geen deel uit van het productieteam:

I’m not involved at all in the ‘Lord of the Rings’ series…I understand how my name could come up, but there is nothing happening with me on this project.

Sommigen zullen dat jammer vinden, maar anderen juist niet. De Hobbit-trilogie was natuurlijk geen groot succes, en ook de film Mortal Engines, waar Peter Jackson aan meewerkte, werd niet geweldig ontvangen.

The One Ring
       

Meer dan 1 miljard dollar

Dat Amazon groots uit gaat pakken is een understatement. Na een biedingsoorlog met Netflix was Amazon gedwongen om maar liefst 250 miljoen dollar op tafel te leggen om de tv-rechten voor vijf seizoenen te bemachtigen. Waarschijnlijk dachten ze dat sinds ze toch al met geld aan het gooien waren, ze net zo goed maar all-in konden gaan. Er wordt namelijk 850 miljoen opzij gehouden voor de productie van de serie, waardoor de totale kosten boven de 1 miljard dollar uitkomen. Als we van tien afleveringen per seizoen uitgaan, betekent dit dat voor iedere aflevering 17 miljoen dollar opzij wordt gelegd. Om in perspectief te brengen hoe absurd hoog dit bedrag is, pakken we het laatste seizoen van Game of Thrones toch maar erbij. Het laatste seizoen, dat uit slechts zes afleveringen bestaat, kostte zo’n 90 miljoen dollar. Dat staat gelijk aan 15 miljoen dollar per aflevering, wat al een mijlpaal is in de tv-wereld. Het feit dat Amazon hier dus nóg een schepje bovenop doet, laat zien hoe serieus ze de serie nemen. Voor ons kijkers klinkt dat natuurlijk als muziek in de oren!

Het is wel belangrijk om te onthouden dat een deel van dat enorme budget gereserveerd is voor de acteurs. Als Amazon van plan is om een aantal grote namen aan te trekken, wat aannemelijk is, dan kunnen ze daar nog best wel een groot bedrag aan kwijt zijn. Want je kan zoveel bekenden achter de schermen hebben als je wil, zonder goede acteurs voor de camera kom je nog niet ver! Echter is het, zoals we al zeiden, nog te vroeg voor acteurs om aangekondigd te worden, en dat is ook zo. Op dit moment is er wel al één actrice onthuld, namelijk Markella Kavenagh. De actrice, die je mogelijk kent van de films Romper Stomper, True History of the Kelly Gang en van The Cry, gaat het personage dat vooralsnog Tyra heet spelen.

Minas Tirith
       

Nieuw verhaal, nieuwe gezichten

Amazon heeft bevestigd dat de serie plaatsvindt in de Age of Númenor, ook wel de Second Age genoemd. Dit is de 3441 jaar durende periode vóór het begin van de eerste film, of wat we nu misschien beter kunnen zeggen, het eerste boek. De boeken gaan namelijk veel dieper in op de lore, en lore is er genoeg. The Silmarillion is een extra boek dat enkele jaren na de dood van schrijver J.R.R. Tolkien uit werd gebracht. In dit boek wordt een enorm gedeelte van de geschiedenis van Middle-Earth besproken, waaronder de Second Age. Tijdens het ontwikkelen van de tv-serie zal het boek vast als een soort bijbel worden gebruikt, zo belangrijk dat het is. Als je echter geen tijd of zin hebt om honderden pagina’s aan nepgeschiedenis te lezen, hier zijn een aantal gebeurtenissen die tijdens de Second Age plaatsvonden: het smeden van de Rings of Power, de oorlog van Sauron tegen de Elves, het begin van de Ringwraiths en het zinken van Númenor. In de Second Age zijn oude bekenden zoals Frodo en Aragorn natuurlijk nog niet levend, dus hen hoeven we niet te verwachten. Sauron is waarschijnlijk het enige personage dat wederom een hoofdrol gaat spelen. 3441 jaar is natuurlijk een enorm tijdsbestek, dus welke gebeurtenissen we precies te zien krijgen... we can only guess.

Sauron
   

Niet té enthousiast

Het heeft echter nog geen zin om té enthousiast te worden, want voorlopig hoeven we deze serie nog niet te verwachten. Naar verluid begint de productie in 2020, dus als we de omvang van de serie in gedachte houden, kunnen we hem in 2021 of 2022 verwachten. Tot die tijd moeten Lord of the Rings-fans maar doen wat ze al meer dan tien jaar doen: de originele trilogie opnieuw bekijken, want daar kan je nooit genoeg van krijgen!

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord