Alle Paper Mario-games gerankt 

Alle Paper Mario-games gerankt 2020-07-17T11:45:48
Paper Mario: The Origami King verschijnt vandaag en brengt hopelijk een nieuw onvergetelijk Paper Mario-avontuur naar de Switch. Dat mag ook wel, want de serie heeft volgens PeterKoelewijn betere tijden gekend. Hij speelde alle Paper Mario-games en is dus geknipt voor een ranking van alle delen voor The Origami King. Bereid je voor op heel veel knutselwoordgrappen!

6. Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

Op papier zijn alle Paper Mario-games wel oké, maar in vergelijking met de allerbeste delen moet ik deze lijst toch wat kritisch beginnen. Het laatste avontuur van Mario & Luigi bracht de papieren wereld van Paper Mario in botsing met die van de hilarische handheld-RPG’s en het resultaat was… doodsaai? Wie had ooit gedacht dat deze epische crossover de meest inspiratieloze Mario-RPG ooit zou opleveren? Los van wat papieren vijanden deed ontwikkelaar Alpha Dream werkelijk niets met de Paper Mario-wereld. Geen terugkerende companions, geen referenties naar eerdere Paper Mario-games, geen krankzinnig originele werelden.  Alleen Paper Bowser die samenwerkt met de andere Bowser. Pffff, wat een gemiste kans! Hopelijk is de volgende Paper Mario-game op deze lijst beter.

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. 

5. Paper Mario: Sticker Star

FUUUUUUUUUCK! Paper Mario: Sticker Star wordt gezien als de game die de serie echt in de kreukels bracht. Uit interviews blijkt dat Shigeru Miyamoto moeite had met de lollige zelfreferentiestijl van de eerdere Paper Mario-games, evenals de nieuwe vijanden. Daarom stuurde hij ontwikkelaar Intelligent Systems in de richting van een 3DS-avontuur met minder nadruk op het verhaal, geen companions voor Paper Mario en alleen maar klassieke vijanden. Fans hadden meteen door dat dit deel veel meer op alle andere Mario-games leek en waren terecht teleurgesteld. Ook het gimmicky vechtsysteem, waarbij je stickers via het touchscreen moet gebruiken voor aanvallen, mist de elegantie van een normaal turnbased vechtsysteem. Bovendien stijg je niet in level na gevechten, dus Sticker Star was een natte krant van een RPG!

Paper Mario: Sticker Star

 

4. Paper Mario: Color Splash

De laatste lijmpoging van Nintendo om nog iets van de Wii U te maken was een grote stap in de goede richting na Sticker Star! Paper Mario: Color Splash laat een gebleekte papieren wereld zien, waar Bowser en zijn handlangers alle verf uitzuigen. Het is aan Paper Mario om de kleursterren te redden en de witte plekken in de wereld opnieuw te verven. Dat geeft verrassend veel voldoening, al is het inkleuren van aanvalskaarten via het Wii U touchscreen nog steeds een gimmick die na een paar uur al vervelend wordt.

Paper Mario: Color Splash

Gelukkig trapten de ontwikkelaars Miyamoto uit de schrijfkamer en is Color Splash weer een stuk geestiger dan Sticker Star. Zo maken de toads grappen over hoe vaak Princess Peach al gekidnapt is, zijn Bowsers handlangers bang dat ze de leeftijdsrating van de game omhoog gooien als ze Mario moeten martelen, en heb je een boss battle tegen een grote biefstuk die je precies goed moet peperen en bakken voor een hongerige restaurantganger. Hopelijk zet Origami King deze stijgende lijn voort en kunnen we weer de confetti tevoorschijn halen.

3. Super Paper Mario

Met afstand de raarste Paper Mario-game ooit! Super Paper Mario gooit het turnbased vechtsysteem weg en is meer een tactische platformer. Net als in de indiegame Fez kan Paper Mario hierin 2D-werelden in 3D veranderen. Daardoor komen veel geheimen en puzzels tevoorschijn. De Wii-game heeft ook de meest abstracte vijanden uit de serie, wat misschien verklaart waarom Miyamoto na deze game ingreep. Dat Princess Peach een datingsimulator moet spelen tegen een nerdy kameleon en dat Luigi zijn geheugen verliest en de schurk wordt, heeft er misschien ook iets mee te maken. Niet de leukste Paper Mario, maar zeker degene die het meest buiten de lijntjes kleurt. Daarom een plekje in de Top 3 waard.

Super Paper Mario

 

2. Paper Mario

De Nintendo 64-game waarmee het allemaal begon! En tevens de enige Nintendo 64-game waarin de personages een beetje goed zijn verjaard en er niet uitzien als natgeregende origami. Dat heeft alles te maken met de keuze om zo min mogelijk prehistorische N64 3D-graphics te gebruiken en zoveel mogelijk in 2D te ontwerpen. Ook vandaag de dag is het avontuur van Paper Mario nog prima speelbaar. Het turnbased vechtsysteem steekt goed in elkaar, de vijanden en werelden zijn slimme adaptaties van de klassieke platformlevels uit eerdere games en Princess Peach krijgt iets meer te doen dan gebruikelijk. De eerste schetsen voor Paper Mario’s beste avontuur waren gemaakt!

Paper Mario

 

1. Paper Mario and the Thousand-Year Door

Het tweede Paper Mario-avontuur voor de Nintendo GameCube wordt tegenwoordig namelijk gezien als een klassieker. Terecht, want het heeft nog steeds de beste mix van originele verhaalvertelling, charmante nieuwe personages en (papieren) grapjes. Intelligent Systems hergebruikt hier en daar systemen en ideeën uit de Nintendo 64-game, maar vergeet niet ze te perfectioneren. Zo wordt er meer gedaan met de papieren effecten, bruisen je companions van de persoonlijkheid en zijn de werelden nog fantasievoller. Paper Mario moet een moordmysterie op een trein oplossen á la The Orient Express, meedoen aan een corrupt vechttoernooi en een spook verslaan dat zijn lichaam heeft overgenomen. Het vechtsysteem is ook één en al metahumor en laat je knokken op een podium met een heus publiek dat je beloont met sterrenkracht als je veel trucjes tijdens je aanvallen doet.

 Paper Mario and the Thousand-Year Door

Een aantal elementen uit The Thousand-Year Door keert terug naar Paper Mario: The Origami King, zoals een publiek bij de gevechten en companions die je helpen. Wordt dit dan eindelijk het deel dat de GameCube-game overtreft? Of hebben we weer te maken met een papieren tijger? Hahahahaha ik prop de grappen er gewoon zo tussen hahahahahahaha oh god help me ik kan niet opvouwen… HOUDEN BEDOEL IK! AAAAAAH!!!

Lees hier de review van Paper Mario: The Origami King.

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord