Spoilerblog: The Last of Us: Part 2 kent geen helden en schurken 

Spoilerblog: The Last of Us: Part 2 kent geen helden en schurken 2020-07-02T09:24:46
Afgelopen weekend speelde Wimpie The Last of Us: Part 2 uit en hij was op zijn zachtst gezegd nogal geraakt door het verhaal. Om een zwart gat-syndroom te voorkomen, wil hij het heel graag over het TloU2-verhaal en een specifiek personage hebben.

HEB JE THE LAST OF US: PART 2 NOG NIET UITGESPEELD? LEES NIET VERDER EN SPEEL DE GAME EERST UIT!

Het is maandag 29 juni 2020. Gisteren speelde ik The Last of Us: Part 2 uit en wat was ik van mijn stuk gebracht, zeg! In een ruim 25 uur durende playthrough werd ik van emotie naar emotie geslingerd, mentaal afgebroken en opnieuw opgebouwd, om vervolgens weer steentje voor steentje afgebroken te worden tot vlak voordat de credits begonnen te rollen. Het deed enerzijds pijn om te zien wat voor nare ontwikkeling Ellie doormaakte en anderzijds was het bijna vertederend om te zien dat de mensheid misschien toch nog iets goed in zich heeft, in de personificatie van Abby.

Dit pleidooi is dan ook ter verdediging van Abby, het personage dat in The Last of Us: Part 2 door velen als antagonist wordt bestempeld, maar halverwege de game tegen wil en dank toch onder de knoppen wordt geplaatst van de speler. Naar mijn mening bevat het verhaal van TLoU2 absoluut geen helden of schurken. Je kunt tot op zekere hoogte wel begrijpen wat de beweegredenen zijn van belangrijke personages. Dat maakt deze game - naar mijn mening - zo sterk.

Oké, Abby vermoordt Joel op gruwelijke wijze nadat ze nota bene is gered door diezelfde Joel en zijn broer Tommy. Ze was zombievoer geweest zonder hen. Het is natuurlijk enorm koelbloedig om de man daarna, voor de ogen van zijn surrogaatdochter, letterlijk kapot te slaan met een golfclub. 'Kut, kut kut!', dacht ik. ‘Ellie, ze moet echt boeten voor wat ze gedaan heeft. We gaan haar kapotmaken!’ Tot het moment dat ik honderden WLF-mensen vermoord had, waaronder een merendeel van Abby’s vrienden, en ineens de verhalen van de The Last of Us-games door compleet andere ogen beleefde. Door die van Abby.

Als we de eerste game vanuit het perspectief van Abby te bekijken, komen we erachter dat haar hele wereld aan het einde van dit spel is ingestort: haar vader Jerry en zowat alle andere Fireflies worden vermoord door Joel en de laatste kans op het ontwikkelen van een vaccin gaat in rook op. Ellie is, voor zover we weten, de enige persoon die immuun is en Jerry is de enige arts met de skills om een vaccin te kunnen maken van Ellie’s bloed. Joel verpest het allemaal omdat hij zoveel geeft om één meisje. Een uiterst gerechtvaardigde reden voor Abby om op wraak uit te zijn, toch? Ik zou zelfs willen zeggen dat Abby eigenlijk veel harder geleden heeft dan Ellie, die na de tocht door de VS lekker in Jackson gesetteld is en een vrij vreedzaam bestaan leidt, maar die discussie voeren we een andere keer.

Na de moord op Joel willen Abby’s vrienden eigenlijk ook Ellie en Tommy afmaken, maar Abby springt tussenbeide. Ondanks het feit dat zij 'losse eindjes' vormen, besluit Abby om Tommy en Ellie te sparen. Ze toont genade. Joel was de enige die ze moest hebben en niemand anders. Het is een nobel besluit dat Abby ongekend hard op haar bord terugkrijgt, zo weten we inmiddels. Verderop in het verhaal zien we Abby veranderen. Binnen de WLF is ze aanvankelijk het lievelingetje van leider Isaac, maar dat verandert snel wanneer ze de voormalige Seraphites Lev en Yara ontmoet. Daarnaast is ze binnen haar eigen vriendengroep een nogal storende factor in de relatie tussen haar ex Owen en Mel, die zwanger van hem is. Ze is dus niet enorm sympathiek, maar Abby blijkt geen kwaadaardige trekjes te vertonen. Weet je wie zich daar wél schuldig aan maakt? Juist, Ellie.

Op het moment dat we Abby voor het eerst besturen, heeft zij aan Ellie’s kant alleen nog maar Joel en Jesse vermoord. Ellie heeft daarentegen bijna alle vrienden van Abby (voormalig Fireflies waar Ellie in deel 1 nog zo tegenop keek) vermoord, waaronder Owen en een zwangere Mel. Daarnaast heeft ze honderden WLF-strijders en talloze honden, waaronder Abby’s hond Alice, de nek om gedraaid. En wat doet Abby in het eindgevecht met haar 'schurk' Ellie? Ze spaart haar opnieuw. Net als in Jackson. En wat doet Ellie nadat Abby weer opduikt in Californië? Juist, ze gooit haar rustige, nieuw verkregen leventje met Dina en haar baby weg voor wraak. Voor Joel. Opnieuw. Het besluit van Ellie om genade te tonen voor Abby, die op dat moment geen schim meer is van de bulky tank die ze ooit was, vormt naar mijn mening de enige echt goede eigenschap die ik van Ellie heb gezien in de game. Ik denk ook dat het de enige logische afloop is voor het verhaal dat ik gespeeld heb.

Ja, Abby heeft een paar vreselijke acties op haar kerfstok, maar die vallen nagenoeg weg als je naar Ellie kijkt. Zij vermoordt alles wat haar pad kruist, toont nauwelijks genade en sleept ook nog eens anderen mee in haar zelfvernietigende missie. Dat ze bij terugkomst ziet dat Dina vertrokken is en er helemaal alleen voor staat, is eigenlijk haar verdiende loon. Ze had Joel eigenlijk los moeten laten en dat is niet gelukt. 'If I ever were to lose you, I surely lose myself', zong Joel ooit voor Ellie. Volgens mij is dat liedje, oorspronkelijk van Pearl Jam, letterlijk van toepassing op Ellie én Abby. Ellie verliest zichzelf en iedereen om haar heen gedurende haar wraakmissie, en Abby heeft op haar reis iedereen verloren, maar ze heeft in Californië toch iets gevonden om voor te vechten. De Fireflies zijn nog niet totaal ontbonden, blijkt in de laatste uren van de game.

Daarom haat ik Abby niet, in tegenstelling tot veel andere gamers. Ze is zeker niet de ‘held’ van het verhaal, maar wel het onderdeel dat voorkomt dat The Last of Us: Part 2 een generiek wraakverhaal zou worden, geheel verteld vanuit Ellie’s perspectief.

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord