Afscheid nemen van Dead Rising – de vetste momenten in de serie 

Afscheid nemen van Dead Rising – de vetste momenten in de serie 2019-02-11T14:41:54
De gamewereld kan meedogenloos zijn. Niet elke game is een succes en niet elke studio weet zijn hoofd boven water te houden. In deze Serial neemt Alie afscheid van gesneuvelde ontwikkelaars en gameseries. Ze blikt in dit deel vol weemoed terug naar de 10 mooiste momenten in de Dead Rising-serie.

Kun je het je nog herinneren? In september 2018 werd bekend gemaakt dat Capcom Vancouver zijn deuren sloot. En dat betekende ook meteen dat de ontwikkeling van Dead Rising 5 gestaakt werd. Capcom liet weten de studio te sluiten met het oog op efficiëntie. Anders gezegd: de focus werd verschoven naar de ontwikkeling van games in Japan. Zodoende werden er bijvoorbeeld juist afdelingen geopend in Osaka.

Vlak na de sluiting van Capcom Vancouver dachten velen dat de ontwikkeling van de nieuwe Dead Rising simpelweg overgenomen zou worden door een team in Japan. Inmiddels zijn we echter vijf maanden verder en is er geen nieuws meer geweest rondom de game. Het lijkt er dus op dat we echt afscheid moeten nemen van de serie. Ik doe dat in deze feature door 10 van de mooiste momenten in Dead Rising te bespreken.

Dead Rising
        

Zombies zoals ze bedoeld zijn

In essentie brengen de Dead Rising-games een ode aan de schepper van de zombies: George A. Romero. En daar hoort natuurlijk ook een flinke portie ironie, satire en humor bij. Hiermee is Dead Rising heel anders dan de "serieuze" zombiegames die we tot aan 2006 gewend waren. Je ziet dit onder meer terug in een aantal van de achievements in de games. Om Costume Party te halen moet je bijvoorbeeld 10 feestmaskers op zombies plaatsen. Dat kun je je in een Resident Evil niet voorstellen!
       

Het echte gevaar

Anders dan je zou verwachten, vormen de zombies in de Dead Rising-games vaak niet eens het echte gevaar. De levende mensen zijn vaak veel gevaarlijker. Ik doel dan natuurlijk op de Psychopaths, die compleet doorgedraaid zijn na de zombie-uitbraak. Ik kan me vooral de clown Adam uit de eerste Dead Rising nog goed herinneren. Je vindt deze Adam bij de Space Ride-achtbaan. Hij is ervan overtuigd dat het lawaai van de kapotte attractie de zombies weghoudt. Hij vindt het daarom niet oké dat Frank rond komt snuffelen. Het gevecht dat volgt, eindigt zodoende met twee kettingzagen in iemands maag...

Dead Rising
      

Overtime Mode

De eerste Dead Rising was geen gemakkelijke game. Als het je echter lukt om de game binnen de gegeven tijd met een A rank uit te spelen, blijkt het echte einde toch niet eens het echte einde. Snap je? Dat zit zo: Frank ziet zijn einde naderen op het dak van het winkelcentrum. Plots is daar echter Isabela om hem te redden! Helaas kan ze niet voorkomen dat Frank geïnfecteerd raakt. In de Overtime Mode krijg je 24 uur om een serum te fixen en niet in een zombie te veranderen. Overtime Mode is daarmee heerlijke stressvolle verlenging van deze eerste Dead Rising.
      

Cruisen in de maintenance tunnels

Onder de Willamette Parkview Mall liggen nog een aantal tunnels. Helaas zijn ook deze onder de voet gelopen door hordes zombies. En als ik "hordes" zeg, bedoel ik ook hordes. Je vindt er zelfs de hoogste concentratie zombies in Dead Rising. Gelukkig kun je er prima met een auto doorheen cruisen. Ruimt lekker op, zullen we maar zeggen.

Dead Rising
        

8 survivors redden

Ondanks dat het meteen ook een van de meest frustrerende dingen in Dead Rising is, gaat er toch weinig boven het succesvol redden van een hele groep survivors. Het gevoel van beloning na zo'n onderneming is enorm. Zeker als je er nog een Trophy als "Frank the Pimp" aan overhoudt. Hiervoor moet je 8 vrouwelijke survivors zien te redden.
      

Combo Weapons

In Dead Rising 2 werden Combo Weapons aan de gameplay toegevoegd. Hiermee kon je - dankzij de kracht van duct-tape - twee wapens combineren. Denk aan een knuppel met spijkers. Maar Dead Rising zou Dead Rising niet zijn als je combinaties niet nog een tikje hysterischer zouden kunnen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een rolstoel met machinegeweren fixen. De wapencombinaties in Dead Rising 2 lijken eindeloos. En zeg eerlijk: in welke andere game kun je kettingzagen aan een roeispaan binden?

Dead Rising 2
       

Samen survivallen

In tegenstelling tot de eerste Dead Rising heeft Dead Rising 2 een co-op-modus. Dat betekent dat een vriend kan joinen in je story-modus. Met al die ongehoorzame survivors bleek dat voor mij een gouden toevoeging van Capcom. Zoals je dat eigenlijk altijd bij escortmissies merkt, laat de AI van deze overlevenden namelijk nogal eens wat steekjes vallen. Je zou in het geval van Dead Rising echter nog kunnen beargumenteren dat dit een bewuste keuze was... Hoe dan ook: gezellig samen survivallen scheelt in ieder geval een hoop frustratie.
      

In the feels

Daar waar je de eerste Dead Rising nog weinig aan je heartstrings trok, kreeg Dead Rising 2 plots een emotionele lading. Dankzij het middel Zombrex kunnen geïnfecteerden namelijk menselijk blijven. Ook de dochter van hoofdpersoon Chuck heeft het middel nodig. Zij werd namelijk gebeten door haar moeder. Helaas is Zombrex echter niet bepaald goedkoop te verkrijgen... Nadat ze je trots vertelt weer een level in Mega Man gehaald te hebben, weet je echter dat je er alles aan zult doen haar te beschermen.

Dead Rising 2
        

De Stealthie

Ondanks dat de eerste twee Dead Rising-games toch wel mijn favorieten zijn, kennen ook de andere games in de serie hun plupunten. In Dead Rising 4 kun je bijvoorbeeld selfies nemen met de zombies. In het verlengde daarvan ligt de Stealthie, een combinatie van een selfie en een stille takedown. Frank sluipt naar een nietsvermoedende zombie toe, uiteraard met de camera in zijn hand. Vervolgens poseert hij met de zombie, voordat hij deze een kopje kleiner maakt. Dankzij de Stealthie heb je dus altijd een blijvende herinnering aan je takedown.
      

Gein en ongein

Het allerleukste aan de Dead Rising-games is natuurlijk eigenlijk gewoon alle gein en ongein in de game. Ga naar de bioscoop, trek 100 verschillende outfits aan en race rond op kinderfietsjes. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is ongetwijfeld mogelijk in een van de games. Dus vergeet die tikkende klok en het feit dat er misschien nooit meer een Dead Rising-game uitkomt, en leef alsof het je laatste 72 uur zijn!

Dead Rising 4
      

De 10 mooiste momenten in de Dead Rising-serie; ik heb zo'n vermoeden dat dit lijstje er voor elke gamer anders uit zal zien. Ik ben zodoende ook enorm benieuwd naar wat jullie allemaal uitgespookt hebben in deze games. Laat dat en veel meer weten in de comments!
      

De afscheid nemen van Serial

Vrijdag 18 januari - Afscheid van Telltale: de beste Telltale-games

Vrijdag 15 maart - Afscheid van Mass Effect : de mooiste momenten in de serie
     

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord