1-UP: Command & Conquer 

1-UP: Command & Conquer 2019-08-11T01:27:37
In deze serial blikken we terug op gesneuvelde gameseries die een tweede leven verdienen. Ditmaal Command & Conquer, de legendarische RTS die misschien wel het beste is wat het genre ooit heeft voortgebracht...

Affirmative! Awaiting orders! Acknowledged!

Iedereen die deze kreten herkent, heeft net als ik 1) een leeftijd hoger dan 30, 2) op RTS-gebied een leeg gevoel. Man, wat lijken die cheesy cutscenes uit de Command & Conquer-serie alweer lang geleden! Hele zomers zat ik op papa's PC te base-builden, net zo lang totdat ik genoeg tanks had om m'n tegenstander niet alleen te verslaan, maar compleet te verpúlveren.

Onlangs kondigde EA remasters van het origineel en opvolger Red Alert aan; een prima moment dus om eens lekker nostalgisch weg te kwijlen bij dronken Joseph Stalin die zijn secretaresse een beurt geeft voor zijn verjaardag.

I've got a present for ya!

Command & Conquer

 

Command & Conquer: Tiberian Dawn (1995)

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst C&C speelde. Bij mijn neef, die voor medio jaren '90 begrippen een best wel dikke PC had met daarop games als Duke Nukem, Rise of the Triad en System Shock. Op een gegeven moment haalt hij een grijs doosje met een soldaat met een skibril tevoorschijn. 'Check dit', roept hij enthousiast. Op het scherm gaan kleine gastjes elkaar met nog kleinere wapens te lijf, waarna ze allemaal met een heerlijk *squish*-geluidje worden geplet onder de rupsbanden van een tank. Uit de boxen schalt Frank Klepacki's iconische Act on Instinct. 'Vet hé', zegt mijn neef. 'Supervet!', schreeuw ik uit.

Er begint een filmpje waarin een kale gast met een ringbaardje een andere gast door zijn hoofd schiet en vervolgens live tegen ons, ja óns begint te lullen: 'Yes, power shifts quickly in The Brotherhood. I'm Kane, and congratulations on your promotion, commander'. Het is serieus het coolste wat ik ooit heb gezien.

Later leer ik dat die kale gast gewoon één van de programmeurs is, en kom ik er tevens achter dat Command & Conquer behalve supercool tevens de beste real-time strategy game ooit is. OOIT. Niet dat er in die tijd veel concurrentie is (het een paar jaar oude Dune misschien), maar zelfs in een wereld waarin er alleen RTS-titels zouden verschijnen zou C&C alsnog hoge ogen gooien.

Command & Conquer

 

Command & Conquer: Red Alert (1996)

Een vervolg is onvermijdelijk en een jaar later is het al zover: Red Alert verschijnt. Het spel doet het onmogelijke, door z'n fantastische voorganger op werkelijk alle vlakken voorbij te streven. Neem het plot, waarin niemand minder dan Albert Einstein terug in de tijd reist om Adolf Hitler te vermoorden en zo de Tweede Wereldoorlog te voorkomen. Wtf! Het spektakel is echter pas net begonnen, want vervolgens vinden de Russen het onder aanvoering van niemand minder dan Joseph Stalin nodig om Europa te bezetten. Stront aan de knikker, helemaal als Kane uit C&C 1 zijn gezicht laat zien!

Ook op gameplaygebied zet Red Alert grote stappen. Soepelere besturing, meer variatie in units, een betere balans tussen het Global Defense Initiative (GDI) en z'n Sovjet-vijand én natuurlijk het beste bouwwerk in een RTS ooit – de Tesla Coil. Soms wordt ik 's nachts nog wel eens wakker het geluid dat dat ding tijdens het opladen van z'n allesvernietigende stroomschok maakt!

Command & Conquer

 

Command & Conquer 3: Tiberium Wars (2007)

Na een shitload aan geslaagde (Red Alert 2) en minder geslaagde (de *yugh* first-person shooter Renegade) C&C spinoffs en subdelen, is het in 2007 tijd voor het langverwachte derde hoofddeel: Tiberium Wars. 

En ik moet zeggen: na zo'n lange afwezigheid stelt de game niet teleur. Het speelt bijna hetzelfde als z'n klassieke voorgangers, maar hoewel dat voor een ervaren C&C-rot als mijzelf een absolute pré is, is het tegelijkertijd een valkuil. In de tussentijd hebben titels als Total War het genre naar een hoger plan getild, waardoor Tiberium Wars bij vlagen archaïsch aanvoelt. De game verkoopt dan ook niet fantastisch. Sure, goed genoeg om heus wel wat winst te maken, maar voor een bedrijf als EA alsnog niet voldoende.

Voor de fans is er echter veel om van te genieten. Er is een blik A-acteurs opengetrokken, waaronder Michael Ironside, Josh Holloway en Billy Dee Williams, die stuk voor stuk de meest corny performance van hun carrière afleveren. Maar echt, ik at laatst een tosti met extra kaas, maar zelfs die was niet zo cheesy als C&C 3!

Command & Conquer

 

Command & Conquer 4: Tiberian Twilight (2010)

Jongens toch, waar ging het mis? C&C 4: Tiberian Twilight is voorlopig het laatste deel uit de franchise, en de reden daarvoor is dat het op werkelijk alle vlakken de plank misslaat. Neem het base-builden: dat is er gewoon uitgesloopt. Weg! Ook ga je niet meer opzoek naar resources; je kunt eindeloos, ongestraft units uitpoepen, ténzij de kosten je level cap overstijgen. Deze nieuwe mechanic haalt de delicate balans tussen turtlen en aanvallen die C&C altijd kenmerkte volledig weg, met als resultaat een snoozefest van een RTS.

Misschien nog wel kutter is dat je focking hard moet grinden om je level cap omhoog te brengen. Het betekent dat je in de singleplayer campagne soms tegen AI-tegenstanders aanloopt die simpelweg nog veel te sterk zijn, zodat er niets anders opzit dan verder te grinden. Yawn. Zelfs de tussenfilmpjes zijn (ondanks de aanwezigheid van Joseph D. Kucan a.k.a. Kane) niet boeiend, niet zelfrelativerend en al helemaal niet grappig. 

Wat een oneervol einde van een eens zo glorieuze serie. Hopelijk blazen de remasters de serie nieuw leven in, want een wereld zonder Command & Conquer is gewoon niet hetzelfde.

Zoals die goede oude GDI-troepen zouden zeggen: Ready and waiting!

Tiberian Twilight

 

REACTIES (39) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord