25 spoilervrije tips en tricks voor Fallout 4 

25 spoilervrije tips en tricks voor Fallout 4 2015-11-16T14:51:37
Fallout 4 is een gigantische game die ook nog eens heel weinig aan de speler uitlegt. Gelukkig hebben we op de redactie Leen rondlopen - die al sinds de release van Fallout 4 niet heeft geslapen en steeds meer op een ghoul begint te lijken - om je 25 handige tips mee te geven.

Nu de drieëntwintigste bak koffie van de dag achter de kiezen is – want waarom zou je slapen als je molerats en raiders kunt afmaken? – wordt het maar eens tijd om jullie te overladen met vijfentwintig tips en tricks die een eerste ervaring in de Commonwealth soepel zullen laten verlopen. Deze handigheden zijn voornamelijk de eerste tientallen uurtjes in de wereld van Fallout 4 te gebruiken, en daarna ben je zo’n doorgewinterde Vault Dweller dat je geen tips meer nodig hebt. 

Fallout 4

               

1. Brackets bij sneaken

Het zal je vast al wel opgevallen zijn dat je kunt sneaken in Fallout 4, maar wat je misschien nog niet weet is dat de brackets ( ‘[‘ en ‘]’ ) aangeven hoe stilletjes je daadwerkelijk te werk gaat. Op het moment dat er [hidden] boven in beeld staat, sta je op het punt van ontdekt worden. Staat er [           hidden          ], dan ben je veiliger. Let er trouwens ook op dat het licht dat je Pip Boy uitstraalt (waarover straks meer) en het geluid van de radio al je sneakwerk zo goed als overbodig maken – zet ze dus uit!

                  

2. Charge twee keer!

Eén van de eerste laserwapens die je in je handen gedrukt krijgt in Fallout 4 is de Laser Musket. Leuk dingetje hoor, alleen vervelend dat je er eerst een paar keer aan moet draaien voor het iets doet. Mocht je er al een paar keer mee geschoten hebben, dan weet je dat er een flinke kracht achter dat geweertje zit. Draai je echter nóg een keer – twee keer in  totaal dus, gekkenwerk – dan wordt je schot nóg krachtiger. Dit gaat natuurlijk ook op voor soortgelijke wapens. 

Fallout 4 laser musket

               

3. Cover

Geheel nieuw in Fallout 4 is de introductie van een cover systeem! Het valt niet op, en de game meldt ook niet erg expliciet dat het mogelijk is, maar sta je bijvoorbeeld naast een deuropening – met je bakkes tegen de muur aan – en je richt je wapen, dan gaat jouw Vault Dweller helemaal vanzelf het hoekje omkijken. 

               

4. VATS (en Quest Trail Perk)

Voor mensen die nog nooit een Fallout-game hebben gespeeld, is het Vault-Tec Assisted Targeting System misschien een verrassing. Je zult er in Fallout 4 niet vaak aan herinnerd worden, maar door op ‘Q’ (PC), LB (Xbox One) of L1 (PS4) te drukken open je V.A.T.S., en zal je flinke schade kunnen aanrichten door automatisch te richten en schieten. Ook buiten combat kan V.A.T.S. verdomd handig blijken, want er is een speciale perk die ervoor zorgt dat een quest trail (a la Fable) een weg naar de actieve quest highlight. 

                   

5. Critical Hits

De zogenaamde Critical Hits zijn ook nieuw in V.A.T.S. Op het moment dat je aan het vechten bent – het maakt niet uit of het nou met een Radroach of een Legendary Deathclaw is – loopt de Critical Hit-meter langzaam vol. Op het moment dat deze helemaal vol is kun je een extra sterke aanval uitvoeren, en wees hier vooral niet te zuinig mee. Het lijkt erg vestandig om voorzichtig om te gaan met de meter en spaarzaam de Critical Hits uit te voeren – niets is minder waar. De meter loopt namelijk aardig snel vol, en zal daarnaast niet dusdanig krachtig zijn dat het hele gevechten gaat beslissen. 

Fallout 4 VATS

                

6. Pas op voor die Legendary Enemies!

In voorgaande Fallouts kwamen we al eens een Legendary Deathclaw o.i.d. tegen, maar in Fallout 4 is het echt een dingetje geworden. De Legendary vijanden zijn extra sterk en zouden daarom in het begin juist vermeden moeten worden. Echter is het wel handig om het gewoon te proberen wanneer je zo’n Legendary vijand tegenkomt, ze zijn veel te schaars – zeker op de lage moeilijkheidsgraden – om zomaar te laten lopen. Mocht het je lukken om één van die sterke klootzakken om te brengen, dan is er de kans dat een Legendary Weapon dropt. En die dingen wil je in je bezit hebben, vertrouw mij maar. 

                   

7. Upgrade je Power Armor

Nee, je hoeft niet je Power Armor ineens op de craftingtafel te tillen, maar hebt er een speciale Workstation voor. In de Power Armor Workstation kun je ook jouw eigen Power Armor upgraden met allerlei mods (in de vorm van bijvoorbeeld verf). Zo kun je zowel jouw gigantische metalen omhulsel sterker maken als er leuker uit laten zien door hem een paar mooie kleurtjes te geven. Voor ieder wat wils. 

                         

8. Ga elk gebouw binnen

Dé tip voor elke Fallout-game is de volgende, dus let op goed op: GA ELK GEBOUWTJE BINNEN. Het maakt niet uit hoe klein dat ding is, hoe afschuwelijk de radiatie er is – sterker nog; hoe meer hoe beter – of hoe lelijk hij er uit ziet van de buitenkant. Elk gebouw kan namelijk essentiële resources bevatten, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid quests en NPCs die je misloopt als je niet elk gebouwtje binnengaat.

Fallout 4

                 

9. Dogmeat is aan het begin potig!

Uhh, handig. Dogmeat is namelijk een held, en met name in het begin van de game. Hij blaft als er vijanden in de buurt zijn, en ook kun je hem inzetten om items te fetchen. Zo zal hij ook wapens opmerken die onder een kast liggen verborgen, en kan hij zelfs gebruikt worden om het ijskoude wapen dat je in Vault 111 ziet – maar nog lang niet kunt unlocken – de jouwe te maken. Kijk naar het object (bijvoorbeeld een Fusion Core die in een berg radiatie ligt genesteld) en de optie om Dogmeat er heen te laten lopen en het betreffende object in zijn muil te stoppen komt vanzelf in beeld. 

                 

10. Kies een thuisbasis

Al die verschillende settlements klinken natuurlijk als muziek in de oren van elke Wastelander, maar zo handig is het niet om er veel van te hebben – zeker niet in het begin van de game. De mensen die op de nederzettingen afkomen zijn niet goedkoop, ze vergen immers wat aandacht en resources. Op het moment dat je toch meerdere nederzettingen in de wijde wereld van de Commonwealth hebt staan, is het een aanrader om één van die plekken als thuisbasis te kiezen. Drop hier gewoon alle zooi die je onderweg hebt gevonden, zodat je altijd één centraal punt hebt waarin je helemaal los kunt gaan op de craft-tafels. Vind je centrale punten voor mietjes, dan is het een vereiste om 6 Charisma te hebben. Dit geeft je een Perk die handelsroutes tussen de verschillende nederzettingen mogelijk maakt, waardoor je overal de beschikking kan hebben over je zuurverdiende resources. 

              

11. Pip Boy light

And let there be light! Door het knopje waarmee je de Pip Boy opent langer in te houden, begint hij licht uit te stralen. Het is misschien geen zaklamp, maar zeker in donkere gebouwen is zo’n lichtgevende armband verdomd handig! Hoe meer je ziet, hoe groter de kans dat loot je zal opvallen.

Fallout 4 Pip Boy

             

12. Pak wat je pakken kunt (aan het begin)

Neem alles mee. Doe het gewoon. Alles. Ook al zegt Wouter dat het een bitch is om alles mee te zeulen, is het de eerste uurtjes wel aan te raden. Aan het begin loop je waarschijnlijk toch een beetje rondom je eerste settlement, wat je genoeg mogelijkheden biedt om me je volle inventory naar een opslag of Workstation te waggelen.

               

13. Junk dumpen

Junk dumpen - wat je niet 20 keer snel achter elkaar kunt zeggen – is van essentieel belang in een wereld die vol ligt met rotzooi. Elke keer dat je langs jouw centrale Crafting Station loopt is het handig om even van de “store all junk”-optie gebruik te maken. Zo dump je met één druk op de knop al die rotzooi die je eigenlijk liever niet draagt, maar toch wel kunt gebruiken voor mods en dergelijke. 

               

14. Componenten markeren

Over mods gesproken, het is ook een aanrader om een goed beeld te hebben van de mods die je wel eens zou willen gebruiken. Zo kun je namelijk in de Crafting Stations ervoor kiezen om de resources die je nodig bent voor de mods te highlighten. Doe je dit, en je komt een object tegen in de wereld die deze resources in zich heeft zitten, dan komt er een vergrootglas naast te staan. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar Adhesive, dan zul je naast een rol Duct Tape dit handige icoontje zien staan en meteen weten dat je hem mee moet nemen.  

Componenten Fallout 4

                

15. Pre-War Money is de shit

Bas stopt er op dit moment een badkuip mee vol (waarvoor hulde), maar Pre-war Money heeft ook een ander nut. Het is namelijk best wel prijzig, en weegt daarbovenop helemaal niets. De ideale junk, eigenlijk. Pre-war Money valt wel onder de noemer Junk, dus je moet goed moet opletten dat je dit niet ook wegpleurt op het moment dat je gebruik maakt van de ‘Store all Junk’-optie in een Crafting Station. Dan zou je er alleen wat lullige stukjes Cloth aan overhouden, terwijl de caps toch veel leuker zijn om te hebben.

                    

16. Rusten moet in een stoel of bed

In Fallout 3 en New Vegas kon je om de haverklap ergens rusten. Overal waar je stond, lag of zat kon je er voor kiezen om de tijd te versnellen en jouw personage dom voor zich uit te laten staren in de tussentijd. In Fallout 4 kun je nog altijd gebruik maken van een Rest-functie, maar dit kan alleen wanneer je zit in een stoel of gaat slapen op een bed. 

                    

17. Denk goed na over hoe S.P.E.C.I.A.L. je bent

Bedenk goed wat voor personage je wilt. Ga je bijvoorbeeld voor de meleewapens, dan is Strength handig. Wil je sneaken, gooi dan punten in Agility. Zo heeft elke S.P.E.C.I.A.L.-stat zijn nut, en zijn de perks die ze unlocken iets waar iedere Vault Dweller blij van wordt. De gasten van rpg-gaming hebben een hele handige tool gebouwd die je online kunt raadplegen; bepaal welke perks je allemaal wilt gebruiken en puzzel in deze Build Planner hoe jij de stats moet verdelen om ze allemaal te kunnen gebruiken. Zo voorkom je dat je in de game per ongeluk een verkeerde perk kiest of de mist ingaat bij het bepalen van je S.P.E.C.I.A.L-stats. 

Fallout 4 perks

             

18. Cambridge Police Station 

Kom je het Cambridge Police Station tegen, ga er dan zo spoedig mogelijk naartoe. Er is een lading aan quests te vinden, en de hoeveelheid caps die je hierdoor aan het begin van de game al kunt ontvangen laat menig Vault Dweller een gat in de lucht springen.

                   

19. Huizen hebben vloeren

Hoe fanatiek je ook bezig wilt gaan met het bouwen van een huis, maak alsjeblieft niet dezelfde fout als Wouter, en leg gewoon eerst een vloertje op jouw kavel. Op het moment dat de vloer er ligt zullen muren er erg makkelijk op klikken, en klikt de rest van het huis er zo achteraan. Bob (de Bouwer) zal trots zijn!

Fallout 4 radiation storm

             

20. De map van de Commonwealth is geordend op level

Wat niet meteen duidelijk wordt bij een playthrough van Fallout 4 - tenzij je direct als een gek naar het zuiden gaat rennen, wat je waarschijnlijk niet overleeft – is dat de map is geordend op de levels van de vijanden die je tegenkomt. In het noordwesten van de Commonwealth – het gebied rondom beginpunt Vault 111 – kom je vijanden tegen van level 1-5. Hoe verder je naar het zuidoosten toeloopt, hoe hoger de levels van de Raiders, Ghouls, Molerats, etc. zijn. Dit gaat in stapjes, die eigenlijk als ringen om het eerste gebied van Sanctuary Hills heen liggen. Van level 1-5 loop je naar level 5-10, door naar 10-15, en zo blijft het oplopen.

              

21. Mods toevoegen om mods te verwijderen

Het komt vaak genoeg voor dat je een wapen tegenkomt in de Commonwealth die op zichzelf nou niet bepaald spannend valt te noemen, maar wel een flinke lading moddervette mods op zich heeft. Nu wil je die graag van het wapen afslopen, maar hoe doe je dat? Om een mod te verwijderen, moet je hem vervangen met een andere mod. De mod die je opnieuw wilt gebruiken zal dan in je inventory staan. Het is dus ook een tip om de standard mods die je overhoudt aan je avonturen te bewaren voor dit soort gevallen; zo voorkom je dat je jouw zuurverdiende resources uit moet geven aan ondermaatse mods.  

                   

22. Unique Weapons en Armor zijn je vriend

De Legendary vijanden (check tip #6) die je in de verwoeste wereld van Fallout 4 zult tegenkomen verdienen je aandacht. Deze opgepompte bad guys maken namelijk gebruik van een Unique wapen of een Unique stukkie armor, die unieke stats met zich meedraagt. Daarom is het handig om juist deze wapens en armor te gaan modden, zodat bijvoorbeeld het wapen dat je gebruikt nóg meer damage doet, sneller richt, sneller herlaadt, etc. De Unique items kunnen daarnaast niet compleet uit elkaar gehaald worden, dus je kunt er ook voor kiezen om ze te verkopen of in één van je nederzettingen tentoon te stellen.

Fallout 4 unique weapon

           

23. Fan-gemaakte websites zijn handììììg

Er zijn met name twee websites, gemaakt door Fallout-fans, die verdomd handig zijn om te gebruiken bij jouw avontuur in de Commonwealth. Zo staat er een uitgebreide Fallout 4-map online, waarop alle locaties staan genoteerd – ook de verschillende soorten items staan aangegeven met icoontjes. Op zoek naar Fusion Cores? Zoek eens op Fusion Core, et voilà.

Via Fallout Tracker kun je alle collectibles van de Commonwealth bijhouden. Zo staan alle Bobbleheads, Magazines en Unique Weapons op een rijtje, en wordt er ook bij de collectibles aangegeven waar je ze kunt vinden. Dit gaat vaak gepaard met een video, waarin wordt laten zien waar de items precies liggen. Combineer de Tracker met de uitgebreide Map, en je hebt een handige richtlijn voor de ontelbare hoeveelheid items in de Commonwealth.

             

24. Chems can make you or break you

Laten we voorop stellen dat drugs slecht voor je zijn, zeker in Fallout 4. Aan de andere kant leveren de naalden, poeders, inhalatoren en ander drugsgerij in de Commonwealth erg handige – TIJDELIJKE! – stats op. Bijkomend effect is dat je verslaafd kunt raken (check de icoontjes in je Pip Boy om te kijken of dat het geval is), waarna je een Addictol moet innemen of een dokter moet bezoeken om de Addiction-effects weg te halen.

Maar welke drugs moet ik nou gebruiken?! Jet laat de tijd langzamer gaan, en is daarom handig bij snelle vijanden zoals Deathclaws – of als je een paar headshots achter elkaar wilt realiseren. En nu je toch in een gevecht zit met een sterke vijand, zijn Buffout (+50 health, +2 endurance, +2 strength), Med-X (+ 25 damage resistance) en Psycho (+25% schade en +25 damage resistance) ook aan te raden. Let wel op dat elke drug zijn eigen ontwenningsverschijnselen met zich meebrengt die je constant zullen dwarsbomen, dus wanneer je verslaafd raakt wordt het zaak om er zo spoedig mogelijk iets aan te doen. Een andere aanrader is het meezeulen van een flinke lading Rad-X, zodat je altijd onbezorgd kunt zwemmen (als je de perk Aquaboy niet hebt) of rond kunt lopen in radiatie. 

                

25. Mo' items, mo' problems?

Fallout 4 is een loot-game als geen ander. Er liggen belachelijk veel items in de Wasteland die je nooit allemaal zult tegen kunnen komen. Maar de dingen die je wel tegenkomt (en handig zijn) wil je natuurlijk meteen in je inventory stoppen, tot het punt waarop je Encumbered raakt en niet meer kunt rennen of fast-travel kunt gebruiken. Wil je aan het eind van een avontuurtje in de Commonwealth met een volle zak teruglopen naar jouw vestiging, dan kun je er voor kiezen om als een gek Buffout te gaan slikken (+2 strength, en dus ook meer inventory-capaciteit) – of je companion te gebruiken als pakezel, als je dat nog niet deed. 

Fallout 4 chems

Mocht je snel caps willen verdienen, check dan vooral even de Bottle Cap-glitch die op alle platformen werkt. Heb je een PC, dan kun je er ook voor kiezen om een partijtje te cheaten - wij veroordelen je niet hoor - via de Console commands. Ben je er nog steeds niet van overtuigd dat Fallout 4 helemaal het einde (van de wereld) is, check dan Wouters review!

Heb jij nog meer handige tips voor Fallout-beginners en andere noobs? Verblijd ons daar dan mee in de comments, en geen enkel lid van de PUmmunity zal ooit nog moeite hebben met het trotseren van de Commonwealth.

REACTIES (48) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord