Was ik nog een Mario-fan geweest zonder de Mario & Luigi RPG's?  

Was ik nog een Mario-fan geweest zonder de Mario & Luigi RPG's? 2019-10-03T11:06:06

Het gebeurt niet ieder jaar dat een studio bekend van Super Mario-games faillissement aanvraagt. Gisteren was het toch zover: AlphaDream gaat op de fles. De studio achter de Mario & Luigi RPG’s voor diverse handhelds, is niet meer. En dat is een enorm verlies, niet alleen voor RPG-fans maar voor alle Super Mario-fans.

Ik weet niet of ik wel een hardcore Mario-fan was geweest zonder de Mario RPG’s. Ja, Mario Odyssey is een meesterwerk en Mario Kart is altijd heel plezierig, maar de games die Mario pas écht een smoel geven, zijn de RPG’s. Verschillende ontwikkelaars hebben Mario RPG’s gemaakt maar alle games binnen dat genre hebben altijd de functie van een soort zelf-parodie gehad. En geen enkele studio was zo goed daarin als AlphaDream.

Dat begon al met de eerste Mario & Luigi voor GBA. Superstar Saga speelt zich niet in de Mushroom Kingdom af maar in het nabijgelegen Bean Kingdom. Je mag 3 keer raden hoe de bewoners er daar uitzien. Ook was Mario wereldberoemd maar herkende niemand Luigi. Oh ja! En de broeders droegen paspoorten bij zich voor savefiles. Aan het begin van de game moet je zelfs een pasfoto van Mario en Luigi maken, waarbij je de keuze krijgt om verschillende gekke bekken te trekken. En dan die domme, DOMME dansjes tijdens de gevechten. Heerlijk!

Afbeeldingsresultaat voor mario luigi battle dance gif

Allemaal totaal nutteloze toevoegingen voor de gameplay, maar die kleine grapjes maakten de Mario & Luigi-series een wereld van verschil ten opzichte van de brave werelden die Miyamoto nog steeds in zijn Mario-games stopt. Het is geen geheim meer dat de vader van Mario van eenvoudige verhalen houdt en het uitdiepen ervan zelden de moeite waard vindt. Alpha Dream dacht daar anders over, want in de 2 vervolgen voor de DS gingen ze nog harder tekeer in de franchise. In Mario & Luigi: Partners in Time, wordt de aarde aangevallen door aliens en moeten de loodgieters terug in de tijd reizen om hun babyversies te redden, die a la The Terminator preventief uitgeroeid zouden worden!

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story haalt dan weer inspiratie uit de science-fiction film Innerspace, waarin een ruimtesonde gekrompen wordt en in het lichaam van een andere man wordt gespoten. In de game zijn het Mario & Luigi die via een valstrik in het lichaam van Bowser terechtkomen, waardoor je tussen de helden en de schurk moet wisselen gaandeweg.

Mario & Luigi: Superstar Saga

Hoe is de ontwikkelaar van dit soort briljante games failliet gegaan? Nou… helaas is het niet helemaal een verrassing want in het 3DS tijdperk ging het bergafwaarts met Alpha Dream. Mario & Luigi: Dream Team Bros. introduceerde een magische droomwereld van Luigi, maar wel eentje die uitermate saai en inspiratieloos was. Mario & Luigi: Paper Jam Bros. is het vijfde en laatste deel uit de serie en brengt Paper Mario naar de AlphaDream-wereld toe. Helaas ook niet meer dan dat, want ook in dit deel is de krankzinnige inspiratie uit de eerste games totaal verdwenen. De sleet zat erin maar Alpha Dream bleef Mario & Luigi RPG’s uitpompen.

De verkopen gingen achteruit en de 3DS was onderhand stervende. Misschien dat de studio daarom remakes begon te maken van het eerste en het derde deel; de best verkopenden en hoogste beoordeelden uit de serie. Dat succes werd niet herhaald want de games verkochten voor geen meter. En zo komen we terug bij het faillissement.

Ik hoop dat Nintendo snapt dat er nu wat enorme talenten op straat staan en dat die wel een plekje verdiend hebben bij een van hun interne studio’s. Intelligent Systems maakt nog weleens een Paper Mario en ook GameFreak van de Pokémon RPG’s lijkt me een gouden combinatie. Maar als ik heel eerlijk ben vind ik gewoon dat de Alpha Dream-mensen nog één keer hun eigen Mario & Luigi RPG mogen maken. Ik mis het duo nu al.

Mario & Luigi: Superstar Saga

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord