Alles wat je moet weten over Vampyr 

Alles wat je moet weten over Vampyr 2018-06-03T14:28:12
In deze Serial duikt Alie in de toppers van de maand. Ze vertelt je alles wat je moet weten over deze games. We zoomen in op een van de grootste releases van juni: Vampyr. Wat weten we over deze vampieren-game van Dontnod Entertainment die je op 5 juni kunt checken?

Vampyr is een action RPG van ontwikkelaar Dontnod Entertainment. De game wordt uitgegeven door Focus Home Interactive. Vanaf 5 juni kun je Vampyr checken op PC, PS4 en Xbox One. De review check je op PU.nl op de dag van release.

Vampyr
    

De plot van Vampyr

Vampyr vertelt het verhaal van Jonathan E. Reid, een getalenteerd chirurg en onderzoeker, die alom wordt bewonderd door zijn collega's. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij werkzaam als militaire arts, waarbij hij zijn progressieve theorieën over bloedtransfusie en orgaantransplantatie kon testen. Nu de oorlog in de herfst van 1918 ten einde loopt, wordt Reid naar huis gestuurd. Teruggekeerd in Londen wordt hij aangevallen. Zijn laatste herinnering is die van een vreemde figuur die een duister gedicht mompelt en zich over zijn hals buigt.

Aan het begin van Vampyr ontwaakt Reid, vervloekt door een vreselijke dorst naar menselijk bloed. Een arts die in een vampier is veranderd... Een lastige combinatie, want als arts heb je een eed afgelegd om de burgers van Londen te redden, maar als vampier ben je vervloekt om je met deze mensen te voeden. En dan is er ook nog de Spaanse griep, die zich snel verspreidt onder de burgers. De straten zijn verlaten en overal liggen stapels lijken. Het is aan jou om uit te zoeken wat de bron van de ziekte is. Je hebt echter nog veel meer sores aan je kop. De chaos in Londen vormt namelijk de perfecte voedingsbodem voor allerlei bovennatuurlijk gespuis. Oude vampierverenigingen, occulte geleerden en meedogenloze vampierjagers strijden allemaal om dominantie.

Reid is dus een nieuwe vampier, die mensen wil redden maar ook wil opeten, en daarnaast ook zelf nog eens moet overleven in een stad vol bovennatuurlijke wezens. En dan is er ook nog de maniak die willekeurig hele huizenblokken uitmoordt en nauwelijks sporen achterlaat. Deze maniak is dezelfde persoon die Reid in een vampier veranderd heeft. Maar met welke reden? Wilde hij dat Reid de epidemie zou overleven en daardoor voor de zieken zou kunnen zorgen? Of wilde deze persoon hem juist dwarszitten?

Vampyr
    

De NPC's in Vampyr

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is het zaak om te overleven. Je doet dat door jezelf (en Londen) te verdedigen tegen de vreemde wezens die 's nachts rondzwerven. Om te slagen, moet je sterker worden en dat betekent dat je moet voeden… De meest overvloedige bron van bloed zijn de burgers waarvoor je moet zorgen. Het leegzuigen van een persoon staat in Vampyr gelijk aan een behoorlijke dosis xp waarmee je de skills van Reid flink kan upgraden. De crux is dat de personages niet zomaar inwisselbare NPC's zijn. Het uitkiezen van een doelwit heeft gevolgen voor de rest van de inwoners. Dit creëert een heftig belangenconflict met consequenties die verstrekkend kunnen zijn voor het plot en de omgeving. Kies je je doelwit met zorg, scheur je iedereen aan stukken of probeer je iedereen in leven te houden?

Hoe gezonder Reid zijn slachtoffer is en hoe beter hij deze persoon kent, hoe meer xp zijn of haar bloed oplevert. Zo kan de arts medicijnen uitdelen om gewonde of zieke slachtoffers genezen. Daarnaast kan hij informatie verzamelen over zijn doelwitten – hun gewoontes bestuderen, aanwijzingen verzamelen en gesprekken voeren . Als je dit succesvol doet, kan de arts zijn prooi dwingen om informatie te onthullen of opdrachten uit te voeren, en uiteindelijk naar een rustig hoekje te leiden waar hij onopgemerkt kan drinken. In dit proces zul je tegen een paar gevierde nadelen van het vampirisme aanlopen. Reid kan een woning bijvoorbeeld niet zonder toestemming betreden.

Vampyr
    

De keuzes in Vampyr

Na het voederen moet Reid zich verbergen om het nieuwe bloed op te nemen. Terwijl hij uitrust, reageren de overige personages op de gebeurtenissen. Het web van relaties tussen de NPC's verandert en nieuwe, onvoorziene gevolgen doen zich voor. Het afslachten van de verkeerde mensen of teveel mensen laat de Spaanse griep zich namelijk gemakkelijker verspreiden, hetgeen weer leidt tot een inval van de skals. En dat heeft heftige consequenties: als een district eenmaal verloren is, zijn alle verhaallijnen, quests en verkopers in dat deel van Londen voorgoed verdwenen. Dus alhoewel je echt iedereen in Vampyr kan vermoorden, is het de vraag of je dat wel zou moeten doen. Datzelfde geldt overigens wanneer je iedereen in leven wilt houden; het is dan namelijk veel lastiger om te levelen, de andere ondoden van je lijf te houden en Londen te redden.

Stel je voor dat je erachter komt dat er een moordenaar in een distcrict woont. Hij lijkt een logische keuze voor je slagtanden. Het probleem is alleen dat hij amper xp oplevert. Het bloed van zijn onschuldige moeder doet je echter meteen drie levels stijgen... De verleiding is groot, want de Vampyr-jagers zitten je op de hielen. Je zwicht en doodt de moeder. Als je later teruggaat, kun je haar huis leegroven en je wapens upgraden. Aan de andere kant kan de Spaanse griep nu wel om zich heen slaan en mis je misschien wel een sidequest. Ook moet je jezelf afvragen of je het aankan om de moeder haar laatste gedachten te horen, terwijl je haar leegzuigt. Ze vraagt zich af wat er met haar kinderen zal gebeuren, of ze haar lot verdiende en of ze naar de hemel gaat.

Burgers en gehele districten reageren dus op je acties. Het Londen in Vampyr vormt een semi-open wereld, samengesteld uit vier districten. Je acties zullen deze districten en uiteindelijk de hele stad redden of verdoemen. Wanneer een merkbaar deel van de burgers is verdwenen, zal de gezondheid van het district waarin zij wonen, afnemen. Als de gezondheid van een district laag genoeg is, zal deze dus volledig verloren gaan. Een verloren district is slecht nieuws. Het gebied wordt verlaten door gewone mensen en wordt vervolgens slechts nog bewoond door gruwelijke wezens. Het is daarmee niet verwonderlijk dat Vampyr meerdere eindes kent.

Vampyr
    

De combat in Vampyr

Zoals gezegd is Reid niet de enige hongerige vampier in Londen. Je neemt het onder meer op tegen vampieren van hoge komaf, vampieren die in het riool wonen, een soort weerwolfvampieren en een geheim genootschap van vampierjagers. Vampyr kent daarbij ook eindbaasgevechten. Om zijn soortgenoten van zich af te houden, maakt de dokter gebruik van zijn vampierkrachten. Reid kan bijvoorbeeld over korte afstanden teleporteren, in rook opgaan om ongezien rond te sluipen, of juist in een allesverslindende woede ontbarsten. Hoe je deze vaardigheden levelt, bepaalt het type vampier dat Reid wordt en hoe zijn capaciteiten kunnen worden gebruikt in de combat.


Gelukkig heeft Reid ook de beschikking over diverse melee en ranged wapens, zoals zagen en revolvers. Je kunt zowel de arts zelf als zijn wapens upgraden en aanpassen. Vampyr kent zodoende een flexibel vechtsysteem. Je kunt je eigen vechtstijl opbouwen door een scala aan bewerkte wapens en vampiervaardigheden te combineren.
    

De ontwikkeling van Vampyr

Ontwikkeling van Vampyr begon met een team van 60 mensen. Later kwamen daar nog eens 20 werknemers bij. Veel van hen werkten ook aan het vorige project van Dontnod Entertainment: Life Is Strange. In eerste instantie wilde de ontwikkelaar Vampyr zich af laten spelen in het Amerika van 1950. Nadat narrative director Stéphane Beauverger zich bij het project aansloot, werd echter toch de voorkeur gegeven aan een meer gotische setting. De schilderijen van Phil Hale zijn daarbij een grote inspiratiebron geweest. Dontnod heeft uitgebreid onderzoek gedaan voor deze game. Zo reisde men af naar Londen en dook men in de geschiedenisboeken. Het eindproduct is een game met zowel fictieve en feitelijke referentiepunten. Olivier Deriviere componeerde de muziek en mixte dit met een industriële sound. Denk aan cello, basfluit, piano, contrabas en een koor. Met deze combinatie wil Deriviere de eenzaamheid en de innerlijke strijd van Reid weergeven. Oorspronkelijk stond Vampyr gepland voor november 2017, maar wegens technische issues werd de game uitgesteld.

Vampyr
    

De edities en specs van Vampyr

Als je Vampyr pre-ordert, krijg je toegang tot de DLC "The Hunters Heirlooms". Hierin vind je het zwaard Dragonsbane, het pistool Barker, en een donkere doktersoutfit. Bij een aantal retailers in Europa en Australië krijg je daarbij ook nog eens de soundtrack op vinyl.

Mocht je Vampyr op PC willen checken dan hierbij de specs:

Vampyr PC minimum specs

 • OS: Windows 7/8/10 (64 bits)
 • CPU: Intel Core i3-2130 (3.4 GHz)/AMD FX-4100 (3.6 GHz)
 • Memory: 8GB RAM
 • GPU: 2GB, GeForce GTX 660/Radeon R7 370
 • Storage: 20GB available space

Vampyr PC recommended specs

 • OS: Windows 7/8/10 (64 bits)
 • CPU: Intel Core i7-3930K (3.2 GHz)/AMD Ryzen 5 1600 (3.2 GHz)
 • Memory: 16GB RAM
 • GPU: 4GB, GeForce GTX 970/1060,Radeon R9 390
 • Storage: 20GB available space
 • For 1920×1080, 60fps, High Preset

Vampyr is vanaf 5 juni te checken op PC, PS4 en Xbox One. Gaan jullie de game spelen? En zo ja, wat zijn jullie verwachtingen? Of laten jullie deze game van Dontnod Entertainment aan jullie voorbij gaan?

Vampyr

    

De alles wat je moet weten over Serial:

Zondag 20 mei
Alles wat je moet weten over Detroit: Become Human

Zondag 10 juni 
Alles wat je moet weten over Jurassic World Evolution
    

Eerder in deze Serial:

Zondag 11 februari:
Alles wat je moet weten over Metal Gear Survive

Zondag 25 maart:
Alles wat je moet weten over Far Cry 5

Zondag 8 april:
Alles wat je moet weten over God of War

    

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord