Alles wat je moet weten over Control 

Alles wat je moet weten over Control 2019-08-26T11:38:49
Morgen is het zover, dan komt het langverwachte Control uit. Het is de nieuwe game van ontwikkelstudio Remedy, bekend van onder andere Alan Wake en Max Payne. Ditmaal gooit de studio het over een iets andere boeg en LauraJenny vertelt je daarom vast alles wat je moet weten voor je begint aan deze bijzondere shooter met metroidvania-elementen.

Om volledig van Control te genieten, heb ik wel iets van je nodig. Je moet even alle oogkleppen afzetten en je blik op oneindig, want in deze scifi-game kan er een heleboel meer dan wij gewend zijn in het huidige aardse bestaan. Je bent in dit spel Jesse Faden, de nieuwe baas van de Federal Bureau of Control (FBC). Dat is een soort X-files-achtige FBI, maar dan spoort deze een specifiek soort criminaliteit op. Namelijk dat van het schenden van de wetten van de realiteit.

control
   

Het FBC

Jesse is niet zomaar bij het FBC gegaan. Het Bureau heeft haar jongere broer Dylan ontvoerd nadat er een bovennatuurlijk evenement plaatsvond in hun woonplaats. Eenmaal aangekomen bij het hoofdkantoor, ontdekt ze echter dat het niet helemaal lekker gaat met de organisatie. De wereld van Control is niet heel transparant, want de FBC is een geheime organisatie onder aanval.

Je bevindt je in New York, waarbij je in het diepste geheim moet strijden tegen de grote vijand, de Hiss. Het lastige is dat door die Hiss ook je collega’s zijn overgenomen, dus je vecht veelal tegen je eigen agenten. Gelukkig kan Jesse gebruikmaken van haar bovennatuurlijke krachten, waaronder telekinese, zweven en anderen beïnvloeden. Dus Jesse kan zorgen dat haar eigen agenten weer voor haar vechten, maar sommigen lijken daarvoor toch iets te ver doorgemuteerd door de Hiss.

Je moet je krachten bovendien op peil houden en dat doe je door Objects of Power te verzamelen die in de hele gamewereld verstopt liggen. Sowieso moet je veel sparen in dit spel: je health komt er niet automatisch bij. Je kiest helemaal zelf welke ‘wapens’ je prettig vindt om te gebruiken in deze sandbox-achtige wereld. Je moet echt aan de bak in Control, wat sowieso meer om gameplay en gamewereld lijkt te gaan dan ooit tevoren in een Remedy-spel. Volgens Remedy moet dat trouwens niet ten koste gaan van het verhaal. Als het goed is zou dat elkaar juist moeten versterken, dus ik ben benieuwd.

Control
   

Service Weapon

Je speelt de game je in third-person perspectief op ongeveer dezelfde manier als in Quantum Break, maar wel met een iets ander wapen. Een heel ander wapen zelfs, want Jesse is de trotse eigenaar van een Service Weapon. Dit is een soort bovennatuurlijk apparaat dat op een heleboel verschillende manieren kan worden gebruikt. Jesse gebruikt hem in haar strijd tegen slechteriken op een plek genaamd The Oldest House. Dat klinkt als een oud huisje van een oud vrouwtje, maar is gewoon een gigantische wolkenkrabber met een niet al te vriendelijk uiterlijk.

Mocht je denken dat één locatie voor een shooter als deze niet voldoende is, dan is je oogklep tijdens het lezen blijkbaar weer langzaam omhoog geflapt: de regels van realiteit zijn niet helemaal hetzelfde in deze game, waardoor het Oldest House aanzienlijk meer rijkdom aan werelden biedt dan je in eerste instantie zou denken. Er is nog wel iets vertrouwds hoor, namelijk de stemacteurs uit het spel. Courtney Hope (Quantum Break) is Jesse en Thomas Zane (Alan Wake) is Zachariah Trench, de voorganger van Jesse. En er beloven meer bekende stemmen te horen te zijn.

Control
   

Nog niet overtuigd? Check dan de trailer:


   

Control is vanaf 27 augustus verkrijgbaar op PC (via de Epic Games Store), Xbox One en PlayStation 4.

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord