Alles dat je moet weten over The Elder Scrolls V: Skyrim 

Alles dat je moet weten over The Elder Scrolls V: Skyrim 2017-11-17T16:51:46
Het was de bedoeling dat Alie zou gaan n00ben in The Elder Scrolls V: Skyrim op de Nintendo Switch, maar helaas moet ze wat langer op haar game wachten. Gelukkig kon ze zich eerst vermaken met deze feature. Weet ze zelf meteen ook alles dat je moet weten over de game.

Misschien ben jij net als ik. Misschien heb jij The Elder Scrolls V: Skyrim ook nog nooit gespeeld. Misschien wordt de vandaag uitgekomen versie op Nintendo Switch en PSVR ook jouw eerste (echte) kennismaking met de game. In dat geval is dit de feature voor jou. Hierna ben je namelijk perfect voorbereid op de release. Ik vertel je alles wat je moet weten over The Elder Scrolls V: Skyrim.

PS Ook als je Skyrim al sinds mensenheugenis checkt op PC, PS3, PS4, Xbox 360 of Xbox One wordt onderstaande heus leuk om te lezen.

The Elder Scrolls V: Skyrim
   

De vele versies van The Elder Scrolls V: Skyrim 

The Elder Scrolls V: Skyrim werd op 11 november 2011 voor het eerst uitgebracht. Dat was destijds op PC en de vorige generatie consoles: PS3 en Xbox 360. De game van Bethesda werd precies een jaar daarvoor aangekondigd tijdens de Spike Video Game Awards. Sinds 2016 kun je de game ook checken op PS4 en Xbox One, namelijk als remaster, met opgepoetste graphics. En dan is er vandaag dus nog de release van de game op Nintendo Switch en PSVR. Nu kan echt niemand meer om Skyrim heen.

The Elder Scrolls V: Skyrim   

Het verhaal van The Elder Scrolls V: Skyrim

Je begint Skyrim gekneveld in een huifkar. Je bent gevangengenomen. Om je heen zitten nog twee personen, waaronder Ulfric Stormcloak, leider van de Stormcloak-rebellie, die zich tegen het keizerlijke bewind verzetten. De High King of Skyrim is vermoord en de dreiging van een burgeroorlog groter dan ooit, omdat diverse bondgenootschappen een gooi naar de macht doen. De profetie vertelt dat dit de laatste fase is voor de terugkeer van de draken.

Aan het einde van de rit wordt je van de huifkar geladen en naar het schavot gebracht. De executie wordt echter verstoord door de draak Alduin, de god van destructie. Je ontsnapt en vlucht Skyrim in. Gaandeweg wordt duidelijk dat je Dragonborn (of Dovahkiin) bent. Dat betekent dat je dan wel het lichaam van een sterveling bezit, maar de ziel van een draak hebt en Shouts (of Thu'um) kunt leren. Het is aan jou om Alduin en de andere draken in toom te houden.

Naast de wederopstanding van de draken en de aanstaande burgeroorlog tussen de Empire en de Stormcloaks zit Skyrim vol met talloze subverhalen. Zo kun je bijvoorbeeld lid worden van diverse gildes, zoals de Dark Brotherhood en The College van Winterhold, en in opdracht van hen missies voltooien. Ook is het mogelijk om van de steden in Skyrim de Thane worden. Daarvoor moet je missies voor de lokale Jarl en de bewoners uitvoeren.

The Elder Scrolls V: Skyrim
    

De wereld van The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim laat je een eigen personage creëren. Het ras dat je kiest, heeft impact op het verloop van de game. Zo zijn de Nord bijvoorbeeld goed met tweehandige wapens en beter bestand tegen de kou. De Bretons hebben daarentegen aanleg voor magie en zijn goede kandidaten voor The College of Winterhold. Of kies bijvoorbeeld voor een Argonian en doe je voordeel met je lockpicking-skills.

Skyrim is de meest noordelijke regio van Tamriel. Het gebied bestaat uit bergen, besneeuwde toendra’s en dennenbossen. Door deze onherbergzame landschappen is Skyrim de minst dichtbevolkte regio in Tamriel. De regio kent vijf grote steden, maar veel meer kleine dorpjes, die echter wel gescheiden worden door grote stukken wildernis.

The Elder Scrolls V: Skyrim
   

De gameplay van The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim kent 18 skills, waarvan sommige active (One-Handed of Destruction) en andere passive (Smithing). De skills die je het vaakst gebruikt, verbeteren het snelst. Als je voldoende skills hebt verbeterd, stijgt het level van je personage. Daarmee kun je de stats health, stamina of magicka vergroten, en punten investeren in perks. Deze perks unlocken special abilities in elk van de 18 skill trees. Shouts vormen echter een aparte categorie: deze leer je al gaandeweg, ofwel door de verhaallijn te volgen, of door op zoek te gaan naar Word Walls. Daarbij dien je wel een draak te verslaan en zijn ziel op te nemen. Een Shout wordt sterker naarmate je er meer woorden van leert.

De bewegingsvrijheid in The Elder Scrolls V: Skyrim is groot, zo kun je de open wereld op je gemakje verkennen. Ook de combat is vrijelijk te bepalen: kies je voor magie of zwaarden, of gewoon allebei? Sommige wapens of magie verlangen echter dat je beide handen gebruikt. Je wapens en armor kun je zelf maken bij de forges, maar ook meenemen uit de wereld, net als voedsel en allerlei andere objecten.

The Elder Scrolls V: Skyrim
    

De voorgangers van The Elder Scrolls V: Skyrim

Zoals de V in The Elder Scrolls V: Skyrim al doet vermoeden, kent de game vier voorgangers. Dit vijfde deel speelt zich zo’n 200 jaar na The Elder Scrolls IV: Oblivion af, tijdens de Fourth Era.

Een van de grote verschillen met de eerdere games in de serie, is de toevoeging van draken. De draken zijn allemaal verschillend, zo zijn sommige solitair, terwijl andere zich in groepjes bewegen. Ze worden in ieder geval allemaal random gegenereerd, zodat ze op elk moment kunnen aanvallen. Niet elke draak is echter vijandig. Met de niet-vijandige draken kun je zelfs communiceren.

The Elder Scrolls V: Skyrim
   

The Elder Scrolls V: Skyrim op de Nintendo Switch

In oktober 2016 maakte de wereld kennis met de Nintendo Switch. In de reveal trailer was ook gameplay van Skyrim te zien. Er werd beweerd dat Bethesda de game alleen voor de trailer gebruikt had en dat er van een release geen sprake zou zijn. Begin dit jaar leerden we echter dat de game wel degelijk naar de Switch komt. Daarmee wordt het de eerste Elder Scrolls-titel op een Nintendo-platform, en de eerste Bethesda-game sinds Home Alone (NES; 1991).

De Nintendo Switch-versie van Skyrim bevat alle content uit de main game en de uitbreidingen: Dawnguard, Hearthfire en Dragonborn. Daarnaast is er ook nieuwe content, zoals gear uit The Legend of Zelda, en nieuwe features, waaronder bewegingsbesturing en amiibo-compatibiliteit.

The Elder Scrolls V: Skyrim
   

The Elder Scrolls V: Skyrim op de PSVR

Verrassing: tijdens de persconferentie van Sony afgelopen E3 was plots een trailer van Skyrim VR te zien. Bethesda hield namelijk een dag voor Sony een eigen persconferentie, maar daar werd alleen gesproken over VR-versies van Fallout 4 en Doom.

Met Skyrim komt een volledige, open wereld-game naar de VR-bril van Sony. Ook deze PSVR-versie bevat de main game en de drie uitbreidingen. Je kunt de game spelen met je Dualshock 4 of PlayStation Move Motion-controllers. Er zijn ook twee manieren om je voort te bewegen, namelijk: 1) besturing middels free movement, waarbij je rond kunt lopen, en 2) besturing middels teleportatie. 

The Elder Scrolls V: Skyrim
   

Ga jij Skyrim (opnieuw) checken op een van deze platformen? En zo ja, waar gaat je voorkeur naar uit? Ik moet helaas toch nog effe wat langer wachten op mijn Nintendo Switch-versie, maar hopelijk kan ik later vandaag dan toch eindelijk mijn eerste stappen in Skyrim zetten. Duim voor me!

REACTIES (38) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord