5 Redenen waarom My Hero Academia de beste anime voor Marvel-fans is 

5 Redenen waarom My Hero Academia de beste anime voor Marvel-fans is 2020-02-27T12:39:14
Anime is het hoogtepunt van cultuur, maar veel mensen weten dat niet omdat ze te druk zijn met Marvel-films kijken! Gelukkig heeft PeterKoelewijn de perfecte anime voor Marvel-fans gevonden: My Hero Academia! Hier zijn vijf redenen om deze serie gisteren te kijken.

Anime

1. Het is eigenlijk Harry Potter met superhelden

My Hero Academia in het kort samenvatten is simpel: Harry Potter met superhelden. Maar als je een langere pitch wilt: Izuku Midoriya is een van de weinige mensen op aarde die zonder superkracht geboren is (in de anime worden ze ‘Quirks’ genoemd). Jammer want hij wil dolgraag een superheld worden, net als zijn grote idool All Might, de allersterkste held op aarde. Denk aan Superman met de inspirerende persoonlijkheid van Captain America.

My Hero Academia

Op een dag wordt Midoriya gered door All Might en ontdekt hij dat de held een ernstige wond heeft opgelopen waardoor zijn lichaam niet langer z’n bovenmenselijke kracht aankan. Wanneer Midoriya ook nog eens een schoolvriend redt van een superschurk, is All Might ervan overtuigd dat hij zijn opvolger heeft gevonden. Het geheim van zijn Quirk ‘One For All’ is namelijk dat de kracht kan worden doorgeven van persoon op persoon en iedere keer sterker wordt!

Zo kan Midoriya alsnog naar de superheldenopleiding, maar tegelijkertijd moet hij de oorsprong van zijn Quirk geheimhouden omdat de wereld nog niet mag weten dat de sterkste superheld met pensioen gaat…

My Hero Academia

2. Het weet superheldenclichés slim te vermijden

Klinkt herkenbaar genoeg als je een beetje Marvel origin stories kent toch? My Hero Academia-bedenker Kōhei Horikoshi is dan ook een groot Marvel-fan en noemt het als een van zijn primaire inspiratiebronnen voor de manga en bijbehorende anime. Tegelijkertijd zorgt die kennis van Amerikaanse superheldencomics ervoor dat My Hero Academia bedachtzaam clichés vermijdt. Zo hebben veel medescholieren en schurken van Midoriya een mix van populaire superkrachten, zoals ijs- en vuurkrachten, supersnelheid of laserstralen uit je lichaam vuren. Het is allemaal nét anders genoeg dat je effe vergeet dat Marvel veel dingen al eerder deed.

En zonder te veel te spoilen, ook het verloop van het verhaal en de karakterontwikkeling blijven na vier animeseizoenen nog steeds verrassen. De leukste twist op het shonen vechtmanga-genre is dat Midoriya al vanaf het begin de allersterkste is. Zo sterk zelfs dat hij met één slag alle botten in zijn arm breekt! Het doel is dus niet om meer kracht te vergaren, maar om zijn bestaande kracht onder controle te krijgen. Een Quirk hebben is namelijk één ding, maar ermee om kunnen gaan is de sleutel om superheld te worden.

My Hero Academia

 

3. De interactie tussen superhelden is net zo sterk als bij Marvel

Wat Marvel-films onderscheidt van de concurrentie is dat er extra veel focus gelegd wordt op karakterontwikkeling, waardoor superhelden team-ups zoals The Avengers des te spannender worden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat veel Marvel-films niet meer dan introducties zijn voor de Avengers-films.

My Hero Academia doet hetzelfde met zijn superhelden en met name de medestudenten van Midoriya. Je krijgt echt een goed kijkje in hoe de samenleving waarin iedereen Quirks heeft precies werkt, en waarom professionele superhelden zo onder druk staan.

Midoriya is het hoofdpersonage en hij krijgt de daarom meeste karakterontwikkeling, maar de anime wijkt ook regelmatig uit om andere klasgenoten een plek in de spotlight te geven. En dat betekent ook niet altijd dat er keihard geknokt moet worden. Dankzij die focus op de interactie tussen de helden is er een favoriete superheld voor iedereen, net als bij The Avengers!

My Hero Academia

4. De schurken worden langzaam maar zeker opgebouwd als een echte dreiging

Helaas deelt My Hero Academia ook een minpunt van de Marvel-films: doordat de helden zo schitteren steken de schurken in het begin wat bleekjes af. Maar daar zit gelukkig verandering in, zeker op het punt waar de anime zich momenteel bevindt. Door de overweldigende macht van All Might zijn er in het begin van de serie amper schurken die hun gezicht durven te laten zien. Maar naarmate het steeds verder uitlekt dat All Might aan het verzwakken is, komen grotere motherfuckers uit de schaduwen kruipen. Er is er nog niet eentje van Thanos-achtige proporties, maar geef My Hero Academia de tijd…

My Hero Academia

5. Het gaat uiteindelijk om wat iemand precies een held maakt

De vette gevechten in My Hero Academia zijn leuk en de personages sympathiek genoeg dat je ze zeker toejuicht. Wat de anime echter snapt, net als de Marvel-films, is dat er meer bij een held komt kijken dan superkrachten. Midoriya en zijn medescholieren komen regelmatig in situaties terecht waarin ze andere aspecten van heldendom leren. Mensen redden en beschermen bijvoorbeeld, locaties veiligstellen en je omgeving verkennen. Ook moet een held moedig zijn, stalen zenuwen hebben, zichzelf durven op te offeren en een symbool van hoop zijn. Net als Marvel snapt de bedenker van My Hero Academia dit, en alleen al daarom kan ik de anime aan alle Marvel-fans aanraden!

My Hero Academia

Alle seizoenen van My Hero Academia kan je in Nederland streamen via Crunchyroll met Engelse ondertiteling. Met een betaalde Premium-account krijg je bovendien een paar uur nadat ze in Japan zijn uitgezonden toegang tot de nieuwste afleveringen.

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord