Alles wat je ooit wilde weten over Pokémon GO 

Alles wat je ooit wilde weten over Pokémon GO 2016-07-19T14:05:57
Pokémon GO is onlangs verschenen en om jullie helemaal wegwijs te maken in de meest gehypte app ooit heeft Brutus een lijst gemaakt met alles wat belangrijk is om Pokémon GO te spelen.

Update: Eeveelution en regio-exclusieve Pokémon

Als je specifiek Jolteon, Flareon of Vaporeon wil, zou je eigenlijk moeten hopen. Maar er is nu een manier gevonden waarmee je kan kiezen welke van de drie je krijgt. Voor de uitleg moet je wat achtergrond informatie weten; in de originele anime van Pokémon is er een aflevering (40 in Japan, 39 in het westen) met de Eevee-broers. Dat zijn vier broers die ieder een Eevee of één van de evoluties heeft. 

Die broers heten Sparky (Jolteon), Rainer (Vaporeon) en Pyro (Flareon). Als je je Eevee naar één van de drie vernoemd, heb je invloed op de evolutie. Als je je Eevee bijvoorbeeld Rainer als nickname geeft, wordt dit altijd een Vaporeon. Op de redactie hebben we dit niet kunnen testen, maar diverse bronnen bevestigen dat dit werkt. Om je Eevee te evolueren heb je 25 Eevee candy nodig.

Verder is ook bekendgeworden dat elke regio (Japan, Verenigde Staten, West-Europa en Nieuw-Zeeland / Australië) een eigen exclusieve Pokémon heeft. Deze is in de ene regio een stuk makkelijker te vangen dan in de andere, maar alle vier moeten wel gewoon vangbaar zijn. Om een voorbeeld te geven is Mr. Mime exclusief voor Europa, maar zijn er een klein aantal trainers die beweren hem ook in de VS in het wild te hebben gezien. Het lijstje is als volgt:

 • Europa - Mr. Mime
 • Verenigde Staten - Tauros
 • Australië / Nieuw-Zeeland - Kangaskhan
 • Japan - Farfetch'd

Origineel bericht

Voor iedereen die onder een steen(type) geleefd heeft; Pokémon GO is een app voor iOS en Android waarin je je droom om Pokémonmeester te worden kan verwezenlijken. Door middel van augmented reality en de camera van je telefoon worden Pokémon naar de echte wereld getoverd via het scherm van je smartphone.

Voordat je naar buiten rent om Pokémon te vangen, let op wat je doet. Niantic, ontwikkelaar van Pokémon GO bracht eerder al het soortgelijke Ingress uit en door die game is iemand overleden, omdat hij van een pier afliep en vervolgens verdronk. Veiligheid voor alles dus. 

Energiebesparing

Pokémon GO vreet ontzettend veel stroom, het is dan ook aangeraden om een battery pack mee te nemen als je op pad gaat. Om de energieconsumptie wat in te perken, kunnen Android-gebruikers gebruik maken van een trucje met Google Maps. 

 1. Open Google Maps
 2. Ga naar settings
 3. Kies voor offline maps
 4. Klik op het plus-teken
 5. Kies het gebied dat je offline beschikbaar wil stellen

Met deze truc hoeft je locatie niet telkens ingeladen te worden en gaat je batterij wat langer mee.

            

Hoe werkt Pokémon GO

Pokémon GO is hevig afhankelijk van je locatie. Wanneer je buiten loopt zal je GPS je locatie bijhouden en op basis daarvan worden Pokémon gesimuleerd. Pokémon zijn afhankelijk van de omstandigheden van je locatie, zo zal je bijvoorbeeld nooit een Goldeen midden in de stad zien of een Charmander in de vijver. De zeldzaamheid van een Pokémon is ook belangrijk, je zult namelijk vaak een Magikarp tegenkomen als je langs een sloot loopt, maar minder snel een Dratini. Wanneer je een Pokémon tegenkomt, zal je telefoon gaan trillen en verschijnt je potentiële vangst op de minimap van je smartphone.

Voor je op reis gaat mag je natuurlijk een starter kiezen (als je wegloopt van de drie kom je een Pikachu tegen). Je hebt de keuze uit Bulbasaur, Squirtle, Charmander. Eenmaal gekozen, kan je eindelijk je reis beginnen, op zoek naar Pokémon. Als je dan een Pocket Monster hebt gevonden is het tijd om deze te vangen. Dat doe je door er een Pokéball naar toe te gooien. Hiervoor moet je de Pokéball die op je scherm staat richting de Pokémon swipen. Hoe verder je sleept, hoe verder de bal komt. Je moet dus een beetje aanvoelen waar de Pokémon zich bevindt.

Pokemon GO

Hoe meer Pokémon je vangt, hoe beter je trainer wordt. Je hebt namelijk meerdere Pokémon van dezelfde soort nodig om een Pokémon te evolueren. Als je bijvoorbeeld Pikachu in Raichu wil veranderen, moet je meerdere Pikachu's vangen en vervolgens de slechtere naar de professor sturen. Hiervoor krijg je 'candy', wat je weer aan je sterke Pikachu kan geven die dan op den duurt evolueert.

Naar mate je hoger level wordt, krijg je toegang tot meer features. Zo moet je bijvoorbeeld level vijf zijn om één van de teams te joinen of een gym te claimen. Een ander belangrijk aspect bij Pokémon GO zijn Pokéstops. Dit zijn centrale plaatsen (kunnen treinstations zijn, maar ook kleine gebouwen als bushaltes) waar je PokeBalls en XP krijgt als je erheen loopt. Bij sommige Pokéstops krijg je ook een ei, dat uitkomt als je genoeg rondgelopen hebt in het echte leven. Eieren kunnen twee, vijf of tien kilometer draagtijd hebben, welke Pokémon uit welk ei komt, check je hier.

Pokémon GO

       

Pokémon vangen

Voor je Pokémon kan vangen moet je ze eerst vinden. Rechtsonder in het menuutje kan je zien welke Pokémon in de buurt zitten. Drie voetstapjes betekent dat je een kilometer uit de buurt bent, twee voetstapjes is honderd meter, één voetstapje is twintig meter en als er geen voetstapjes bij staan, verschijnt hij binnen enkele seconden.

Als je wil weten of het moeilijk is een Pokémon te vangen moet je naar de cirkel kijken. Als deze rood is, kan je ervanuit gaan dat deze een paar keer gaat ontsnappen, terwijl een groene cirkel een makkelijke vangst betekent. Als je meer kans wil op het vangen van Pokémon moet je ervoor zorgen dat de binnencirkel zo klein mogelijk wordt voor je gooit, dan is je worp beter. 

Pokémon GO

Je kan ook curveballs gooien, deze geven meer XP dan gewone worpen. Dit doe je door de bal vast te houden, rondjes te draaien op je scherm tot deze glinstert en dan iets meer naar links te mikken dan normaal. Door de curve zal de Pokéball wat meer naar rechts trekken.

Er is ook een manier gevonden om gegarandeerd Pokémon na één worp te vangen. Als een Pokémon zijn speciale 'blijdschaps-animatie' (Squirtle doet het peace-teken, andere Pokémon springen in de lucht) doet en je daarna meteen een Pokéball gooit, vang je de Pokémon gegarandeerd. Dit is op Reddit te vinden, maar ook een praktijktest op de redactie wijst uit dat deze manier werkt.

PokéStops

Verder is ook bekendgeworden dat elke regio (Japan, Verenigde Staten, West-Europa en Nieuw-Zeeland / Australië) een eigen exclusieve Pokémon heeft. Deze is in de ene regio een stuk makkelijker te vangen dan in de andere, maar alle vier moeten wel gewoon vangbaar zijn. Om een voorbeeld te geven is Mr. Mime exclusief voor Europa, maar zijn er een klein aantal trainers die beweren hem ook in de VS in het wild te hebben gezien. Het lijstje is als volgt:

 • Europa - Mr. Mime
 • Verenigde Staten - Tauros
 • Australië / Nieuw-Zeeland - Kangaskhan
 • Japan - Farfetch'd

                   

Teams en gyms

Als je level vijf bereikt op Pokémon GO dan kan je een team joinen. Er zijn drie verschillende teams; rood (Valor), blauw (Mystique) en geel (Instinct) wat referenties zijn naar de drie legendarische vogels (Moltres, Articuno en Zapdos). Het toffe aan deze teams is dat wanneer één team te machtig dreigt te worden, de twee andere teams kunnen samenwerken om het andere team van de troon te stoten. Je kan een team joinen door level vijf te worden en vervolgens op een gym te klikken.

Belangrijk als team is het om veel gyms te hebben. Gyms zijn net als Pokéstops over de wereld verspreid. Als je naar zo'n locatie gaat, krijg je de optie om de gym uit te dagen en te vechten. Als er een lege gym is, kan je deze claimen, dit kan je doen door er op te klikken. Vervolgens kan je een Pokémon droppen die de gym verdedigt.

Pokémon GO

Mocht je toch bij een geclaimde gym zijn, kan je daar vechten om deze over te nemen. Als je bij een gym komt waar al een teamgenoot zit, kan je een Pokémon droppen om te helpen met verdedigen. Als je bij een gym van een rivaliserend team komt, kan je daar vechten om deze over te nemen. Afhankelijk van het gymlevel kan dit meerdere gevechten kosten, want je moet ervoor zorgen dat het prestige van een gym op nul komt, wat niet altijd gebeurt na het eerste gevecht, level drie moet je drie keer bevechten, level vijf vijf keer enzovoort.

Mocht je een gym in bezit hebben dan kan je elke 21 uur gebruik maken van het schildje rechtsboven in de winkel. Dit heet een defenderbonus en hoe meer gyms je in je bezit hebt, hoe meer gratis spullen (items of Pokécoins) je krijgt, per gym krijg je namelijk tien Pokécoins en vijfhonderd stardust.

Pokémon GO

                  

Trainen en evolueren

Het eerste wat je (als het goed is) doet in Pokémon GO is op zoek gaan naar nieuwe Pocket Monsters voor je verzameling. Als je dan een Pokémon hebt gevonden, zie je boven de sprite CP met een nummer (of soms vraagtekens) staan. CP staat voor combat points en dat is de kracht van je Pokémon. 

Bij elke Pokémon staat een boog, deze staat boven de sprite van de Pokémon als hij in jouw bezit is. Dit is de CP die je Pokémon nu heeft tegenover het maximale CP dat de Pokémon kan behalen. CP heeft niets te maken met evolueren. Je kan combat points verhogen door Pokémon candy en stardust (wat je krijgt als je Pokémon vangt) te geven. Als je Pokémon sterker wordt, kost het ook meer stardust, zo kost trainen op het begin bijvoorbeeld 200 stardust, maar wanneer je Pokémon op zeventig procent van zijn kracht is, kost het achthonderd stardust per keer. Als je als trainer een level omhoog gaat, gaat het maximum CP van je Pokémon ook omhoog.

Om te een Pokémon te evolueren heb je candy nodig. Elke Pokémon heeft andere candy nodig (Pikachu heeft Pikachu candy nodig enzovoort). Candy krijg je door Pokémon van dezelfde soort te vangen. Om een Pidgey te vangen heb je twaalf Pidgey candy nodig. Die krijg je dus door Pidgey te vangen, maar je als je veel Pidgey hebt kan je deze ook aan de professor geven en dan krijg je één extra candy. Vervolgens kan je met twaalf candy Pidgey in Pidgeotto evolueren (waardoor zijn CP omhoog gaat) en met nog 50 Pidgey candy kan je hem vervolgens ook in Pidgeot evolueren.

Pokémon GO

Als je je Eevee specifiek in Jolteon, Flareon of Vaporeon wil evolueren, zou je eigenlijk moeten hopen. Maar er is nu een manier gevonden waarmee je kan kiezen welke van de drie je krijgt. Voor de uitleg moet je wat achtergrond informatie weten; in de originele anime van Pokémon is er een aflevering (40 in Japan, 39 in het westen) met de Eevee-broers. Dat zijn vier broers die ieder een Eevee of één van de evoluties heeft. 

Die broers heten Sparky (Jolteon), Rainer (Vaporeon) en Pyro (Flareon). Als je je Eevee naar één van de drie vernoemd, heb je invloed op de evolutie. Als je je Eevee bijvoorbeeld Rainer als nickname geeft, wordt dit altijd een Vaporeon. Op de redactie hebben we dit niet kunnen testen, maar diverse bronnen bevestigen dat dit werkt. Om je Eevee te evolueren heb je 25 Eevee candy nodig.

                 

Vechten

Mocht je eindelijk een sterke Pokémon hebben en heb je een gym gevonden die jij kan overnemen, is het tijd om te vechten. Voor je je tegenstander helemaal met de grond gelijk gaat maken, moet je eerst een team van zes Pokémon samenstellen om je tegenstander te verpulveren. Het voordeel van gyms uitdagen is wanneer je met twee personen bent, je samen de gym kan verslaan.

Een gevecht is flink anders dan in de traditionele Pokémon-games. Zo is het niet turn-based en moet je aanvallen van je tegenstander ontwijken. Dit doe je door naar links of rechts te swipen. Het is slim om één of twee aanvallen te doen en dan als een malle te swipen zodat de tegenstanders mist. Je valt aan door op de Pokémon van je tegenstander te drukken.

Als je de tegenstander vaak genoeg hebt aangevallen, krijg je toegang tot je speciale aanval. Deze gebruik je door je Pokémon vast te houden tot dat deze de speciale aanval doet. Deze tweede aanval doet veel meer schade dan de normale aanvallen. 

Pokemon GO

                   

Items

Er zijn een redelijk wat verschillende items te vinden in Pokémon GO, hieronder staat een lijst met al die voorwerpen. Een aantal van deze voorwerpen kan je gratis krijgen, de andere moet je met Pokécoins kopen. Die Pokécoins kan je weer met echt geld kopen.

Pokéballs

Pokéballs spreken heel erg voor zich. Je gebruikt ze om Pokémon te vangen. In de launch trailer (die je hier kan checken) kon je behalve gewone Pokéballs ook Great Balls en Ultra Balls krijgen, maar dit kan pas op hogere levels. Als je langs Pokéstops loopt, heb je kans om Pokéballs te krijgen. Daarnaast kan je ze ook voor Pokécoins kopen, al is dat in mijn ervaring niet nodig. Als je levels omhoog gaat krijg je ook gratis Pokéballs.

Razz Berries

Deze kan je naar wilde Pokémon gooien. Vervolgens heb je meer kans om een Pokémon te vangen wanneer je een volgende Pokéball gooit. Razz Berries kan je via Pokéstops krijgen.

Potions

Na elk gevecht zijn je Pokémon (hoogstwaarschijnlijk) HP verloren. Om ervoor te zorgen dat je monsters weer helemaal beter zijn, kan je je Pokémon potions geven. Deze potions krijg je als je levels omhoog gaat (vanaf level vijf) en kan je krijgen als je Pokéstops bezoekt. Behalve gewone potions zijn er ook super potions en hyper potions die meer healen.

Revive

Ondanks dat revive in de gewone Pokémon-games behoorlijk duur is, zijn ze in Pokémon GO net zo zeldzaam als Potions. Je krijgt ze als je levels omhoog gaat (vanaf level vijf) en van Pokéstops. Je kan ze gebruiken om Pokémon te reviven na een gevecht.

Incense

Incense kan je gebruiken om Pokémon naar je toe te lokken. Als je dit item gebruikt heb je dertig minuten lang meer Pokémon encounters. Je krijgt drie incense als je begint en ook als je levels omhoog gaat krijg je er een aantal. Daarnaast kan je ze ook met Pokécoins kopen.

Pokémon GO

Lucky Egg

Een lucky egg zorgt ervoor dat je dertig minuten lang dubbel zoveel XP krijgt voor alles wat je doet. Dit item kan je alleen kopen met Pokécoins.

Lure Module

Dit item kan je in een Pokéstop stoppen waardoor er dertig minuten lang rondom de Pokéstop meer Pokémon verschijnen. Dit item werkt behalve voor jou ook voor andere spelers die bij de Pokéstop staan. Dit item kan je enkel in de shop kopen.

Incubator

Als je langs Pokéstops gaat kom je soms Pokémon eieren tegen. Deze moet je in incubators doen om ervoor te zorgen dat ze uitkomen. Op het begin van je trainerscarrière krijg je een incubator die je een oneindig aantal keer kan gebruiken. Als je levels omhoog gaat krijg je soms incubators die je slechts een paar keer kan gebruiken. Incubators kan je ook kopen met Pokécoins.

                                     

Medals

Medals zijn de Pokemon GO-vorm van achievements. Vang je tien Pokémon met een zelfde type? Krijg je een medaille. Win je genoeg gym battles? Krijg je een medaille, en ga maar door. Wanneer je een medaille verdient, krijg je wat XP voor je personage en natuurlijk extra swag om aan je vrienden te tonen. Medailles komen in drie soorten; brons, zilver en goud. 

           

Toekomst

Niantic heeft grote plannen met Pokémon GO. Het is al een tijd bekend dat zowel ruilen als onderling vechten naar de app komt en tijdens de E3 vertelde de ontwikkelaar dat zij plannen hebben om alle Pokémon (op moment van schrijven zo'n 740) aan Pokémon GO toe te voegen. Ook staat interactie tussen Pokémon GO en de traditionele games voor handhelds op de planning. 

In de heel nabije toekomst komt ook de Pokémon GO Plus uit. Dit is een polsbandje waarmee je Pokémon GO makkelijker kan spelen. 

Pokémon GO Plus

                                  

Bugs

De app is nog maar net verschenen, er zitten wel een aantal bugs in. De onderstaande lijst zijn de meest voorkomende.

 • Als je Pokémon Coins koopt en tijdens de transactie internet wegvalt kan je de error-melding 'you already own this item' krijgen. Een restart moet het probleem fixen
 • Als je twee accounts maakt (één via Pokémon Club en de ander via iOS of Android) kan het voorkomen dat je account-level gereset wordt. In- en uitloggen zou dit moeten verhelpen.
 • Als bluetooth-audio aan staat kan het zijn dat de muziek en geluiden niet altijd even goed werken (ruis of vertraagd). 
 • Op sommige apparaten kan Pokémon GO echt een energie-slurper zijn.
 • GPS doet het niet altijd even goed. Door 'Hoge nauwkeurigheid' te kiezen als locatie-optie moet dit geen groot probleem zijn, dit geldt enkel voor Android.
 • Soms als je gyms aanvalt blijft het hp van een Pokémon op 1% staan. Als dit gebeurt is het aangeraden je app opnieuw op te starten en te gaan. Meestal kunnen gebugde gyms een tijdje niet neergehaald worden door de bug.

Met deze informatie kan ook jij je epische queste om Pokémon-meester te worden beginnen. Succes trainer!

Wil je door ons op de hoogte gehouden worden van toekomstige Pokémon GO acties? Meld je dan aan met onderstaand formulier. Je gegevens worden alleen gebruikt voor updates met redactionele onderwerpen.

REACTIES (78) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord