Alle verschillen tussen de Xbox-consoles – Welke moet ik halen? 

Alle verschillen tussen de Xbox-consoles – Welke moet ik halen? 2020-10-12T15:04:37
Xbox One, Xbox One S, Xbox One S All-Digital, Xbox One X, Xbox Series S, Xbox Series X… Om knettergek van te worden! Om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen over de verschillen tussen alle Xbox consoles, legt Florian alles haarfijn uit.

We krijgen nog steeds veel vragen over hoe het nou precies zit met alle Xbox-consoles. Welke games kan je op welke console spelen? Ben je genoodzaakt om nu al te upgraden? Hoe zit het met de verschillende versies van de backwards compatibility? Is een Xbox Series S een upgrade ten opzichte van de Xbox One X? Het antwoord op al deze vragen en nog veel meer vind je hieronder.

Specs

We hebben op dit moment te maken met zes verschillende Xbox-consoles. Om een goed beeld te krijgen van waar ze toe in staat zijn, vind je hieronder nog even per console de belangrijkste specs, te beginnen met de eerste ‘videorecorder’ Xbox One.

 • CPU: Custom 8-core AMD Jaguar op 1.75GHz 
 • GPU: Custom AMD, 12CU’s op 853MHz, 1.31TF
 • RAM: 8GB DDR3 (64GB/s) en 32MB ESRAM (219GB/s)
 • Opslag: 5400RPM harddisk
 • Disc Drive: Blu-ray
 • Output: Max 1080p, HDMI 1.4

xbox one

Dan de Xbox One S, die grotendeels hetzelfde is als de originele Xbox. De Xbox One S All-Digital is exact hetzelfde behalve natuurlijk het ontbreken van de UHD Blu-ray disc drive.

 • CPU: Custom 8-core AMD Jaguar op 1.75GHz 
 • GPU: Custom AMD, 12CU’s op 914MHz, 1.4TF
 • RAM: 8GB DDR3 (64GB/s) en 32MB ESRAM (219GB/s)
 • Opslag: 5400RPM harddisk
 • Disc Drive: UHD Blu-ray
 • Output: Max 4K/60fps, HDMI 2.0

Ome s

De Xbox One X is de krachtpatser van de huidige generatie met vooral een snellere clockspeed in CPU en een betere GPU, om een 4K-resolutie mogelijk te maken.

 • CPU: Custom 8-core AMD Jaguar op 2.3GHz 
 • GPU: Custom AMD, 40CU’s op 1.172GHz, 6TF
 • RAM: 12GB GDDR5 (236GB/s)
 • Opslag: 5400RPM harddisk
 • Disc Drive: UHD Blu-ray
 • Output: Max 4K/60fps, HDMI 2.0

One X

Dan komen we aan bij de next-gen Xbox Series X/S, die een flinke boost krijgen in CPU, GPU en opslag. De Xbox Series S bestaat uit:

 • CPU: Custom 8-core AMD Zen 2 op 3.6GHz, of 3.4GHz met multi-threading 
 • GPU: Custom AMD RDNA 2, 20CU’s op 1.565GHz, 4TF
 • RAM: 10GB GDDR6 (8GB 224GB/s) (2GB 56GB/s)
 • Opslag: 512GB custom NVME SSD (2.4GB/s, 4.8GB/s compressed)
 • Disc Drive: Nee
 • Output: Max 4K/120fps, 8K/60fps, HDMI 2.1

Series S

En tot slot nog de krachtigste console ooit gemaakt, de Xbox Series X. Het paradepaardje doet er vooral wat GPU en RAM nog een flinke schep bovenop.

 • CPU: Custom 8-core AMD Zen 2 op 3.8GHz, of 3.6GHz met multi-threading
 • GPU: Custom AMD RDNA 2, 52CU’s op 1.825GHz, 12TF
 • RAM: 16GB GDDR6 (10GB 560GB/s) (6GB 336GB/s)
 • Opslag: 1TB custom NVME SSD (2.4GB/s, 4.8GB/s compressed)
 • Disc Drive: UHD Blu-ray
 • Output: Max 4K/120fps, 8K/60fps, HDMI 2.1

series x

Wat betekent dit nu allemaal?

Nu we de specs op een rij hebben, kunnen we gemakkelijk de hardware van elke Xbox vergelijken, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Simpel gezegd zijn de Xbox Series X/S consoles dikke upgrades door de nieuwe CPU, GPU en SSD, maar om het nog simpeler uit te leggen hieronder per Xbox console wat je er precies mee kan, wanneer je deze Xbox console zou willen aanschaffen en of je moet upgraden als je deze Xbox console al in je bezit hebt.

Xbox One

Xbox One kopen? Eeuh… nee! De originele Xbox One is al een tijd niet meer te koop en dat is ook niet de versie die je nu nog zou willen aanschaffen.

Wat als je de Xbox One al hebt? Dan kan je de komende twee jaar nog alle Xbox-exclusives spelen en alle multi-platform third-party-games.

Backwards compatible? Ja, de originele Xbox One heeft dezelfde backwards compatibility als de Xbox One S, maar de games draaien hier en daar iets minder strak.

Xbox One upgraden? Ja, de Xbox Series X/S zijn beide dikke upgrades ten opzichte van de Xbox One.

Xbox One Consoles

Xbox One S en Xbox One S All-Digital

Xbox One S kopen? Ja, als je een casual gamer bent, of je kids een console wil geven of iets dergelijks. Dit is de meest goedkope instap in de Xbox-familie, maar je moet er wel rekening mee houden dat je over ongeveer twee jaar geen Xbox-exclusives en next-gen third-party-games meer kunt spelen.

Wat als je de Xbox One S al hebt? Dan kan je de komende twee jaar nog alle Xbox-exclusives spelen en alle multi-platform third-party-games.

Backwards compatible? Ja, de Xbox One S draait een heleboel Xbox- en Xbox 360 games in een hogere framerate tot 60fps en een resolutie tot 1080p.

Xbox One S upgraden? Ja, de Xbox Series X/S zijn beide dikke upgrades ten opzichte van de Xbox One S.

Xbox One X

Xbox One X kopen? Ja, omdat je een 4K HDR-tv hebt en je geen zin hebt om de volle mep neer te leggen voor Xbox Series X, en wanneer je resolutie belangrijker vindt dan framerates en de snelle SSD. Je moet wel snel zijn, want de Xbox One X gaat binnenkort uit de verkoop. Houd er wel rekening mee dat je over twee jaar geen Xbox-exclusives en next-gen third-party-games meer kunt spelen.

Wat als je de Xbox One X al hebt? Dan kan je de komende twee jaar nog alle Xbox-exclusives spelen en alle multi-platform third-party-games.

Backwards compatible? Ja, de Xbox One X draait een heleboel Xbox- en Xbox 360-games in een hogere framerate tot 60fps en een resolutie tot 4K. Xbox One X heeft de meest indrukwekkende backwards compatibility-functionaliteit van de huidige Xbox consoles.

Xbox One X upgraden? Dat ligt eraan! De Xbox Series X is een vette upgrade, laat dat duidelijk zijn. Xbox Series S is echter geen upgrade als je puur kijkt naar resolutie en backwards compatibility. De maximale resolutie van de Xbox Series S is 1440p (upscaled naar 4K), terwijl de Xbox One X 1800p of zelfs native 4K aantikt in games. De backwards compatibility is voor Xbox Series S hetzelfde als op Xbox One S, dus dat is wat resolutie betreft een downgrade ten opzichte van de backwards compatibility van de Xbox One X.

Daar staat met de Xbox Series S natuurlijk wel een vette SSD en veel snellere CPU tegenover, die hogere framerates dan op de Xbox One X mogelijk maken. Laat ik het heel simpel zeggen: als je resolutie belangrijker vindt dan korte laadtijden en stabiele en hogere framerates, dan is de Xbox One X nog steeds de beste console.

Xbox Series S

Xbox Series S kopen? Ja, als je voor een zachter prijsje wil instappen in de next-gen, de komende jaren alle Xbox games wil kunnen spelen, geen 4K-tv hebt, of die hoge resolutie niet zo boeiend vindt. Oh, en wanneer je al de games digitaal wil kopen natuurlijk!

Wat als je de Xbox Series S koopt? Dan kan je in ieder geval zolang deze generatie duurt alle Xbox games en alle third-party-games spelen.

Backwards Compatible? Xbox Series S draait dezelfde backwards compatibility als de Xbox One S, met de uitzondering dat in een aantal games de framerate verdubbeld kan worden van 30fps naar 60fps en van 60fps naar 120fps. De maximale resolutie blijft 1080p, upscaled naar 4K. Daarnaast kan Xbox Series S alle Xbox One-games afspelen, soms met hogere framerates.

Xbox Series S upgraden? Ja, als je in de toekomst een vette 4K- of 8K HDR- hebt, met HDMI 2.1-support voor 299 euro.

Xbox Series S Specs

Xbox Series X

Xbox Series X kopen? Ja, als je het beste van het beste wil en de komende jaren alle Xbox-games in de beste kwaliteit wil kunnen spelen. Xbox Series X is de krachtigste console ooit gemaakt en zal de hoogste framerates en resoluties mogelijk maken. 4K/120fps en 8K/60fps zijn beide mogelijk.

Wat als je de Xbox Series X koopt? Dan kan je in ieder geval zolang deze generatie duurt alle Xbox games en alle third-party-games spelen, in de beste kwaliteit mogelijk.

Backwards compatible? Xbox Series X draait dezelfde backwards compatibility als de Xbox One X, met de uitzondering dat in een aantal games de framerate verdubbeld kan worden van 30fps naar 60fps en van 60fps naar 120fps. De maximale resolutie is 4K, maar in de toekomst zal 8K ook mogelijk worden voor bepaalde Xbox- en Xbox 360-games. Daarnaast kan Xbox Series X alle Xbox One games afspelen, soms met hogere framerates en resoluties.

Xbox Series X upgraden? Nope, Xbox Series X is de komende jaren de beste Xbox die je kunt krijgen, voor 499 euro.

Xbox Series X Specs

Samenvatting

Hopelijk is nu voor eens en altijd duidelijk wat alle verschillen zijn en wat je van iedere Xbox console kan verwachten. Over het algemeen zijn Xbox Series X/S dikke upgrades, maar niet meteen verplicht omdat exclusives de komende twee jaar gewoon nog uitkomen voor de Xbox One-consoles en de meeste third-party-games ook nog wel. Het is meer een kwestie van dat je al deze games nu al op de beste manier kunt ervaren met Xbox Series X/S en klaar bent voor de toekomst.

Xbox Series X/S komt op 10 november 2020 uit.

REACTIES (32) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord