Alles wat we nu over Xbox One X hebben geleerd 

Alles wat we nu over Xbox One X hebben geleerd 2017-07-25T10:07:20
Microsoft heeft onthuld wat er in de mysterieuze Project Scorpio zit. Zo heeft de nieuwe, krachtigere console van Microsoft een verbeterde versie van de Jaguar-processor met een rekenkracht van 6 teraflops en kan de spelcomputer zowel sommige oudere als nieuwe games in 4K-resolutie draaien.

Update:

Het is op E3 2017 bekendgemaakt dat Project Scorpio officieel Xbox One X heet.

Origineel bericht:

We weten eindelijk wat er in de mysterieuze Project Scorpio zit. Microsoft kondigde de nieuwe console afgelopen jaar al aan, maar wilde voor lange tijd weinig kwijt over de spelcomputer. De precieze specificaties zijn nu door Digital Foundry onthuld, dus het is hoog tijd ze overzichtelijk voor je op een rijtje te zetten. 

Let wel op: de specificaties staan nog niet honderd procent zeker vast, er kunnen nog bepaalde dingen aangepast worden in de tijd tot release.

Alles op een rijtje

Project Scorpio bevat:

Scorpio Specs    

Wat houdt het in?

Project Scorpio is krachtig. Heel erg krachtig. De spelcomputer is ontworpen om zowel sommige oudere als de nieuwste games in 4K-resolutie te draaien en met deze specificaties gaat dat hoogstwaarschijnlijk moeiteloos lukken. Een speciaal ontworpen Forza Motorsport tech demo draaide bijvoorbeeld op Project Scorpio al moeiteloos in 4K op 60fps.

Forza tech demo       

De rekensnelheid van Microsofts Project Scorpio

De CPU van Project Scorpio is nog steeds gebaseerd op de Jaguar-architectuur, maar dan een flink stuk krachtiger. Met acht custom x86 cores geklokt op 2.3GHz is de nieuwe console sneller dan de PlayStation 4 Pro, waarvan de cores op 2.1GHz zijn geklokt. Gecombineerd met een GPU die een rekensnelheid van 6 teraflops haalt, is Project Scorpio echt een beest van een console. 

De 12GB GDDR5 aan geheugen is meer dan er in de meest high-end videokaart van het moment, de GTX 1080 Ti, zit. Het is dan ook met deze specificaties mogelijk oudere Xbox One en Xbox 360 games beter op Project Scorpio te laten draaien, zonder dat hier een speciale patch voor nodig is. Zo zouden laadtijden korter moeten zijn, framerates stabieler en screen tearing verholpen moeten worden. 

Project Scorpio       

4K-gaming op Microsofts Project Scorpio

Games met een dynamische resolutie draaien op Project Scorpio op de maximale resolutie en textures worden beter gefilterd. Dit maakt het mogelijk bepaalde Xbox One games in 4K op Project Scorpio te spelen. Het is met de Game DVR van de nieuwe console zelfs mogelijk om gameplaybeelden in 4K op 60fps op te nemen. Met een verbeterd, high-tech koelingssysteem blijft de hardware in de console goed koel en het interne voedingsblok, in plaats van extern, zorgt ervoor dat de behuizing compact blijft. De spelcomputer lijkt meer op de volgende generatie Xbox dan op een Xbox One Pro. Het is in ieder geval een grotere stap dan Sony maakte van de PS4 naar de PS4 Pro.

In vergelijking met de PS4 Pro is Project Scorpio aanzienlijk krachtiger, maar of het genoeg gaat zijn om de PlayStation van de console-troon af te stoten, moet nog blijken. De exclusives van Microsoft zijn een beetje blijven hangen vergeleken met die van Sony, maar als games als Forza Motorsport 7, Red Dead Redemption 2, Battlefront 2 en Crackdown 3 in 4K-resolutie op Project Scorpio te spelen zijn, maken ze in ieder geval al iets goed. 

Koelingsysteem

Er is nog niets bekend over de prijs van Project Scorpio, maar Mike Ybarra van Xbox heeft al wel aangegeven dat de spelcomputer duurder dan de PS4 Pro wordt. Het is in ieder geval al wel duidelijk dat het geen console voor de gemiddelde gamer wordt. Digital Foundry schat, gebaseerd op de onthulde specificaties, een prijs van ongeveer 499 dollar in.

Wat denken jullie, is het het waard om voor de upgrade te gaan als je al een Xbox One bezit? Drop het in de comments.

REACTIES (76) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord