Afscheid nemen van Telltale – de beste Telltale-games 

Afscheid nemen van Telltale – de beste Telltale-games 2019-01-18T11:50:00
De gamewereld kan meedogenloos zijn. Niet elke game is een succes en niet elke studio weet zijn hoofd boven water te houden. In deze Serial neemt Alie afscheid van een aantal gesneuvelde ontwikkelaars en gameseries. Ze blikt ten eerste vol weemoed terug naar de 10 beste games van Telltale Games.

Dolgelukkig was ik toen ik hoorde dat het laatste seizoen van The Walking Dead toch nog afgemaakt wordt. Desalniettemin ga ik Telltale Games enorm missen. Bijvoorbeeld omdat ik me ook bijzonder verheugde op een tweede deel van The Wolf Among Us. Ik ben dan ook blij dat ik Telltale Games mag eren met deze feature, waarin ik 10 van de beste games van de studio voor jullie op een rijtje zet. Eerst echter nog even een terugblik.

Telltale Games
     

Wat gebeurde er?

Op 22 september 2018 werd bekend dat Telltale Games zijn deuren ging sluiten. Er bleef een klein groepje werknemers aan om Minecraft: Story Mode af te maken voor Netflix, maar de rest van het personeelsbestand werd ontslagen.

Op het moment dat Telltale Games failliet ging, zat de ontwikkelaar nog middenin de ontwikkeling van het vierde seizoen van The Walking Dead. Gelukkig is inmiddels duidelijk dat deze serie toch nog waardig afgesloten wordt. Skybound Entertainment - de studio van The Walking Dead-bedenker Robert Kirkman - werkt namelijk samen met zo'n 40 ex-Telltale-werknemers aan het project.

Uiteraard heeft The Walking Dead een plaatsje veroverd in deze feature. Ik schud met gemak echter nog negen van de beste Telltale-games uit mijn mouw. Te beginnen met Tales from the Borderlands.

Tales from the Borderlands
     

Tales from the Borderlands

Je kent de Borderlands-games als first-person shooters met een grote nadruk op shiny loot. Niet meteen een overduidelijke kandidaat voor een Telltale-behandeling. Toch is Tales from the Borderlands een van de beste Telltale-games ooit. Dat komt onder meer door het geweldige schrijfwerk, waarmee ook meteen geheel nieuwe lore aan het Borderlands-universum toegevoegd werd. Daarnaast is Tales from the Borderlands weer eens ouderwets (absurdistisch) grappig. De finger gun fight uit episode 4 is mijns inziens zelfs een van de tofste momenten in gaming ooit.
    

Puzzle Agent

Met het schaamrood op mijn kaken moet ik toegeven dat ik Puzzle Agent tot twee jaar geleden helemaal niet eens kende... Het is me nog steeds een compleet raadsel hoe ik deze puzzelgame uit 2010 volledig gemist heb, terwijl ik destijds wel dol was op de Sam & Max-games en Tales of Monkey Island. Puzzle Agent is een puzzelgame in het straatje van de Professor Layton-serie. De wereld is namelijk bevolkt met rare snuiters die je om de haverklap puzzels voorschotelen. De unieke visuele stijl gecombineerd met de typische Telltale-vertelstijl en de leuke puzzels maken maar een conclusies mogelijk: een welverdiend plekje in deze feature.

Puzzle Agent
     

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

Net zoals het hierboven genoemde Puzzle Agent - naar werk van cartoonist Graham Annable - zijn de meeste games van Telltale Games gebaseerd op bestaande franchises. Zo ook Strong Bad's Cool Game for Attractive People, alhoewel het jullie vergeven is als jullie niet bekend zijn met de bijbehorende webcomic Homestar Runner. Deze cartoon werd geheel gemaakt in Adobe Flash en zat boordevol kleurrijke personages. Strong Bad's Cool Game for Attractive People wist knap genoeg precies te vangen wat Homestar Runner zo leuk maakte.
     

Batman: The Telltale Series

Na de fijne Rocksteady-trilogie waren de meeste mensen sceptisch over de versie van Batman die Telltale Games wilde neerzetten. Deze Batman is echter geheel anders dan je ooit gezien hebt; de nadruk ligt namelijk sterk op het detective-gedeelte van DC Comics en laat je in de straten van Gotham een mysterie ontrafelen. Knap genoeg wist Telltale Games ook met deze opzet de ziel van Batman te vangen. Ondergetekende vond het vooral erg gaaf dat Bruce Wayne en The Joker eens op een interessante en menselijke wijze neergezet werden.

Batman: The Telltale Series
      

Tales of Monkey Island

Je moet het maar durven: een klassieke serie als Monkey Island nieuw leven in blazen. Toch is dat Telltale Games met hun Tales of Monkey Island uitstekend gelukt. Net als vanouds moet Guybrush Threepwood aan het puzzelen slaan om zijn vrouw Elaine Marley uit de (nu eens niet ondode) handen van LeChuck te redden. Zoals ik jullie vorige maand al vertelde, werkte ook Monkey Island-bedenker Ron Gilbert mee aan deze Telltale Games-versie en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.
     

Sam & Max

Een van de eerste Telltale Games-games die ik speelde, was Sam & Max. Net als het hierboven genoemde Tales of Monkey Island begonnen Sam & Max ook onder de vleugels van LucasArts, namelijk in 1993 met Sam & Max Hit the Road. Na een aantal afgeblazen projecten kondigde LucasArts begin 2002 Sam & Max: Freelance Police aan. In maart 2004 besloot de ontwikkelaar echter om óók dat project te stoppen. Avonturenspellen zouden namelijk passé zijn. Als reactie namen heel wat werknemers van LucasArts ontslag en begonnen hun eigen ontwikkelstudio: Telltale Games. Aldaar werden vervolgens maar liefst drie Sam & Max-games gemaakt.

Sam & Max     

Hector: Badge of Carnage

Hector: Badge of Carnage draait om de dikbuikige en opvliegerige Hector. Zijn beroep? Hij mag zich rechercheur van Clappers Wreake noemen. Ook al is deze game eigenlijk vrij onbekend, toch kan de naam je verrekte bekend voorkomen... In dat geval heb je Hector: Badge of Carnage waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen in de App Store. Daar stond-ie namelijk ongekend lang in het lijstje met bestverkopende games. Ondergetekende kon de game inmiddels helaas niet meer terugvinden in de iOS-winkel, maar gelukkig is-ie nog wel te scoren op je PC.
      

The Wolf Among Us

Alhoewel ik dol ben op de grappen en grollen van de ontwikkelaar, kan ik ook de duistere games van Telltale goed waarderen. Sterker nog: als ik per se een favoriet uit dit lijstje móét kiezen dan ga ik voor The Wolf Among Us. Ik ben namelijk een echte sucker voor de film noir-stijl, met bijbehorend kleurgebruik en muziekkeuze. Een tweede seizoen stond op de planning, maar helaas lijkt dat er met het faillisement van Telltale Games dus niet meer te komen... Ik heb me daarom toch maar voorgenomen eens te kijken naar de comic Fables, waar The Wolf Among Us op is gebaseerd.

The Wolf Among Us 
       

Wallace & Gromit’s Grand Adventures

Ik heb een hekel aan (lange) vliegreizen. Ik kan onder geen beding slapen, mijn benen zijn te lang om comfortabel te zitten en stiekem blijf ik het toch ook altijd wel een beetje spannend vinden. Ik zoek mijn troost daarom standaard in de in-flight entertainment. Ik ben vooral blij als ze Shaun the Sheep en Wallace & Gromit hebben! Daar kan ik echt uren naar kijken. Gelukkig is Telltale Games er – onder meer door nauw samen te werken met Aardman Animations - uitstekend in geslaagd om het clay animation-werk eer aan te doen.
     

The Walking Dead

The Walking Dead betekende de grote doorbraak van Telltale Games. Zoals je eerder in deze feature hebt kunnen lezen, houd ik ook enorm van ouder werk van de ontwikkelaar. Toch snap ik erg goed dat juist het verhaal van Clementine zoveel mensen aansprak. Ook ik heb op een aantal momenten in de serie toch echt wel wat traantjes weg moeten pinken. Gelukkig krijgt deze serie dus toch nog een waardige afsluiter. Niet alleen voor de fans, maar ook voor de makers, die overduidelijk met heel veel liefde aan deze serie gewerkt hebben. 

The Walking Dead
     

De 10 beste games van Telltale Games... Ik vond het lastig kiezen. Ik ben zodoende ook enorm benieuwd naar jullie favoriete Telltale-games. Laat dat en veel meer weten in de comments!
     

De afscheid namen van Serial

Vrijdag 15 februari - Afscheid van Dead Rising: de mooiste momenten in de serie

Vrijdag 15 maart - Afscheid van Mass Effect : de mooiste momenten in de serie

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord