Wouters Top Tien Films van 2011 

Wouters Top Tien Films van 2011 2014-01-08T14:59:07

Het is zo langzamerhand traditie geworden; een eindejaarlijstje van mijn favoriete films die de 12 maanden daarvoor uitgekomen zijn. En aangezien ik niet echt een persoon van regelmaat en orde ben, is het misschien wel verstandig dat ik deze gewoonte doorzet. Hoewel de belangrijkste reden natuurlijk is dat ik er gewoon zin in heb, want het was weer een prima filmjaar!
‘Prima’, inderdaad, niet overweldigend, ‘Jizzed-my-pants’-fantastisch zoals 2009, maar dat zal 2012 hopelijk wel weer worden met wereldkrakende blockbusters als The Dark Knight Rises, Prometheus, The Amazing Spider-Man en The Avengers (OMFG, de voortijdige nerdgasms!) op stapel. Mijn top tien stelde zichzelf dan ook verre van vanzelf samen, het kostte zeker wat hersengeborrel, maar het is toch wel weer een lijstje vol onmisbare rolprenten geworden, hoewel ik Project Nim, Mission Impossible: Ghost Protocol, Hugo, Knuckle, Moneyball, Incendies, My Week with Marylin en War Horse nog moet zien:

1. Drive
Vice City in filmvorm, compleet met jaren ’80 sfeer en gescheur met auto’s, maar dan indie-achtig traag gefilmd en met een minimum aan dialogen, waardoor het genadeloze geweld des te harder aankomt. Ryan Gosling als ‘Driver’ is dé held van 2011 en Drive is zowel kunstzinnig verantwoord als fucking bruut. Dat zo’n combo kan bestaan!

2. True Grit
Westerns kunnen zó vet zijn, alleen komt het in de moderne filmtijd maar 1 keer per 5 jaar voor dat een filmmaker goed gebruik maakt van het genre. True Grit is er weer eentje, vertelt een hartverwarmend verhaal met fantastische characters aan de hand van bizarre situaties, met de hardheid van het wilde westen als setting. Zo hoort het, broeders Coen!

3. Rise of the Planet of the Apes
Kutste titel ooit, maar deze Escape from Alcatraz met apen in de hoofdrol doet verder alles goed.  Onverwacht sterke proloog/re-make propvol referenties en op het gebied van performance capturing is het de LA Noire van de filmwereld zo revolutionair.

4. 50/50
Een komedie over een knakker met kanker? Riskante handel… Maar gelukkig wordt er soepel subtiel met het onderwerp omgegaan en speelt Seth Rogen met briljante overtuiging de kameraad die we allemaal zouden moeten hebben, kanker of niet.

5. Source Code
De regisseur van Moon lapt het ook met z’n tweede film weer om sci-fi te maken zoals sci-fi hoort: diep, verrassend, zichzelf serieus genoeg nemend terwijl het onderwerp fuckt met je brein alsof er een wulpse teef in je schedel loopt te lekken.

6. Attack the Block
Brits tuig neemt het op tegen aliens in een flitsend gemonteerde, uiterst coole film met een gezonde lading humor in de vorm van de bizarre slang die de ventjes bezigen en vele popcultuurreferenties.
 ‘It was like some Gears of War thing!.’

7. Thor
Ja, ik vond ‘em beter dan Cap America, dit is de beste superheldenfilm van het jaar. Dat kwam vooral door het oogverblindend vet vormgegeven Asgard, dito outfits en omdat Thor gewoon een zalig lompe God/dude is. ‘You dare threaten the son of Odin with such a puny weapon...?’ Ik ben zó klaar voor The Avengers!!!

8. Warrior
Een van de weinige films waarin de emotionele scènes niet onderdoen voor de knokpartijen. Sterker nog; die zijn vaak zelfs beter! Dat is dan wel weer jammer...

9. Hanna
Het klassieke ‘gedumpte-spion-neemt-wraak-op-zijn-werkgevers’-concept krijgt een originele mep om de harses als de spion in kwestie z’n bad-ass dochter inschakelt om het vuile werk voor hem op te knappen. Briljante soundtrack, bizarre set-pieces en de meeste weirde bad guy ooit.

10. Tinker Tailor Soldier Spy
Bijna slaapverwekkend traag en vrijwel actieloos, maar de meest realistische weergave van het leven van een spion ooit (ehm, denk ik dan…), inclusief een balzakverstrakkende onderhuidse spanning en een art-direction die je rechtstreeks de jaren 70 in transporteert. Maar niet geschikt voor iedereen (of wel, Roman?)…

Deel ook jouw favoriete films met de wereld en alvast een gelukkig nieuwjaar, opdat de oliebollen lekker moge smaken en het kotsen van de booze tot een minimum bewaard blijft!

Thor (2011)

REACTIES (54) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord