8 interessante onderzoeken over games 

8 interessante onderzoeken over games 2019-08-21T12:55:57
Laten we wel wezen: de enige keer dat onderzoeken over games enige aandacht krijgen, is wanneer ze op de link tussen games en geweld ingaan. Zonde! Gamewetenschap is namelijk zo veel breder. Aan Alie de schone taak om 8 interessante onderzoeken naar games voor jullie op een rijtje te zetten.

1. Games maken je productiever op kantoor

Escaperooms, boerengolf; weg met al die standaard teambuildingactiviteiten! De manier om mensen beter te laten functioneren op kantoor is namelijk super simpel. Je hoeft er alleen een console en een paar controllers voor aan te schaffen. Dit onderzoek wijst namelijk uit dat teams 20 procent productiever zijn op vervolgtaken wanneer ze eerst 45 minuten samen mochten gamen. Het maakt daarbij overigens niet uit of de deelnemers fervente gamers zijn of nog niet eerder een controller vasthielden. Mocht je het je afvragen: de gebruikte games in dit onderzoek zijn Rock Band en Halo 4.
     

2. Studenten leren Italiaans met Assassin's Creed

Een professor, die zichzelf Engels leerde middels games, besloot zijn theorie in de praktijk te testen. Zouden zijn studenten ook Italiaans kunnen leren met behulp van games? Hij testte Final Fantasy, Heavy Rain en Rise of the Tomb Raider, maar uiteindelijk bleek Assassin's Creed II het meest effectief! Sterker nog: de studenten deden in één vak meer kennis op dan andere studenten in twee semesteres. Dit werd gemeten middels een tentamen. De prof besteedde tijdens zijn lessen 30 minuten aan traditionele lesmethoden, zoals aandacht voor werkwoordsvormen, waarna de studenten vervolgens 20 minuten mochten gamen.

Assassin's Creed II
     

3. Hoe World of Warcraft je aan een baan kan helpen

Anders dan het stigma je wil doen geloven, kun je op je cv gewoon pochen over alle uren die je in World of Warcraft hebt gestopt. Dit onderzoek laat namelijk zien dat gamers die succesvol samenwerkten in raids (lees: achievements wisten te behalen) hoger scoorden op eigenschappen die zich vertalen naar succes op de werkvloer. Het gaat dan om de in de psychologie bekende Big Five-persoonlijkheidskenmerken, (computergemedieerde) communicatievaardigheden en bekwaamheid met technologie.
     

4. Tetris kan ingezet worden na traumatische gebeurtenissen

Voor dit onderzoek werden 71 mensen die na een motorongeluk op de SEH belandden, benaderd om 20 minuten Tetris te spelen, terwijl ze wachtten op hun behandeling. Deze interventie vond steeds binnen 6 uur na het ongeluk plaats. Het spelen van Tetris bleek het aantal intrusieve herinneringen die deelnemers in de daaropvolgende week ervoeren met 62 procent te verminderen in vergelijking met die in de controlegroep. De onderzoekers vermoeden dat een spelletje Candy Crush net zo effectief kan zijn, maar iets zegt me dat die microtransacties juist contraproductief werken...

Tetris
     

5. Als de wereld vergaat, blijven gamers kalm

Stel dat de wereld morgen vergaat. Wat zou je dan doen? Probeer je de laatste momenten door te brengen met je geliefden of besluit je – nu het toch geen consequenties meer heeft - alles te doen wat god verboden heeft? Een onderzoek naar de acties van meer dan 80.000 gamers in de closed bèta van ArcheAge laat zien dat verreweg de meeste mensen neigden naar gedrag dat nuttig was voor anderen toen hun virtuele wereld ten einde kwam. Lief!
     

6. Personages die je aanraken, beschouw je als vriendelijker

Een Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat virtuele personages die je kunnen aanraken, worden gezien als warmer en vriendelijker. Gijs Huisman (Universiteit Twente) voerde zijn onderzoek uit middels een speciale mouw, waarbij trilmotoren je het gevoel gaven dat je werd gestreeld. Testpersonen speelden een spel met een avatar. Telkens wanneer de avatar hen aanraakte, ervoeren ze een streling door de mouw. Avatars die proefpersonen op deze manier streelden, werden als aardiger beschouwd dan degenen die dat niet deden.

Mass Effect 3
     

7. Get good noob!

Onderzoekers gebruikten gegevens van Halo: Reach en StarCraft 2 om te onderzoeken welke soorten oefeningen en gewoonten spelers helpen om steeds beter te worden. We weten allemaal dat oefening kunst baart, maar wetenschappers proberen namelijk nog steeds te begrijpen wat voor soort oefening in de praktijk het beste werkt. Hierbij de conclusies:

Get good in Halo: Reach

Oefen veel, maar oefen vooral consequent! De intensiteit is minder belangrijk dan het regelmatig spelen. Ook is het zaak niet te lang NIET te spelen! Na een break van 30 dagen duurt het namelijk weer 10 potjes om tot je oude niveau te komen.

Get good in StarCraft 2

Maak effectief gebruik van hotkeys. Dat mag je best op jouw unieke manier doen, als je het maar consistent doet! Je wilt dat het je tweede natuur wordt. Wees ook niet lui aan het begin van de match. Dat is het moment voor een hotkey warming-up!
     

8. Wat je gebruikersnaam over je zegt, Sh@nker14

Riot Games bezorgde deze onderzoekers maar lieft 500.000 datapunten uit League of Legends. Deze (geanonimiseerde) datapunten bevatten gebruikersnamen, informatie over het in-game gedrag van spelers en de reacties die zij uitlokten bij andere gamers. Dit laatste is te meten middels het feedback-systeem dat elke speler kan indienen. De onderzoekers ontdekten dat waar een speler een godslastering of andere antisociale uitdrukking in zijn gebruikersnaam opneemt, deze de neiging heeft om vergelijkbaar antisociaal gedrag in game te vertonen. Omgekeerd ontdekten ze dat positief in-game gedrag zoals snel leren, teambuilding of leiderschap correleren met positieve gebruikersnamen en met positieve persoonlijkheidskenmerken in de echte wereld. De onderzoekers ontdekten ten slotte ook dat waar nummers in gebruikersnamen voorkomen, dit vaak een indicatie was van de leeftijd van spelers.

Analyses van jullie eigen character-names mogen in de comments!

Bad decisions
     

Zijn jullie verbaasd over bovenstaande resultaten? Kennen jullie nog toffe onderzoeken? Of hebben jullie zelf een onderzoeksvraag die nodig beantwoord moet worden? Laat dat en meer weten in de comments!

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord