Waarom je hyped moet zijn voor de nieuwe Stephen King-serie The Stand 

Waarom je hyped moet zijn voor de nieuwe Stephen King-serie The Stand 2020-09-08T12:52:06
Eind dit jaar verschijnt de miniserie ‘The Stand’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King – in deze regionen ook wel bekend als ‘De Beproeving’. Michel kijkt reikhalzend uit naar de verfilming, en wel hierom.

Ik geef toe, ik ben een sucker voor alles van Stephen King. Als negenjarig schoffie verslond ik al de ene horrorfilm na de andere dankzij mijn open minded ouders. Bij de plaatselijke videotheek – weten jullie nog wat dat is? – kon je elke zomer lang wekelijks zeven films voor 15 gulden huren. Dat waren meestal dus zeven horrorfilms per week. Daar zat een hoop troep tussen, maar ook wel eens een parel. Fright Night en Dead Alive bijvoorbeeld, of de films gebaseerd op de boeken van een gerenommeerd schrijver.

Horrorfan

Begin jaren 90 werd ik een groot fan van de Amerikaanse schrijver Stephen King. Niet dankzij zijn boeken, die toen nog iets te serieus geschreven waren voor mijn onontwikkelde brein, maar wel dankzij zijn films. Ik maakte kennis met hem via de miniserie IT, over het moordlustige interdimensionale wezen dat op onze aarde is gestort en regelmatig het lichaam van een clown aanneemt om kinderen te verorberen. Die rol werd met zoveel overtuiging gespeeld door Tim Curry, dat ik na het zien van IT jarenlang het dekbed over mijn gezicht heen trok voor het slapen en mijn angst voor clowns nooit ben overkomen. Misschien is het toch niet zo onschuldig om kinderen horrorfilms te laten kijken…

Stephen King's It

Anyhow, al snel verslond ik alle films van Stephen King samen met mijn iets oudere neef die net zo’n grote fan was. IT speelde hele zomers lang eigenlijk altijd wel af als we in de huiskamer met Lego of iets anders aan het spelen waren, maar ook verfilmingen als Children of the Corn, Christine, Sometimes They Come Back, Tommyknockers, Misery, The Shining en Pet Semetary passeerden de revue. Alleen al deze namen uittypen geeft mij een ongelooflijke shot nostalgie. Lang niet al deze films zijn van hoge kwaliteit, maar ze bezitten wel allemaal diezelfde lome, dorpse vibe die zo creepy is: alsof een schijnbaar onschuldige setting iets duisters verhult. Wat het natuurlijk altijd doet.

Naast IT was er nog een King-miniserie die een onuitwisbare indruk op mij achterliet: het zes uur durende The Stand, dat kort samengevat het einde van de samenleving zoals we die kennen uitbeeldt. Later heb ik de schade overigens ingehaald door zo’n beetje de gehele bibliografie van King te lezen – het is een geniaal schrijver, juist doordat hij met zijn ogenschijnlijk simpel geschreven teksten zo realistisch personages op het papier kan krijgen – en ook The Stand was als geschreven woord één en al genieten geblazen. 

Vanaf 17 december start de tiendelige miniserie The Stand, natuurlijk gebaseerd op het gelijknamige boek, op CBS All Access, en om de volgende redenen mag je daar alvast naar uitkijken.

The Stand

The Stand is het meesterwerk van King

Wat is het beste boek van Stephen King? Velen zeggen mede dankzij Stanley Kubrick’s iconische verfilming The Shining, een redelijk aantal fans gaat voor IT, en zijn harde kern, waaronder ik mijzelf ook reken, is groot fan van zijn zevendelige epos The Dark Tower, dat al zijn verhalen met elkaar verbindt. Maar hardcore en mainstream fans zijn het er toch wel over eens dat The Stand het absolute meesterwerk van de schrijver is. Het kwam al in 1978 uit en met de dikke pil (meer dan duizend pagina’s!) wist King onnavolgbare hoogtes te bereiken. En net zo knap is dat het boek nog altijd opmerkelijk modern over komt.

The Stand is meer dan ooit enorm relevant

Dat laatste komt omdat The Stand meer dan ooit juist nu zo relevant is. In het verhaal breekt er namelijk een dodelijke griep uit. Deze supergriep verspreidt zich als een bezetene over de wereld en wordt in de volksmond daarom ook wel ‘Captain Trips’ genoemd. COVID-19 valt godzijdank in het niet bij Captain Trips, want laatstgenoemde ziekte doodt zo’n beetje de gehele wereldbevolking. 

Net als in een rampenfilm volg je tijdens de epidemie talloze personages in de Verenigde Staten die allemaal op hun eigen manier met deze catastrofe omgaan. Het virus is echter nog maar de helft van het verhaal, want er zit veel meer achter. 

The Stand

The Stand doet bij wijlen denken aan The Last of Us en diens vervolg

De setting heeft, zeker in de eerste helft, best wat weg van The Last of Us en het vervolg, wat ons gamers natuurlijk prima uitkomt. Oké, in The Stand lopen er geen zombies – sorry, geïnfecteerden – rond, maar de manier waarop personages door een in puin vervallen Verenigde Staten trekken en trachten iets wat op een samenleving lijkt opnieuw op te bouwen, heeft erg veel weg van de games. Daarbij draait The Stand net als The Last of Us eigenlijk om de mensen zelf: die kunnen je grootste vriend zijn, maar ook je grootste vijand.

Er staat een blik aan talent klaar

Er zijn best wat grote en interessante namen aan de serie verbonden. Onder andere James Marsden (Westworld, Sonic the Hedgehog), Whoopie Goldberg (Sister Act), Amber Heard (Zombieland, The Rum Diaries) en Marilyn Manson (ja, de zanger) hebben rollen te pakken. De enorm belangrijke rol van bad guy Randall Flagg wordt vertolkt door Alexander Skarsgård. Zijn broer heeft onlangs in de nieuwe IT-films bewezen wel raad te weten met dit soort rollen, dus hopelijk staat Alexander ook zijn mannetje. Ook fijn is dat zowel Stephen King als zijn zoon Owen meehelpen met het schrijven van de scripts, waardoor hopelijk zoveel mogelijk van de kern van het boek behouden blijft. We weten allemaal dat Stephen King-verfilmingen zowel heel goed als heel slecht kunnen uitvallen.

The Stand

The Stand is méér dan een rampenverhaal

De manier waarop het virus om zich heen slaat is angstaanjagend en indrukwekkend tegelijkertijd, maar het verhaal omvat veel meer dan dat. Ik wil niet teveel verraden, maar in de kern is dit een verhaal over goed versus kwaad, orde versus anarchie, god versus de duivel. Sommige van deze elementen komen in een meer letterlijke vorm terug dan andere, maar hoe dan ook is het interessant om gedurende het verhaal de personages belangrijke karakterontwikkelingen te zien maken, met alle gevolgen van dien. In de meer dan duizend pagina’s die het boek telt ga je echt meeleven met deze mensen, en hopelijk is de pakweg tien uur die de miniserie gaat bieden voldoende tijd om dat ook teweeg te brengen.

Natuurlijk: CBS is niet bepaald HBO of zelfs Netflix. Tegelijkertijd wordt dit duidelijk het paradepaardje van de zender eind dit en volgend jaar en is er veel talent aangetrokken, waaronder King zelf. Ik ben dus aan het duimen dat ze dit niet verknallen en ze het geweldige boek eer aan doen. Hou hem sowieso in de gaten!

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord