1-Up: Monkey Island 

1-Up: Monkey Island 2018-12-30T00:37:30
In de Serial 1-Up blikt Alie terug op gesneuvelde games of gameseries die een tweede leven verdienen. Ditmaal vertelt ze je waarom de Monkey Island-serie het verdient gereanimeerd te worden. Waarom is het al bijna 10 jaar geleden dat de vorige game uitkwam? En is er hoop op Monkey Island 6?

Na drie toffe delen in deze 1-Up Serial mag ik het stokje van Johan overnemen. Hij vertelde je al waarom Prototype, PlayStation All-Stars Battle Royale en Super Monkey Ball een 1-Up verdienen. Ik vul graag aan met Eternal Darkness: Sanity's Requiem, Golden Sun en Monkey Island. En aangezien dit alweer mijn derde deel is, vertel ik jullie vandaag waarom de geweldige Monkey Island-serie gereanimeerd moet worden.

Monkey Island
     

Het verhaal van de Monkey Island-serie

De Monkey Island-games spelen zich af in het Caribisch gebied. Om precies te zijn op de fictieve eilanden van de Tri-Island Area, waaronder Mêlée Island, Booty Island en Plunder Island. In elk van de vijf games bezoek je verschillende eilanden, waaronder ook hét Monkey Island. Op deze eilanden wemelt het van de piraten. De games spelen zich namelijk af tijdens de hoogtijdagen van de piraterij, zo ergens rond de 17e of 18e eeuw.

De Monkey Island-games draaien om drie hoofdpersonages: de held Guybrush Threepwood, gouvernante Elaine Marley en de ondode piraat LeChuck. De games volgen Guybrush die probeert de beruchtste piraat van het Caribisch gebied te worden. Tijdens zijn queeste ontmoet hij Elaine, op wie hij smoorverliefd wordt. De kwaadaardige LeChuck heeft echter ook een oogje op de gouvernante. Daarmee heeft Guybrush meteen nog een extra reden om de kwaadaardige spookpiraat te willen verslaan. Buiten dat ie dus ook gewoon kwaadaardig is, natuurlijk.

Monkey Island
      

De ontwikkeling en ontvangst van Monkey Island

Er zijn in totaal vijf Monkey Island-games uitgebracht:

  • The Secret of Monkey Island (1990)
  • Monkey Island 2: LeChuck's Revenge (1991)
  • The Curse of Monkey Island (1997)
  • Escape from Monkey Island (2000)
  • Tales of Monkey Island (2009)

De eerste twee games in de serie werden gemaakt door het iconische trio Ron Gilbert, Tim Schafer en Dave Grossman. Niet alle games in de serie zijn echter van hun hand. Zo vertrokken ze alle drie voordat de derde game uitkwam. Ook het vierde deel kwam tot stand zonder medewerking van de heren. Grossman en Gilbert waren echter wel weer betrokken bij het vijfde deel in de serie. Deze episodische game werd gemaakt door Telltale Games, in samenwerking met LucasArts.

Voor zijn Monkey Island putte Gilbert inspiratie uit twee bronnen: de Pirates of the Caribbean-attractie in Disneyland en het boek On Stranger Tides van Tim Powers. Om precies te zijn, diende het boek ter inspiratie voor het verhaal en de personages. De sfeer baseerde Gilbert vervolgens op de attractie.

Monkey Island

De Monkey Island-games zijn altijd goed ontvangen. Recensenten roemden de humor, de puzzels en de algehele sfeer. Ook commercieel gezien deden de games het lang niet slecht. Dat geldt overigens ook voor Escape from Monkey Island, dat zelfs op een aantal lijstjes met beste games van het jaar verscheen.

Ook bovengetekende is altijd dol geweest op de Monkey Island-games. Het gebeurt niet vaak dat games je oprecht hardop doen lachen, maar Gilbert, Schafer en Grossman staan garant voor onvervalste fun. De Monkey Island-games waren heel anders dan andere games uit die tijd. Ze waren namelijk ook nog eens "player-friendly". Dat betekent dat het (vrijwel) onmogelijk is om je playthrough dusdanig te verneuken dat je het einde van de game niet meer kunt halen. Concurrenten uit die tijd, zoals Sierra On-Line, kozen veelal voor een andere aanpak, met veel game overs en lock-outs.

Monkey Island
      

Waar blijft Monkey Island 6?

In 2009 verscheen The Secret of Monkey Island: Special Edition, een remake van de eerste game. Een jaar later volgde Monkey Island 2: LeChuck's Revenge: Special Edition. Je raadt het al: een remake van de tweede game. Sindsdien is het echter verrekte stil rondom de Monkey Island-serie. Nu is het gelukkig niet de eerste keer dat de serie na een lange pauze weer opduikt, zo zit er ook zes jaar tussen het tweede en derde deel in de serie, en liet deel vijf zelfs negen jaar op zich wachten. Toch lijkt de toekomst ditmaal erg onzeker.

In 2011 werd de toenmalige CEO van Telltale Games gevraagd naar een zesde Monkey Island-game. Deze Dan Connors liet zich toen ontvallen dat hij graag meer games had gemaakt, maar dat de rechten niet bij zijn bedrijf lagen. Telltale werkte slechts met een licentie. De rechten lagen op dat moment nog bij LucasArts. Inmiddels ligt de situatie echter alweer anders. The Walt Disney Company kocht LucasArts in 2012 op, zodat de Monkey Island-rechten nu bij Disney liggen…

En dat is volgens Gilbert geen goede zaak. Hij vreesde dat de overname wel eens het einde van Monkey Island zou kunnen betekenen. Disney zou zijn resources namelijk liever aan Pirates of the Caribbean besteden. Het feit dat we in inderdaad nog geen Monkey Island 6 hebben, ligt in ieder geval niet aan Gilbert zelf. De man wil niets liever dan een nieuwe game maken. Toen Disney in 2016 aangaf zelf geen games meer te gaan maken, besloot Gilbert zijn verlangen via Twitter wereldkundig te maken:

"Please sell me my Monkey Island and Maniac Mansion IP. I'll pay actual money for them.

Op zijn smeekbede volgde een door fans opgezette petitie. Bijna 20000 mensen vroegen Disney om Gilbert zijn Monkey Island terug te laten kopen. Helaas heeft Disney tot op heden nog geen gehoor gegeven. En zolang de rechten bij Disney liggen, kan niemand anders aan de slag met Monkey Island…

Monkey Island
      

Hoe is het nu met Monkey Island?

Eigenlijk is het dus de vraag waarom Disney de franchise op de plank laat liggen. Zoals gezegd maakt het bedrijf zelf geen games meer, maar dat zou men natuurlijk best kunnen uitbesteden. Net zoals LucasArts dat deed voor Tales of Monkey Island. Weliswaar kan dat niet meer aan Telltale Games, maar er zijn ongetwijfeld voldoende studio’s die met het project aan de slag willen.

Zou Gilbert gelijk hebben? Zou Disney de voorkeur geven aan Pirates of the Caribbean en Monkey Island daarom doodzwijgen? Toeval wil dat Disney op dit moment aan een reboot van de Pirates of the Caribbean-franchise werkt. Je kunt je alleen niet voorstellen hoe een vrij kleine game een miljardenfilm in de weg zou moeten zitten… Of zou Disney Jack Sparrow soms willen vervangen met Guybrush Threepwood?

De echte reden voor het uitblijven van een Monkey Island 6 is simpelweg niet bekend. Misschien is er ook wel helemaal geen echt goede reden. Bovengetekende leeft zodoende enorm mee met Gilbert. Hij wil niets liever dan een nieuwe game maken, maar krijgt daar de kans niet voor, waarschijnlijk alleen maar omdat Disney mogelijk in de toekomst ooit misschien eens iets met de franchise zou willen gaan doen…

Het is dat ik al getekend had, anders had die petitie nu 20001 handtekeningen.

Monkey Island

Hebben jullie de Monkey Island-games gespeeld? Zouden jullie ook graag een opvolger zien? En hoeveel kans geven jullie het daadwerkelijk verschijnen van deze Monkey Island? Laat dit en veel meer weten in de comments!
     

De 1-Up Serial

Zaterdag 3 november – 1-Up: Eternal Darkness: Sanity's Requiem

Zaterdag 1 december – 1-Up: Golden Sun
      

Eerder in de 1-Up Serial

1-Up: Prototype

1-Up: PlayStation All-Stars Battle Royale

1-Up: Super Monkey Ball


     

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord