Alle games van Remedy Entertainment, ranked

Alle games van Remedy Entertainment, ranked! 2019-08-01T13:24:21
Over iets minder dan een maand verschijnt Control, de langverwachte nieuwe game van Remedy Entertainment. Om alvast een beetje in de stemming te komen gaan we het volledige oeuvre van de Finse ontwikkelaar nog eens langs, en wel op volgorde van matig, naar goed, naar beter, naar allerbest!

Vanaf 27 augustus mogen we met Control aan de slag, het nieuwe, veelbelovende, duistere en bovennatuurlijke avontuur van onze Finse vrienden bij Remedy Entertainment. Of Remedy Games, zoals ze zichzelf ook wel noemen. Of gewoon Remedy. Mag allemaal. Een mooi moment om terug te kijken op wat ze allemaal gedaan hebben en waar we hun nieuwe game mee moeten meten. Daarom hier al hun games tot nu toe, gerankschikt op kwaliteit. En die volgorde verzin ik natuurlijk niet zelf, neen! Die is besloten na wijs beraad met de PU-redactie. (lees: “hé, stuur allemaal ff je top 6 Remedy Games games door, dan gooi ik ze in een artikeltje”). 

Een korte geschiedenisles: Remedy werd in 1995 opgericht door groepje technische gasten die gedreven waren in het maken van fancy techdemo’s, die hun skills besloten te benutten voor iets lucratievers: games! Al snel was daar top-down combat racer Death Rally, maar de echte doorbraak kwam natuurlijk dankzij Max Payne in 2001. Het zette Remedy op de kaart als ontwikkelaar van sfeervolle en filmische verhalende actiegames, waar ze nooit meer vanaf gestapt zijn. En nu snel door naar de enige juiste ranking van Remedy games! Volgens ons dan.
  

7. Agents of Storm (2014)

We beginnen bij overduidelijk de minst boeiende Remedy titel. Zo niet boeiend, dat ik twijfelde of hij wel in deze lijst moest, maar voor de volledigheid toch maar gewoon gedaan. Had ik het hierboven niet net over Remedy’s o zo sfeervolle verhalende actiegames? Nou, daar is deze iOS app zo ongeveer het tegenovergestelde van. Agent of Storm is een soort omgekeerde tower defence game, waarin je met bootjes eilanden verovert, om nog meer bootjes te kunnen bouwen, om nog meer eilanden te kunnen veroveren. Gaap. Wel geinige graphics en explosies trouwens. Voor een iPad game uit 2014 dan, hè. Het mag duidelijk zijn: een welverdiende laatste plaats! En nu snel door naar de echte games.

   

6. Death Rally (1996)

De zesde plaats op deze lijst is eigenlijk gedeeld door twee games: de originele DOS-game uit 1996 en de remake voor iOS en Android uit 2011, maar die inmiddels alleen nog fatsoenlijk speelbaar is via Steam. Maar hé, het was toevallig wel Remedy’s eerste game en dat verdient misschien wat meer credit. Wat ook niet helpt in de puntentelling is dat bijna niemand van de redactie deze game gespeeld heeft, behalve Graddus. Zegt ie…

Maar goed, voor een op het eerste gezicht koddige top-down racer is Death Rally toch behoorlijk hardcore en gewelddadig. Zo heeft de game niet alleen een overdreven badass voice-over (dat wordt een terugkerend dingetje voor Remedy…), maar ook kun je de toeschouwers langs de kant van de baan omverrijden! Dit resulteert in de typische bloederige remsporen, die ik alleen kende van GTA en Carmageddon. Hebben zij dat dan stiekem afgekeken van Remedy? Wie weet! Ook leuk: Remedy mocht van uitgever Apogee Duke Nukem in de game stoppen, als een van je tegenstanders. 

  

5. Max Payne 2: The Fall of Max Payne (2003)

De pers was destijds lovend en ook op mijn persoonlijke lijstje staat hij wel iets hoger dan dit, maar bij de rest van de redactie is er schijnbaar net iets te weinig liefde voor het tweede hoofdstuk van deze tragische film noir epos. Hierdoor blijft Max Payne 2 helaas steken op plek 5. Ook de verkoopcijfers vielen om de een of andere reden enorm tegen. Zou het komen omdat Max nu niet langer het charismatische gezicht draagt van Sam Lake, de vaste schrijver en inmiddels creative director van Remedy? Of toch gewoon omdat het qua gameplay niets nieuws meer wist toe te voegen aan het baanbrekende origineel? Zegt u het maar!

Aan het verhaal ligt het in ieder geval niet. Max Payne 2: The Fall of Max Payne speelt enkele jaren na deel 1, wanneer Max terug de duistere, ranzige, stinkende, doch opvallend sfeervolle onderwereld van New York induikt, als detective bij de NYPD. Dit keer draait alles om de enigmatische Mona Sax, in een gewelddadige speurtocht waarin niets is wat het lijkt. Spoiler alert: op de hoogste moeilijkheidsgraad krijg je een net iets ander, veel te happy einde voor een Max Payne game.

   

4. Alan Wake’s American Nightmare (2012)

Aanbeland bij nummer 4 op de lijst vinden we een zeer geslaagde spin-off van Alan Wake, die voelt als een soort stand-alone uitbreiding op de originele game. Blijkbaar waren ze bij Remedy even helemaal klaar met het serieuze, duistere gedoe van al hun andere games en moesten ze even resetten met meer lichthartige ongein. En dat is ze gelukt! Alan is nu opeens hoofdrolspeler in een aflevering van Night Springs, zo’n typisch Amerikaanse horrorshow en alles wat daarbij komt kijken. Mét natuurlijk een super cheesy, maar extra epic voice-over!

Je hebt te dealen met Mr. Scratch, een soort boosaardige tweelingbroer van Alan Wake, die een dorpje in Arizona naar zijn hand heeft gezet en alle inwoners heeft veranderd in zombies en andere monsters. De gameplay draait daarbij uiteraard wat meer om lomp geweld dan in Alan Wake, maar de vetrouwde zaklamp is nog altijd gewoon van de partij.

  

3. Quantum Break (2016)

De meest recente Remedy game, de laatste voor Control, is geëindigd op de derde plaats. Het is bijna een game-serie hybride te noemen, want na elke act van de game, gaat het verhaal verder in live-action ‘afleveringen’. Het onderbreekt je gameplay natuurlijk wek en daar moet je trek in hebben, maar het zit al met al uitstekend in elkaar. Helemaal zodra je merkt dat je invloed hebt op wat er in het verhaal gebeurt en ze daadwerkelijk verschillende uitkomsten gefilmd hebben.

Daarnaast shinet Quantum Break in haar bruut vormgegeven actie, iets waar Remedy wonder boven wonder alsmaar beter in lijkt te worden. Klooien met tijd zag er nog nooit zo cool uit! En de hoofdpersonages trouwens ook niet (afgezien van Sam Lake dan), die gespeeld worden door Shawn Ashmore, die we kennen uit X-Men, Aiden Gillen van Game of Thrones en Dominic Monaghan van Lost. Het mocht wat kosten van Microsoft!

  

2. Max Payne (2001)

De nummer twee wordt bezet door de game die de absolute doorbraak betekende voor Remedy Entertainment. En terecht! In een tijd dat we bullet-time, dankzij The Matrix, hét ultieme visuele effect voor actiescènes vonden, was daar opeens een game waarin je dat ook zelf kon doen. Rot op met je third-person cover shooter, gewoon duiken en in slowmotion om je heen schieten zul je. Dat was de shit! Het voelde hard, het voelde ruw, het voelde goed.

Het sluit allemaal perfect aan bij de manier waarop het film noir-achtige verhaal verteld wordt en de intro van Max Payne is nog steeds een van de beste openingsscènes in games ooit. De ruwe, bijna cheesy visual novel als cutscene, de snerpende cello die door merg en been gaat en de veel te coole stem van Max Payne als voice-over, die zijn eigen verhaal vertelt. Onvergetelijk. Leuk weetje: we kennen allemaal de kop van schrijver Sam Lake inmiddels wel, maar onder andere zijn eigen moeder heeft ook model gestaan voor een personage in de game.

   

1. Alan Wake (2010)

En de prijs voor beste Remedy game tot nu toe gaat naar, hoe kan eigenlijk het ook anders, Alan Wake! Het dromerige, Twin Peaks-achtige dorpje Bright Falls en de hoeveelheid de detail dat erin is verwerkt, de sfeer, de personages. Alles klopt! Ook de combat hier heeft weer iets unieks, waarbij je eerst voldoende licht op je vijanden moet schijnen voor je ze kunt beschadigen met conventionelere wapens. Zo is je zaklamp heel de game je beste vriend.

Ja, Remedy weet misschien wel als geen ander hoe je verhaal en gameplay met elkaar moet verweven. Vooruit, het einde is misschien niet heel bevredigend, maar het goede nieuws is dat Remedy onlangs de rechten op Alan Wake heeft teruggekregen. En reken maar dat dat niet voor niks is! Het langverwachtte vervolg? Of eerst gewoon een remaster voor andere systemen, nu het geen Microsoft-exclusive merk meer is? Ja, kom maar door!

 

En dat is ‘m dan, onze top 7 van Remedy Entertainment, tot nu toe! Niet mee eens? Vecht het vooral onderling uit in de comments welke jij de beste vindt, dan kijk ik ondertussen nog even de zeer smakelijke nieuwe verhaaltrailer van Control. Hmm, zou die game Alan Wake van de Remedy-troon kunnen stoten?

   

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord