1-Up: Dead Space 

1-Up: Dead Space 2019-01-17T09:35:16
Een heleboel gamers zijn het er niet mee eens, maar Dead Space is toch echt een gameserie die net zo hard uit het gamelandschap verdween als die naald in de zwarte diepten van Isaacs oog. Wat ging er toch mis en, hoe zorgen we dat er een vierde Dead Space komt?

Dead Space
   

Het is 24 oktober 2008. Je danst door je kamer in je onderbroek met je borstel in je hand, terwijl je veel te hoog ‘I kissed a girl’ van Katy Perry meezingt. Je katten kijken je geïrriteerd aan wanneer je keihard tegen je tafelblad aanloopt, maar leggen hun kopje al gauw weer neer om verder te slapen. Je moet even zitten om au te zeggen en over je bovenbeen te wrijven, maar ook om je buik rustig te krijgen: je bent nog volgevroten van je verjaardagstaart van gisteren.

Echter, je bent nog lang niet klaar met jarig zijn. Het mooiste cadeau moet namelijk nog komen: Dead Space. Het is een game waarvan je al maaaaanden de comic in huis hebt, waarin het verhaal dat aan het spel voorafging wordt vertelt. Je leerde dat een kolonie mensen een artifact tegenkomt genaamd The Marker, die zo zijn uitwerking heeft op de groep. Je kunt na al die spannende verhalen niet wachten om zelf voet te zetten op de USG Ishimura en eens te onderzoeken wat er toch allemaal aan de hand is. Het is alleen de vraag of de game wel zal uitkomen, want in Duitsland, China en Japan was de game in de ban gedaan.

Dead Space comic
   

Dead Space

Gelukkig bleek die ban maar een rare marketingstunt om de game extra spannend te maken, want Dead Space kwam overal uit. Dat leugentje om bestwil dat het spel te gruwelijk was, daar was wel iets van waar: Dead Space is niet voor de mens met de zwakke maag. De eerste geruchten over de game waren trouwens dat EA kwam met een sequel op System Shock en dat was eigenlijk ook zo, maar toen Resident Evil 4 verscheen waren EA Redwood-ontwikkelaars Ben Wanat en Wright Bagwell geïnspireerd om toch maar weer naar de tekentafel te gaan. Het moest allemaal wat duisterder worden en dat is goed gelukt.

Ben jij veel te jong om te weten wat Dead Space is? Dit is wat het inhoudt: je bevindt je in de ruimte en je moet alle slechteriken (Necromorphs) afmaken om te kunnen overleven. Het is niet zo’n gezellige bedoening en de game is erg geënt op ranzigheid. Je moet die Necromorphs niet gewoon in hun middelste gedeelte raken zoals je gewend bent van andere spellen. Dan is het namelijk niet klaar. Het is nodig om tenminste wat ledematen/tentakels van het beest af te schieten, anders maak je hem vooral boos. Ik zeg trouwens beest, maar stiekem waren die Necromorphs dus ooit mensen.

En wat hielden we met zijn allen van die ranzigheid! De eerste game heeft 2 miljoen stuks verkocht en werd dan ook voorzien van een tweede én een derde deel.

Dead Space
   

Dead Space 2

Drie jaar na het einde van het eerste deel gaan we verder met het verhaal in de nieuwe game, Dead Space 2. Wederom gemaakt door Redwood, al was het inmiddels Visceral gekroond. Hoewel het qua verhaal ongeveer hetzelfde gaat: onze held Isaac moet nu weer met een nieuwe uitbraak van Necromorphs dealen, is de gameplay wel degelijk veranderd. Dead Space 2 is niet langer alleen een singleplayergame, er werd nu ook een multiplayermodus geïntroduceerd. De wederom nogal heftige game werd enorm gewaardeerd en verkocht tweemaal zoveel als de eerste: 4 miljoen stuks.

Grappig detail, het was een van de duurste games om te maken. Het budget was 60 miljoen dollar en daar werd ook nog even 60 miljoen dollar aan marketing tegenaan gegooid. Wow. Er zijn maar zes games die meer hebben gekost in ontwikkeling. Maar ja, als je van dat marketingbudget 200 conservatieve, niet-gamende vrouwen selecteert om te reageren op de gameplaybeelden van het spel onder het seksistische mom (hihi, onbedoelde woordgrap!) van “Your Mom Hates Dead Space 2”, dan blaas je dat er natuurlijk wel snel doorheen.

Dead Space 2
   

Dead Space 3

De vreemde marketing daargelaten, Dead Space 2 ging als een trein en dat was ook te hopen voor het derde deel. Isaac is inmiddels he-le-maal klaar met die Necromorphs en besluit met zijn goede vriend John Carver van EarthGov naar een ijsplaneet af te reizen om voor eens en altijd een eind te maken aan de Necromorph. Het verhaal was niet heel sterk en het nadeel is dat de game ook minder horror en gorigheid bevatte. Qua gameplay hadden we singleplayer in het eerste deel, multiplayer in het tweede dus het derde deel moest ook wat nieuws: Visceral kwam met online co-op.

Er was in Dead Space 3 des te meer actie, maar iedereen vroeg zich af waar juist dat horror-element was gebleven waarvan we zo waren gaan houden. Dat in combinatie met een tegenvallend verhaal maakte dit derde deel wat minder uniek. De recensies vielen tegen en ook de verkopen bleven achter. Desondanks werd er aangegeven dat er nog wel een nieuw deel zou komen, maar toen Visceral in 2017 haar deuren sloot, leek dat een steeds verder-van-het-met-Necromorphs-gevulde-bed te worden.

Dead Space 3
   

Dead Space 4

Niet helemaal down worden nu, want er is hoop. Er is altijd hoop. In de zomer van vorig jaar kwamen er bijvoorbeeld ineens plannen voor Dead Space 4 boven drijven. Die kwamen van Visceral, maar wie weet wie er nu mee aan de haal gaat? Ben Wanat zei tegen Eurogamer dat Dead Space 4 juist meer zou gaan om ontdekken en op zoek gaan naar mogelijkheden om te overleven. In tegenstelling tot de kleinere ruimtes waarin je je bevond in de eerste games, zou je in Dead Space 4 juist meer in open gebieden rondlopen. Het zou een soort uitgebreide versie worden van het Lost Flotilla-gedeelte in Dead Space 3.

Op dit moment lijkt het er niet op dat er snel een Dead Space 4 zal komen. Niks wijst erop dat het spel in de maak is. Maar wat zou het fijn zijn als het wel zou gebeuren. De ideeën die er lagen leken interessant. Isaac zou wel worden ingeruild voor een vrouw, maar dat is misschien juist een goed idee na die gekke marketingcampagne van deel 2. We kunnen bovendien anno 2019 wel weer een heerlijk ranzige game gebruiken, zeker als die zich ergens in die grote leegte (?) boven ons afspeelt.

Wat zou jij nou heel graag zien in Dead Space 4? En welke studio moet hem wat jou betreft maken?

Dead Space

Deze serial bestaat al uit een heleboel delen. Lees ze hier terug:
PlayStation All-Stars Battle Royale
Super Monkey Ball
Monkey Island
[Prototype]
Golden Sun
Eternal Darkness: Sanity’s Requiem

Ik ben er volgende maand weer, met... Earthworm Jim.

REACTIES (22) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord