Waarom Call of Duty: Warzone geen nieuwe map krijgt 

Waarom Call of Duty: Warzone geen nieuwe map krijgt 2021-04-09T12:12:09
Je zit vast te wachten op de nieuwe Warzone-map, wij in ieder geval wel. Helaas hebben we dan slecht nieuws voor je: die komt er niet écht. Jacco legt uit waarom.

Door de lockdown is het inmiddels een vast stramien op de zaterdagavond: eerst met maten de huidige Marvel-serie kijken (The Falcon and The Winter Soldier is geweldig) en daarna Verdansk induiken. Naast dat ik daarmee wat sociaal contact heb in deze grimmige tijd, word ik ook eindelijk een beetje goed in de game. Waar ik eerst tijdens sporadische PU-streams vooral in de rugzak van collega’s Martin en Cody moest kruipen, maak ik nu daadwerkelijk kans op die W.

Een ander neveneffect van regelmatig Warzone spelen is dat je de map leert kennen. Dat is enerzijds een voordeel voor iemand met het richtingsgevoel van een pak vla, anderzijds heb je alle plekjes op een gegeven moment wel gezien. En ik ben niet de enige; wie al sinds maart Warzone speelt, kijkt waarschijnlijk reikhalzend uit naar een nieuwe map. Die krijgen we, maar toch ook weer niet.

Warzone

Blijvertje

Daarvoor moet je eerst de chaotische ontwikkeling van de laatste pakweg drie Call of Duty-games snappen. Battle royale werd namelijk geïntroduceerd met Blackout als onderdeel van Black Ops 4. Blackout was destijds naast Fortnite de enige game in het genre die een beetje fatsoenlijk draaide op consoles en was een hele prestatie voor de franchise. Nog nooit speelden we op zo’n grote map, inclusief vertrouwde wapens, personages en omgevingen. Oh, en m’n eerste win haalde ik in pak, maar die beelden zijn verwijderd omdat *iemand* op camera een Red Dead Redemption 2-embargo brak.

Iets meer dan een jaar later kwamen Activision en Raven Software met Warzone, dat natuurlijk iedereen van z’n sokken blies. Cross-progressie met Modern Warfare, cross-play met alle platformen waarop je vrienden spelen en – het allerbelangrijkste – free-to-play. Tel daar een sociaal isolerende pandemie bij op en het is logisch dat het momenteel Activisions meest waardevolle Call of Duty-game is, waar ze nog jaren geld in- én uitpompen.

Dat bewijst ook de release van Cold War, die is geïntegreerd in Warzone. Dat ging zoals je misschien hebt meegekregen niet zonder slag of stoot. Black Ops-wapens als de MAC-10 en de DMR haalden het bloed onder de nagels van spelers vandaan en er waren genoeg andere problemen die daarbij kwamen kijken. Toch is het een teken dat Warzone een blijvertje is. Het leek er dan ook op dat er werd gewerkt aan een nieuwe Cold War-map, die in stukjes uitgebracht wordt voor de (ultrasaaie) Fireteam Dirty Bomb-modus. Maar dat feestje, zo blijkt nu, gaat mooi niet door. Warzone krijgt waarschijnlijk helemaal geen échte nieuwe map op 22 april.

Warzone

In de prullenbak

Pas geleden lekte er namelijk een vroege trailer uit voor het nuke-evenement van Warzone. Lang verhaal kort: zombies verspreiden zich over Verdansk en er moet een nucleaire bom aan te pas komen om het probleem op te lossen, ofzo. De beelden tonen hoe Verdansk op de een of andere manier terugkeert naar de jaren tachtig en feitelijk een nieuw likje verf krijgt. Dat is een behoorlijke teleurstelling, want dat is niet de definitie van een nieuwe map.

De trailer riep ook een hoop vraagtekens op, want wat is er in godsnaam gebeurd met die Cold War-map? Vorige week vielen eindelijk alle puzzelstukjes op z’n plaats toen een afbeelding van die map lekte en verschillende kanalen als Video Games Chronicle en Modern Warzone wat context gaven. Volgens bronnen van Video Games Chronicle was de map waarschijnlijk al een tijd in ontwikkeling voordat Warzone lanceerde, maar werd het concept van een op zichzelf staande ‘Blackout 2.0’ voor Cold War in de prullenbak gegooid. Op de afbeelding is vrij duidelijk te zien dat een aantal locaties, gelegen in het Oeralgebergte te Rusland, is gerecycled voor Fireteam Dirty Bomb.

Warzone

Engines en euro’s

Lekker dan: zitten we te wachten op een nieuwe map, krijgen we een re-skin van Verdansk. Maar waarom dan? Daar zit mogelijk een technische reden achter, want in principe draait Black Ops Cold War in een andere engine en is de Blackout-map dus niet zomaar compatible met Warzone. Anno 2019 had Activision nog geen idee of Cold War-integratie überhaupt een optie was, dus begon men alvast aan een nieuwe versie van Blackout. Daar waren ze prima mee weggekomen, want de doelgroep is al jaren gewend dat een Call of Duty-game een levensloop van één jaar heeft.

Tot nu dan, want Warzone blijkt een megasucces te zijn. Een andere reden waarom Verdansk blijft is – in ieder geval voor Activision Blizzard – daarom vrij logisch: geld. Warzone leverde vorig jaar in combinatie met Modern Warfare maar liefst 1,93 miljard dollar op, meer dan grootverdieners EA met Fifa en Take-Two met GTA Online. En meer dan het bedrijf ooit had durven dromen van een franchise die niet meer zo exponentieel groeide als voorheen. Activision is als de dood dat het haar goudmijn kwijtraakt en is daarom ultraconservatief als het gaat om fundamentele aanpassingen aan de game. Er is een reden dat de franchise sinds Call of Duty 4: Modern Warfare eigenlijk amper veranderd is.

Stiekem valt daar natuurlijk wat voor te zeggen. Nu roepen spelers dat Raven Software maar een beetje uit de neus zit te eten in plaats van noeste arbeid te verrichten voor een nieuwe map, maar een omgekeerd scenario had net zo goed kunnen gebeuren. In het ergste geval komt er een nieuwe map die totaal niet in de smaak valt en miljoenen spelers wegjaagt. Na de lancering van World’s Edge in Apex Legends was de roep om het oude King’s Canyon – of in ieder geval de rotatie - immers luid.

Voorlopig nog niet

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat daar geen verandering in komt. Wie weet loopt de omzet uit Warzone, wanneer de wereld eindelijk weer op gang komt, in de komende maanden terug en houdt Activision de nieuwe map achter de hand. Daarnaast keert Call of Duty dit jaar terug naar de Tweede Wereldoorlog en is het aannemelijk dat er enige integratie, dan wel een nieuwe map in ontwikkeling is.

Hoe dan ook kijk ik uit naar 22 april, want wie weet kan Raven ons nog verrassen met een aardige opfrisbeurt van dat oorlogsgebied waar we al zo lang in vertoeven. Maar een écht nieuwe map, die krijgen we voorlopig nog niet.

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord