Zit er nog leven in Anthem

Zit er nog leven in Anthem? 2019-09-24T12:48:50

Anthem kwam de afgelopen weken verscheidene keren in het nieuws. Maar helaas stemde dat nieuws velen allesbehalve hoopvol.

1) Het begon met het bericht dat Anthem onderdeel wordt van Origin Access Basic (of EA Access op de consoles). Deze abonnementsservice geeft je korting, early access en soms toegang tot volledige games, zoals nu dus met Anthem. Dat Anthem onderdeel is geworden van EA Access betekent dat je de game voor zo’n vijf euro per maand kunt spelen. Eerder behoorde de game nog tot de line-up van EA Access Premier en moest je er nog maandelijks zo’n 15 euro voor afrekenen.

2) De aankondiging dat Anthem onderdeel ging worden van Origin Access Basic werd een paar dagen geleden opgevolgd met het bericht dat BioWare zijn plannen voor post launch content voor Anthem wijzigt. Er stonden na het huidige Cataclysm namelijk nog meerdere Acts op de planning, maar inmiddels is duidelijk dat we in plaats daarvan zogenoemde seizoensupdates krijgen, waarbij de focus (onder meer) ligt op het oplossen van problemen.

Anthem

BioWare stelt dat er op dit moment nog steeds vraag is naar oplossingen voor 'kernproblemen' in Anthem. Wat mogen we in dit kader dan verwachten van die seizoensupdates? BioWare blijft tot dusver een beetje vaag: de ontwikkelaar noemt de eerste resultaten veelbelovend, maar wil verder nog geen inhoudelijke details geven. Wat we wel weten, is dat de seizoensupdates in ieder geval challenges en chases zullen bevatten. Andere wijzigingen hebben onder meer te maken met de balans en de interface...

Ik ga ervan uit dat BioWare echter nog veel meer grote wijzigingen op de planning heeft staan. Anders schrap je immers geen drie van de vier geplande Acts. Maar een blik op de verschillende fora leert me dat ik vrijwel alleen ben in mijn optimisme… De overstap naar bovenstaande seizoensupdates doet de meeste mensen denken dat BioWare de doorontwikkeling van Anthem op een laag pitje zet en de game uiteindelijk uit het zicht een stille dood zal sterven.

Anthem

De toevoeging van de game aan Origin Access Basic, het schrappen van drie Acts… Aan de hand van bovenstaande zou je zeggen dat er inderdaad (binnenkort) geen enkel leven meer in Anthem zit. Wat is er na de afronding van de Cataclysm Act nog om naar uit te kijken? Behalve de behoorlijk vage seizoensupdates? De vraag kan mijns inziens echter alleen beantwoord worden door een kijkje in game te nemen.

Eerlijk is eerlijk: de laatste keer dat in Anthem opstartte, is alweer een paar weken geleden…

De voice acting, de motion capture, het vliegen, de combat; op het eerste en tweede gezicht vond ik Anthem helemaal geweldig! Toch kwam op een gegeven moment de klad erin. Mijn gear kon ik simpelweg niet verder verbeteren, alle klassen waren uitgebreid gecheckt, de Strongholds 1000 keer gedaan, de hoogste moeilijkheidsgraad was niet moeilijk meer... Kortom: de game was voor mijn gevoel 'uitgespeeld', alhoewel dat met een online, multiplayer-game natuurlijk eigenlijk niet kan, en dus ook de bevrediging van echte closure uitbleef.

Nu zou je zeggen dat ik als doorgewinterde MMO-speler wel gewend moet zijn aan games die niet uit te spelen zijn. Op zich klopt dat ook wel: als ik voor mijn idee echt even niets te doen heb in World of Warcraft dan stop ik er ook gerust meetot aan een volgende patch. Dan zit er namelijk weer nieuw leven in!

Anthem Cataclysm

Misschien wordt Anthem ook zo'n game, waarin ik elke keer als er nieuwe content gedropt is weer even lekker mijn tanden zet. Het staartje van de Cataclysm Act zorgde er in ieder geval voor dat ik me weer een paar dagen enorm vermaakt heb met de game! Of die hoop werkelijkheid wordt, hangt echter geheel af van wat BioWare nu precies van plan is met die seizoensupdates. Voor een tweak aan de interface kom ik niet terug... Voor een nieuwe questreeks wel!

Of BioWare überhaupt nog tijd en geld mag spenderen aan de doorontwikkeling van Anthem is natuurlijk afhankelijk van de vraag of er nog genoeg geld met de game verdiend wordt. Er zit nou eenmaal geen subscriptiemodel achter... Misschien is het F2P maken van de game de volgende stap, inclusief online winkel. Zou dat de doorontwikkeling financieel de moeite waard maken?

Ik durf geen antwoord te geven... Het enige dat ik op dit moment weet, is dat ik nog steeds vurig hoop dat al die mensen op het forum ongelijk krijgen en dat Anthem geen stille dood sterft, maar elke paar maanden weer even aan de beademing gelegd wordt, zodat ik dan weer een paar weken kan vliegen, knallen én questen. 

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord