10 dingen die je nog niet wist over Mario - Mariology 

10 dingen die je nog niet wist over Mario - Mariology 2018-05-01T12:08:05
De Mariology Serial staat in het teken van Mario. Alie wijdt drie delen aan het Nintendo-icoon. De aftrap doen we met wat leuke partyfeitjes. Onze redactrice ging voor de gelegenheid op zoek naar 10 dingen uit die je nog niet wist over Mario. Geestelijk vader Shigeru Miyamoto zit vol verrassingen...

Zoals de naam al doet vermoeden, draait deze Mariology serial helemaal om Mario. Voor dit eerste deel verzamelde ik 10 minder bekende feiten over het Nintendo-icoon. Wist je bijvoorbeeld dat Mario op zijn 25ste al kaal werd? Of dat hij bijna een spinaziekauwende trigger happy badass was geweest? Maar goed, misschien maakt het allemaal wel niet uit, omdat we slechts toeschouwers zijn in het grote toneelstuk van bedenker Shigeru Miyamoto!

10 dingen die je nog niet wist over Mario
    

Mario als slechterik

In de game Donkey Kong Junior zien we een geheel andere kant van Mario. Hij is in dit vervolg op Donkey Kong namelijk niet de held, maar de slechterik! Als straf voor zijn daden uit de klassieke arcadegame zit Donkey Kong gevangen. Mario treedt op als zijn bewaker, inclusief zweep. De zoon van DK is zijn leven niet zeker met Mario zijn dodelijke vallen. Geestelijke vader Shigeru Miyamoto heeft zich in een interview laten ontvallen dat hij wilde laten zien dat zowel Mario als Donkey Kong niet geheel goed of slecht zijn.
    

Popeye versus Donkey Kong

Nintendo had in eerste instantie Popeye op het oog voor de game Donkey Kong. Het spinaziekauwende cartoonpersonage zou zijn Olijfje moeten redden van Brutus. Het lukte Nintendo echter niet om de benodigde rechten te bemachtigen. Of nou ja, in eerste instantie niet. Want later vescheen er gewoon alsnog een Popeye arcadegame.

Donkey Kong Jr.
    

Mario zijn grote geheim

Is het je wel eens opgevallen dat de kleur van de snor en het haar van Mario niet overeen komen? Op zich niet ongebruikelijk: denk maar eens aan mannen met een rode baard en blond haar. Bij Mario lijkt het kleurverschil echter een andere reden te hebben. In veel vroege Donkey Kong merchandise is het Nintendo-icoon namelijk kaal... *kuch*toupetje*kuch*
     

Leeftijdsloos

Hoe oud denk jij dat Mario is? Het blijft natuurlijk moeilijk rimpels tellen, maar ik zou zelf een mid-30 gokken. Anderen zien in onze held echter een heuse midlifer. Een grote misvatting, aldus Miyamoto. Deze opperbaas heeft namelijk laten weten dat Mario zo’n 25 jaar oud is. Of nou ja, dat was hij bij zijn schepping, maar het lijkt mij aannemelijk om te stellen dat ons personage sindsdien geen dag verouderd is.

Mario
    

We worden gefopt

Velen van jullie zullen wel weten dat Super Mario Bros. 2 slechts een droom was. Super Mario Bros. 3 is echter ook nooit echt gebeurd! Kijk met deze kennis eens terug: de game opent met een doek dat omhoog gaat, het décor van de levels zit met grote bouten vast en als een scène afgelopen is (aka: je het level gehaald hebt), wordt de achtergrond zwart... Kort gezegd was deze game dus slechts een groot toneelstuk, opgevoerd voor de speler.
    

Voedselcensuur

Een van de meest memorable levels in Super Mario World is Vanilla Secret 3. Overal om je heen springen dolfijnen vrolijk rond. Gelukkig zijn ze immuun voor die grijpgrage tong van Yoshi. Of althans, dat zijn ze bij ons! In Japan kan Mario zijn mount de dolfijnen gewoon opeten. Het is niet helemaal bekend waarom Nintendo tot deze aanpassing over is gegaan, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met onze gezelligere houding ten opzichte van deze heerlijke dieren.

Super Mario World
    

Jackie Chan als rolmodel

Mario is een Italiaanse loodgieter – of timmerman, natuurlijk – met een voorliefde voor overalls, zwammen, blonde vrouwen en hamers. Al deze keywords roepen niet per se een associatie met Jackie Chan op, toch? Toch diende de kungfudeskundige als inspiratie voor Miyamoto. Nintendo werkte destijds namelijk aan de port van de game Kung-Fu Master; een sidescroller met vrolijk gekleurde achtergronden, gemaakt voor de Jackie Chan-film Wheels on Meals.
    

Super Mario Bros. is de eerste gamefilm 

Gameverfilmingen zijn vervloekt, dat weten we allemaal. De oorzaak moet je zoeken bij Super Mario Bros. Deze film was namelijk de eerste gameverfilming ooit. De film met Bob Hoskins en Dennis Hopper flopte keihard, waarna Miyamoto gameverfilmingen tot in den eeuwigheid vervloekte. Oké, dat laatste is (waarschijnlijk) een grapje, maar Super Mario Bros. is wel degelijk de eerste gamefilm ooit.

Super Mario Bros. movie
    

Pistolen Mario

Mario is een man van weinig wapens. Hij gaat het gevecht het liefste aan met zijn blote vuisten of voeten. Heel soms, als de nood echt aan de man is, wil hij nog wel eens een hamer pakken. Maar guns en zo, dat is niets voor Mario... Het had echter niet veel gescheeld of onze rode rakker was wel degelijk een typische actieheld geweest. Inclusief de power om op raketten te rijden... Gelukkig bedacht Nintendo zich net op tijd.
    

Een laatste toevoeging

Het voelt bijna symbolisch: de eerste vijand die je in Super Mario Bros. tegenkomt, is de laatste die toegevoegd werd. Goomba’s zijn een last minute addition, omdat Miyamoto vond dat de game een simpele vijand nodig had, die je in een keer uit kon schakelen. Op dat moment stond de cartridge echter al zo vol dat Goomba’s het meest simpele design ooit meekregen.

Goomba

    
En daarmee sluit ik het eerste deel in mijn Serial over Mario af. Kennen jullie nog meer vrolijke partyfeitjes over het Nintendo-icoon? Deel ze dan vooral in de comments!
   

De Mariology Serial:

Maandag 4 juni:
Mario Merchandise - Mariology

Maandag 2 juli:
De leukste outfits van Mario - Mariology
    

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord