10 dingen die je nog niet wist over Mega Man 

10 dingen die je nog niet wist over Mega Man 2019-03-08T13:36:47
In deze Serial vind je 10 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over een game, gameserie of gamepersonage. Dit deel staat in het teken van partyfeitjes over Mega Man. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste van Mega Man's eindbazen door fans bedacht zijn? Of dat Mega Man gebaseerd was op een populair Japans manga figuur?

Mega Man was bijna niet Mega Man geweest

Natuurlijk weten de meeste mensen dat Mega Man in Japan "Rockman" heet, maar ook dat is niet altijd zo geweest. Battle Kid, Mighty Kid en Knuckle Kid waren tijdens development ook kanshebbers. "The Battle Rainbow Rock Man" was ook een serieuze optie voor de titel - waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat Mega Man van kleur verandert als hij een ander wapen selecteert. Dat feestje ging alleen niet door omdat er op dat moment al een personage onder de naam "Rainbow man" op TV was in Japan.

rockman
   

Mega Man is blauw vanwege NES limitaties

Developers voor de originele NES hadden het maar moeilijk. Zoveel limitaties! Zo kon men op de NES slechts gebruik maken van 54 kleuren. Capcom wilde Mega Man zo gedetaileerd mogelijk maken, dus werd er gekozen voor de kleur blauw, aangezien er iets meer blauw in het palet zit dan andere kleuren.

nes-kleuren
    

De NES Mega Man bestond uit twee sprites

Het beperkte kleurenpalet was niet de enige limitatie waar de developers rekening mee moesten houden. Hoewel er 54 kleuren beschikbaar waren, mocht elke sprite er maar 3 gebruiken - plus een transparante "kleur". Om Mega Man toch wat meer detail te geven werd de sprite in twee stukken opgesplitst. Zijn lichaam werd twee tinten blauw met een zwarte outline, terwijl er een losse sprite werd gemaakt voor zijn gezicht, die gebruik maakte van een roze-achtige kleur voor zijn huid en wit voor de ogen.

mega-man
   

Mega Man heeft een van de lelijkste boxarts in de geschiedenis van de mensheid

De Noord Amerikaanse boxart van Mega Man 1 is een van de lelijkste boxarts die ooit op een gamedoosje is geprint. Waarom is Mega Man geel? Wat is dat voor pose? Wat moet die rommel in de achtergrond betekenen en waarom heeft Mega Man een pistool? Dit meesterwerk is blijkbaar ontstaan omdat de tekenaar die er aan werkte geen flauw idee had hoe Mega Man eruit zag of wat voor soort game het was. Dat, in combinatie met een hoge tijdsdruk bracht ons dit pareltje.

box-art
    

Mega Man 3 was te snel de deur uit gewerkt

Volgens Mega Man bedenker Keiji Inafune is Mega Man 3 de minst gepolishde Mega Man game waar hij aan heeft gewerkt. Dit komt omdat het team slechts een jaar had om de game in elkaar te schroeven. Daarnaast ging er ook heel wat fout tijdens de ontwikkeling: Zo werkte Keiji een week lang aan Top Man, maar ging door een computer crash al zijn data verloren en kon hij opnieuw beginnen. Lekker!

top-man
   

Zero zou oorspronkelijk de hoofdrol hebben in Mega Man X

Kenji Inafune was van plan om Zero de hoofdrol te laten spelen in Mega Man X, maar Capcom had er zelf weinig vertrouwen in. Zero's character design was zó anders dan die van Mega Man dat ze bang waren dat fans de game niet zouden kopen. Niets bleek minder waar: Mega Man X5 had de laatste game met Zero moeten worden, maar het was inmiddels zo'n populair personage dat ze hem tóch weer terug brachten - terwijl hij al 3 keer eerder "dood" was gegaan.

zero
    

Een hoop Mega Man bosses zijn bedacht door fans

Vanaf Mega Man 2 zijn bijna alle Robot Masters bedacht door fans. In tijdschriften zoals Nintendo Power werden spelers opgeroepen om hun eigen designs op te sturen. De developers kozen vervolgens de leukste uit en maakten er een werkbare sprite van. Al met al zijn er over de jaren meer dan 700,000 ideeën voor boss designs opgestuurd.

bosses
   

Mega Man 5 is gebanned in Vietnam

Mega Man fans in Vietnam hebben een deeltje over moeten slaan. Mega Man 5 kwam namelijk met "Napalm Man" - en zijn level leek verdacht veel op de tunnels van de Viet Cong, die tegen Amerika en de Zuid-Vietnamese overheid vochten in de oorlog tussen 1959 en 1975. Ook gebruikte het level dieren uit de regio als vijand en stond het level vol met vallen, een kenmerk van de oorlogsvoering van de Viet Cong. Ouch.

napalm-man
   

Mega Man had een eigen voetbalspel

Move over, Mario Strikers! In 1994 kwam Capcom al met "Mega Man Soccer", een heuse voetbalgame voor de blauwe held. Geen flauw idee wat Mega Man met voetbal te maken heeft trouwens, maar blijkbaar gebeurt dat vaker in Japan. Zo zijn er ook voetbalgames met bijvoorbeeld Godzilla en Kamen Rider. Bizar.

mega-man-soccer
  

Mega Man was oorspronkelijk een Astro Boy game

De Mega Man serie is begonnen als concept voor een video game adaption van Astro Boy, een populaire manga over een robotjongen die met "slechte" robots vecht. Capcom verloor de license en besloot zelf een personage en setting te verzinnen, maar het is overduidelijk dat er nog iets van het oorspronkelijke idee is blijven hangen...

astro-boy

Dat waren ze dan voor deze editie! Hebben jullie nog meer leuke Mega Man feitjes? Deel ze dan in de comments!

10 dingen die je nog niet wist over Uncharted

10 dingen die je nog niet wist over Overwatch

10 dingen die je nog niet wist over Pokémon

10 dingen die je nog niet wist over GTA

10 dingen die je nog niet wist over Assassin's Creed

10 dingen die je nog niet wist over World of Warcraft

10 dingen die je nog niet wist over Tomb Raider

10 dingen die je nog niet wist over Metroid

10 dingen die je nog niet wist over Mario

10 dingen die je nog niet wist over The Legend of Zelda

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord