1-Up: Earthworm Jim 

1-Up: Earthworm Jim 2019-02-14T10:03:04
Knip je een levende regenworm door midden, dan blijft hij even doorleven. Het was te hopen dat Earthworm Jim ook wat langer zou leven, maar de franchise is inmiddels toch echt wel doodverklaard. 1-UP is het daar niet mee eens: Jim moet terug!

earthworm jim

2 augustus 1994, je probeerde chocola te maken van de songtekst van 7 Seconds van Youssou N’Dour en Neneh Cherry en ging lekker hard op Dreams Will Come Alive van de 2 Brothers On The 4th Floor. Je wilde wel lekker buiten hangen, maar naar een recreatieplas gaan kon in dit lekkere weer van 20 graden maar beter niet, want er was overal blauwalg. Een perfect moment dus om binnen te zitten en de allernieuwste game te spelen over een raar mannetje dat je nog nooit eerder had gezien: een aardworm in astronautenpak genaamd Jim.

Ja, wat maar weinig mensen weten, is dat de tekenfilmserie (die uiteindelijk maar twee seizoenen lang was) pas na de eerste game verscheen. Hierin leerden we de worm wel beter kennen: zijn stad Terlawg werd continue aangevallen, in elke aflevering viel er wel een koe op iemand en het ging heel erg vaak over haggis. Brr! Maar vooral ging de serie over hetzelfde als de game: het op de hak nemen van de Amerikaanse heldencultuur.

earthworm jim
   

Earthworm Jim (1994)

Ze lieten zich inspireren door Sonic the Hedgehog en hadden al succes met Teenage Mutant Ninja Turtles: Playmates Toys. Toen Doug TenNapel een keer een rare worm tekende en die pitchte, heeft Playmates Toys de franchise gekocht en Shiny Entertainment aan het werk gezet om het spel te maken. TenNapel werd dé man achter Earthworm Jim: hij had hem niet alleen bedacht, hij maakte de levels en sprak zelfs zijn stem in. Of het nou echt uit frustratie was of plezier; de game is bedoeld als satire op de vele standaard sidescrolling platformgames die er waren en die vol restricties zaten.

De game was redelijk gestoord en dat gold ook voor de eindbazen, zoals Psy-Cow, Bob the Killer Goldfish, Professor Monkey-for-a-Head en Queen Slug-for-a-Butt. Je moest vijanden bevechten met je guns en met de zweep op je hoofd, maar het zou Earthworm Jim niet zijn als je bijvoorbeeld Bob the Killer Goldfish gewoon in je keel zou gooien om hem te verslaan. Hoe dan ook, de game was een enorm succes op de Genesis en de Super NES. Wat overigens misschien ook wel een beetje kwam door de controversiele tv-commercial waarin een oudere dame een verhaaltje vertelt voor het slapengaan, terwijl ze levende wormen at (van plastic natuurlijk).

jim
   

Earthworm Jim 2 (1995)

Na allerlei prijzen te hebben gewonnen voor de eerste game, werkten Shiny en Playmates weer samen aan een tweede Earthworm Jim voor Snes en Genesis. Ditmaal werd Rainbow Arts erbij gehaald voor de MS Dos-versie en Screaming Pink voor de Saturn en PlayStation-versie. Kortom: er was een heleboel vertrouwen in de aardworm met zijn speciale ruimtepak en wederom moest je weer alles doen om Princess What’s Her Name te redden. Het grappige is dat de game in veel opzichten een typisch tweede deel was: groter en uitgebreider dan dat eerste deel. Het was echter ook verrassend: in een level ga je ineens over naar een spelshow of wordt je kop ineens een soort ballon en zweef je rond.

Kortom, nog meer variatie en dat werd zeer goed gewaardeerd: men noemde het zelfs een betere game dan het origineel. Doug TenNapel was ook weer betrokken, dus dat helpt. We hebben het maar even niet over de port naar Game Boy Advance die vele jaren later volgde: die viel enorm tegen omdat het technisch niet in orde was en het er lang niet zo mooi uitzag en klonk als de Earthworm-games die we tot dan toe kenden.

jim
  

Earthworm Jim 3D (1999)

Twee games met geweldige 2D Earthworm Jim-gameplay en humor, dat smaakte naar meer. Zelfs toen Shiny het zelf niet kon doen (het was verkocht aan Interplay), ging de franchise door: VIS Entertainment pakte het op en zou de worm wel even van 2D naar 3D halen. Na vier lange jaren kwam de game eindelijk na een ware ontwikkelhel: de uiteindelijk game leek totaal niet op wat er tussentijds werd getoond, side-scrolling werd free roaming en tot overmaat van ramp werd TenNapel was gaandeweg aan de kant gezet.

De serie was niet meer op televisie te zien, de game was slecht en eigenlijk was met het vertrek van TenNapel ook de ziel van Earthworm Jim verdwenen. Dat was merkbaar aan alles, dus hoe veel VIS Entertainment ook heeft geworsteld met het spel, helemaal omdat de personages helemaal opnieuw in 3D moesten worden opgebouwd. Jammer, maar helaas. Toch gloorde er hoop aan de horizon van onze ruimteworm: er is immers nog een vierde game gekomen.

jim
  

Earthworm Jim: Menace 2 the Galaxy

Nou ja, die hoop aan de horizon is een dode mus. Het is een Game Boy en Game Boy Color-titel gemaakt door David A. Palmer-productions. David A. Palmer was al vanaf het begin betrokken bij Earthworm Jim en wilde toch ook nog een slaatje slaan uit “zijn” franchise. Jammer maar helaas, want het werd een frustrerende game die geen idee leek te hebben waar Earthworm Jim voor staat. De beste worm had niet eens meer zijn zweephoofd, laat staan dat de humor rijkelijk aanwezig was. Die arme worm kwam er dus nog slechter vanaf...

jim
   

Oh ja, ik begon dit artikel met een fabeltje: het zijn slechts de stuiptrekkingen die je ziet als je de regenworm hebt doorgeknipt (don’t try this at home), dus dat is eigenlijk heel representabel voor hoe het met Earthworm Jim is gegaan. Na de vierde game was er een vage aankondiging van Earthworm Jim 4 en een PSP-game die uiteindelijk nooit het levenslicht zagen. Wel kwam er nog een HD-remake op PlayStation Network en Xbox Live Arcade (in 2010), maar dat was uiteraard van de tijd toen de games nog awesome waren. Eigenlijk is de ruimtepakdragende ongewervelde nog een extra dood gestorven: de HD-versie van Earthworm Jim is vorig jaar van PlayStation Network en Xbox Live gehaald.

Het past niet bij Jim om als een nachtkaars uit te gaan, vandaar dat wij hem graag een 1-UPje voeren. Als Doug TenNapel dan ook weer van de partij is, dan kan het best nog wat worden met de humoristische gamereeks. Aan de andere kant is het de vraag of Doug TenNapel nog zo populair is gezien zijn standpunten over Comicsgate. Kan iemand Earthworm Jim nog redden? Iemand? [ECHO]

jim
   

Deze serial bestaat al uit een heleboel delen. Lees ze hier terug:
PlayStation All-Stars Battle Royale
Super Monkey Ball
Monkey Island
[Prototype]
Golden Sun
Eternal Darkness: Sanity’s Requiem
Deadspace

Volgende maand weer een nieuwe!

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord