Alles wat je moet weten over Age of Wonders: Planetfall 

Alles wat je moet weten over Age of Wonders: Planetfall 2019-08-06T15:44:05
Tijd voor een beetje Nederlandse trots, want LauraJenny gaat er even goed voor zitten om de gloednieuwe Age of Wonders-game te bespreken. Wat kun je verwachten van Planetfall, gemaakt door het Nederlandse Triumph Studios dat je kent van Overlord?

planetfall

Eerst nog heel even geeken over Lennart Sas en Arno van Wingerden, hoor. Hoe vet is het dat deze mannen in 1997 zijn begonnen met Triumph Studios, en inmiddels al zoveel game-successen op hun naam hebben? Het moet best spannend voor ze zijn om na het enorme succes van Overlord -en na te zijn gekocht door Paradox- weer terug te komen bij Age of Wonders en dit opnieuw uit te vinden, maar ze zijn vastberaden om daarmee het publiek weg te blazen.


   

Van fantasy naar sci-fi

Als je houdt van strategiegames met turn-based strijd en dus een heleboel denkwerk, dan past Age of Wonders waarschijnlijk helemaal in je straatje. In Planetfall gaat Age of Wonders, dat van nature wat meer met ridders en magie te maken heeft, over van fantasy naar sci-fi. Je moet in het spel nadat een galactisch emperium is omgevallen, zorgen dat er een positieve, nieuwe wereld is voor je volk. En daarvoor moet je planeten onderzoeken en krijg je te maken met andere volken, die allemaal zo hun eigen levensverhaal hebben.

Daar zijn de heren lekker losgegaan, want in tegenstelling tot fantasy zijn er in sci-fi toch aanzienlijk minder regels om rekening mee te houden. Er zijn allerlei vreemde rassen te ontdekken, maar ook nare scenario’s te ontrafelen. Wat als er inderdaad zoveel technologische veranderingen zijn dat het gros van de mensheid zijn baan verliest? Of wat als genetisch modificeren te ver gaat? Er worden allemaal angsten die nu ook in de echte wereld spelen in deze spacey game gestopt.

planetfall
   

Zes facties

De zes rassen zijn een kleurrijk gezelschap, variërend van insecten tot ruimtesoldaten. Je kunt zelf je factieleider ook flink onder handen nemen qua uiterlijk: van gezicht, haar tot kleding. Elke factie heeft zo zijn specialiteit en bijzonderheden. Amazons gebruiken dinosaurussen, er zijn een soort dwergen die zich vooral prettig voelen in de bergen en zo zijn er facties die meer op vechten gericht zijn en anderen die liever gaan handelen. Het is een wereld die technologisch geavanceerd is, waardoor er ook met cyborgs wordt gevochten.

Want ja, de bedoeling is uiteindelijk dat jij in dat desolate gebeuren een stad bouwt en zorgt dat je genoeg manschappen en ontwikkelingen hebt om de aanvallende tegenpartij de baas te blijven. Het is de bedoeling dat je volk steeds verder groeit en echt gaat wonen op die planeet, maar dat kan alleen als je ze veilig houdt door al die vreemde andere facties op een Xcom-achtige manier turnbased te bevechten. Daar gaat denkwerk inzitten, want elke keuze heeft een gevolg en elke beurt is maar zo lang.

planetfall
  

Doomsday tech

De map van de wereld wordt proceduraal gegenereerd en is onder te verdelen in verschillende sectoren waar je terecht kunt voor andere typen eten, energie of research. Alles om je volk te laten groeien en je te wapenen tegen de badguys. Er zit nieuwe Doomsday tech in de game, een skill tree waarmee je uiteindelijk een massavernietingswapen kunt ‘verdienen’. Daarvoor moet je veel vechten en verzamelen en dat doe je allemaal in een top-down view waarbij je verschillende troepen onder je hoede neemt en aanstuurt. En ik zei niet voor niets dat een beurt maar zo lang is: je mag maar drie acties per beurt doen.

Juist omdat je helemaal vanaf niets weer een wereld moet gaan opbouwen, heb je echter als speler een heleboel vrijheid. Zo is elke campaign niet al te lang, waardoor je voldoende mogelijkheid (en zin) hebt om de dertien campaigns die worden aangeboden bij release door te spelen. Klinkt dat allemaal alsnog heel overweldigend omdat je niet zo bekend bent met dit genre, geen zorgen: er is een uitgebreide tutorial in het spel aanwezig om je de fijne kneepjes van het vak te leren en later is er assistentie aanwezig om je wat meer achtergrond te geven die mogelijk je keuzes beïnvloedt. Net zo lang tot je het zelf niet alleen het beste denkt te weten, maar ook het beste weet.

planetfall

Momenteel is Wouter druk met de review en hij zal je vertellen of het de mannen van Triumph is gelukt om wederom een succesvolle game te maken, ook nu ze zijn overgenomen.

Age of Wonders: Planetfall is nu uit op PC, PlayStation 4 en Xbox One.

REACTIES (3) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord