Waarom Path of Exile Mobile niets heel zal laten van Diablo Immortal 

Waarom Path of Exile Mobile niets heel zal laten van Diablo Immortal 2019-12-08T12:48:00

Als ik een klikteller gebruikte voor alle games die ik ooit heb gespeeld, dan kan ik over tien jaar naar Diablo 2 wijzen als de oorsprong van mijn onvermijdelijke gewrichtsproblemen. Honderden uren aan raggen op de linkermuisknop, verzamelen van hernia-veroorzakende hoeveelheden loot en natuurlijk mezelf onderdompelen in die heerlijke, lugubere sfeer waar ik pakweg 18 jaar geleden op verliefd werd. Oneindig afzien én genieten.

Van de hoogtijdagen van Diablo 2 is helaas weinig over. Na tig personages en jaren aan speelplezier keerde ik de game de rug toe, en hoewel ik sindsdien nog twee playthroughs heb voltooid passeert de game zelden nog de revue. Je zou denken dat de release van Diablo 3 voor mij een van de hoogtepunten van de afgelopen 10 jaar zou zijn, maar niets is minder waar. Na het nagenoeg perfecte Diablo 2 - nostalgie, wat is dat? – viel de sequel me hard tegen, onder andere door praktijken als de Auction House (waarbij echt geld in omloop is). Over de rest van Blizzards praktijken hou ik hier mijn mond maar even…

Diablo 2

Dat ik Diablo 3 pas na enkele jaren echt goed heb gespeeld (op een PlayStation 4, nota bene) ligt niet aan het gebrek van kwaliteit, maar aan een andere action-RPG die wat mij betreft de Diablo-kroon overnam: Path of Exile. Een game die exact in het straatje past bij veel Diablo-veteranen en inmiddels zoveel van die die-hard fans bekeerd heeft dat de ARPG-monopolie van Blizzard ten lijkt te zijn. Hoewel Diablo 4 door zijn naamsbekendheid en lange geschiedenis aan voorlopers waarschijnlijk niet al te veel last zal hebben van Path of Exile 2, die vorige maand werd aangekondigd, verwacht ik dat de mobiele versie van Path of Exile in ieder geval weinig heel zal laten van Diablo Immortal. En daar zijn een paar redenen voor.

Allereerst de kwaliteit van Path of Exile. Een enorm uitgebreide Diablo-kloon met een skill tree waar je een Sherpa begeleider voor in zou moeten huren om er wegwijs in te worden, ontelbare seasons, speelwijzen, sleutelmogelijkheden, skill gems en gear die er toe doen (oftewel: een gígantische replay value), devs die daadwerkelijk luisteren naar de community en regelmatig de game updaten en balanceren, uitsluitend cosmetische microtransacties… Voor mij een soort Diablo 2 XXL, waarbij álles laat zien dat de devs net zo verliefd zijn op die oude ARPG’s als ik.

Path of Exile Skill Tree

Path of Exile Mobile belooft diezelfde kwaliteit. Hoewel we nog niet bijzonder veel weten over wat de game precies inhoudt lijkt het erop dat het een directe port is van (delen van) Path of Exile en mogelijk zelfs Path of Exile 2. ‘Our goal is to bring Path of Exile to mobile with absolutely zero compromise’, aldus de devs, en dat lijkt wel goed te komen. Zo is al bekend dat er geen pay-to-win microtransacties in zitten (alleen alle cosmetische items die je al kent uit de ARPG) en dat de game zelf gewoon gratis is. Path of Exile Mobile heeft volgens de devs geen ‘evil garbage’ als time gates, (video-)reclame, notificaties en pay-to-win-praktijken, score.

Hetzelfde valt natuurlijk niet te zeggen voor Diablo Immortal. Blizzard laat de afgelopen jaren steeds vaker blijken dat een goede inkomstenbron belangrijker voor ze is dan goodwill bij de fans, en het kan haast niet anders dan dat dat ook in Diablo Immortal te zien is. Mobiele games zijn immers hét platform voor microtransacties – als daar een briljante Diablo-game tegenover staat moet dat nog wel door de vingers kunnen, maar ook dat valt te betwijfelen. Immortal wordt immers niet door Blizzard ontwikkeld maar uitbesteed aan een Chinese dev; de originele Diablo-devs zullen zich er dus zeker niet mee bezig gaan houden.

Path of Exile Mobile

Ook bij Path of Exile Mobile komt een Chinees bedrijf kijken, maar dat komt doordat het Chinese Tencent meer dan 50% van de aandelen van Grinding Gear Games in handen heeft. Je weet wel. Tencent, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de populairste mobiele games ooit (waaronder PUBG Mobile en COD: Mobile). Het grote verschil hierbij is dat PoE Mobile wél in-house wordt ontwikkeld. Het groepje devs dat al sinds het begin aan Path of Exile werkt is dus heel wat nauwer betrokken bij de ontwikkeling van de mobiele versie dan bij Blizzard en Diablo (Immortal) het geval is, en dat zal de kwaliteit alleen maar ten goede komen.

Grinding Gear Games is natuurlijk bewust van Diablo Immortal en schroomt niet om er op in te gaan. Ze laten zien hoe je een mobiele game wél moet aankondigen. Tijdens ExileCon (een conventie voor één game-universum – suck it, Blizzcon) werd allereerst Path of Exile 2 aangekondigd. Fans hielden hun broek amper droog en de hype was natuurlijk gigantisch, en pas dáárna kwam Path of Exile Mobile aan bod. Het resultaat: een hoop tevreden fans, en niemand die zich genaaid voelt. En ondertussen blijft Grinding Gear Games olie op het vuur gooien, met bijvoorbeeld de eerste woorden van de PoE Mobile onthullingsvideo: ‘So mobile games are kinda bullshit, right?’

Eigenlijk vat die video samen waarom Path of Exile Mobile een grotere slagingskans heeft dan Diablo Immortal, en dat met een paar lekkere one-liners. ‘We didn’t just farm it out to an external studio, it was developed entirely by our team in New Zealand.’ ‘Maybe we can make a game that bugs all those bullshit trends.’ ‘Make something that is a good game first, that just so happens to be played on a phone.’ En misschien nog wel het beste: ‘This game became really hard to announce about a year ago.’ Een F voor Blizzard in de comments.

Hoewel we dus nog weinig weten van Diablo Immortal is het overduidelijk dat je met Path of Exile Mobile een uitstekende ARPG op je telefoon hebt, en dat helemaal gratis. En mochten beide games tegenvallen, dan is er maar één dev die genoeg goodwill heeft om niet compleet de grond in geboord te worden door z’n fans. Er valt natuurlijk iets voor te zeggen dat de gemiddelde telefoongamer geen zin heeft in de enorme dieptes van Path of Exile, en natuurlijk zal Diablo Immortal meer dan genoeg dollars binnen harken om het voor Blizzard te verantwoorden, maar als we uitsluitend naar gamekwaliteit kijken weet je alvast welke game ik ga installeren. Verrek, blijk ik toch een telefoon te hebben! 

REACTIES (20) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord