Schrijven met gamemuziek 

Schrijven met gamemuziek 2015-03-20T16:31:23

Ik geniet nog steeds bijna dagelijks van The Order 1886. Dat zou je niet verwachten van iemand die de game op launchdag in z’n PS4 propte, maar het is waar. Niet de zwarte balken of de ‘cinematic’ 30 fps zogen me in de wereld, maar de prachtige duistere muziek die tijdens het kijken en knallen uit mijn speakers schalde. De soundtrack van Ready At Dawn’s game luister ik regelmatig. Vooral tijdens het schrijven. 

Sowieso luister ik veel gamemuziek voor en tijdens het schrijven voor Power Unlimited. Het is iets dat eigenlijk in de loop der jaren een soort ritueel werd. Ik heb weinig tijd voor ‘echte’ muziek luisteren (telt de Top 40 tijdens het autorijden?) maar gamemuziek is the next best thing. Het weet me altijd weer in een ‘gamebui’ te brengen. Soms pompt het me zelfs op voor het werkelijke gamen.

Maar de belangrijkste reden dat ik het luister is omdat gamemuziek gewoon verschrikkelijk mooi kan zijn. Filmmuziek wordt meestal voor één specifieke scène geschreven, maar de muziek van games is gecomponeerd om na 40 uur nog steeds even vet te klinken. We kunnen er allemaal letterlijk uren naar luisteren!

Tijdens het schrijven luister ik logischerwijs vooral naar games waar ik goede herinneringen aan heb. Bijvoorbeeld Super Mario Galaxy 2, een van de eerste Nintendo-games met een volledig orkestrale soundtrack.

      

Maar ik heb niet per se een leger muzikanten nodig om mijn oren te verwennen. Lekker old skool 16-bit SNES muziek luisteren doe ik ook graag. Een van mijn favoriete games ooit blijft Mega Man X en niet in de laatste plaats omdat ik als kind de muziek een triljard keer gehoord heb.

      

Sowieso heeft de hele Mega Man X-serie vette vroege jaren '90 rockmuziek. De normale Mega Man-muziek is wat vriendelijker maar zeker niet minder awesome.

     

De Mega Man muziek remixes zijn ontelbaar en voor mij allemaal de moeite waard.

    

Het hangt ervan af waar ik over moet schrijven. Bij een Feature die flink wat research vergt, neem ik de tijd en luister ik naar rustige muziek. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak en kan ik wat ruiger werk opzetten. Vooral de Japanse fighting games van Ark System Works zijn helemaal krankzinnig met hun muziek. Neem nou BlazBlue.

    

Officieel is Guilty Gear Xrd nog niet uit in Europa. Maakt niet uit, gamemuziek kent geen grenzen. Zeker niet als het zo knetterhard rockt als de meest metal fighting game-serie ooit.

     

Ik heb niets over Metal Gear Rising: Revengeance te melden dat Samuel niet al 100 keer heeft geroepen op internet en in het magazine. Dus hier een verzameling van alle briljante muziek uit deze game.

     

Zijn jullie ook al een backlog voor de zomer aan het samenstellen? Ik wel, en toevallig baseer ik mijn keuzes op games waarvan ik terloops de muziek heb ontdekt. Jep, gamemuziek kan zo vet zijn dat ik er de game door wil spelen.

Bravely Default: Flying Fairy is zo’n game die ik nog moet spelen. De soundtrack is een van de beste, meest diverse Final Fantasy soundtracks die ik het afgelopen decennium gehoord heb.

     

En dan Shovel Knight. Ach ja, Shovel Knight. Jullie weten al dat ik een zwak heb voor Mega Man hè? Zonde eigenlijk dat ik zolang wacht met het spelen van deze game.

      

Muziek kan de toon voor een game volledig definiëren. Dus het is logisch dat het dit ook doet bij mijn artikelen. Voor deze blog heb ik alles een beetje door elkaar geluisterd, dus sorry als ie wat onsamenhangend overkomt.

De volgende keer zal ik wel weer bloggen over een pittig standpunt of zo. Vandaag heb ik effe geen mening en luister ik alleen.

     

REACTIES (48) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord