Pokémon Sword en Shield zijn de meest teleurstellende Pokémon-games tot nu toe 

Pokémon Sword en Shield zijn de meest teleurstellende Pokémon-games tot nu toe 2019-12-05T11:40:39

De wondere wereld van Pokémon, een universum waar ik mezelf regelmatig verloren ben. Sinds mijn eerste Pokémon-game op de GameBoy Color heb ik geen enkele generatie overgeslagen, maar nu in 2019 lijkt het erop dat ik voor het eerst een generatie over ga slaan. De reden: ik ben ongelofelijk teleurgesteld na het spelen van Pokémon Sword. Zowat alles wat ik vet vond aan Pokémon is de afgelopen jaren door GameFreak overboord gegooid of dusdanig veranderd dat ik mijn comfi spelletje haast niet meer herken en dat vind ik ongelofelijk jammer.

Allereerst de gast die altijd stoer tegen me deed en vanaf het begin van mijn Pokémon-reis opdook om me het leven eventjes zuur te maken: mijn rivaal. Hij counter pickte altijd m’n starter Pokémon, waardoor ik op zoek moest naar een Pokémon in de wildernis die me kon helpen om hem te verslaan. Hij prikkelde me extra om zoveel mogelijk Pokémon in de hoge grasvelden te vangen, maar sinds GameFreak besloot om hem gewoon de zwakkere type starter te laten kiezen is m'n rivaal een soort verplicht nummertje dat zo nu en dan opduikt om door mijn team ge-one shot te worden. Niet meer zo uitdagend als ik gewend ben dus...

Oké, aanpassingen aan de moeilijkheidsgraad van m’n rivaal kan ik nog wel hebben. Gelukkig kan ik nog zelf beslissen of ik Pokémon vang die eigenlijk veel te sterk zij… Oh wacht, dat kan ook niet meer? WAT?! Waar het voorheen gewoon extreem moeilijk was om een veel te sterke Pokémon te vangen en deze uiteindelijk pas gehoorzaamde als ik de bijbehorende badge voor dat level had gewonnen, is dat nu dus niet meer mogelijk. Is je badge-level te laag, dan zit vangen er gewoon niet meer in. Weer een prikkel weg, weer wat uitdaging minder.

Gelukkig heb ik dan nog totale controle over de moeilijkheidsgraad van de training van mijn Pokémon. Ik kan met de Exp. Share-functie bepalen of ik één of meerdere Pokémon in mijn party wil lev… Are you kidding me?! Die functie is ook al geschrapt? Verdomme, nu deelt elke Pokémon in mijn party dus standaard mee in de XP-punten die ik na een gevecht verdien. Dat is nog een vorm van uitdaging die gewoon verdwijnt. Zo wordt het allemaal wel heel gemakkelijk om Pokémon sterker te maken. Ik hoef nog nauwelijks moeite te doen! Verdorie…

Als gevechten niet meer de uitdaging bieden die ik gewend ben, dan zal de Galar-regio me nog wel prikkelen om een slimme party samen te stellen. Ik kan me niet voorstellen dat GameFreak na Sun en Moon opnieuw geen HM-moves in de game… Oh yes they did! HM-moves zijn definitief verleden tijd. Geen donkere grotten of Victory Road meer waar HM-slaves met Strength en Flash noodzakelijk zijn. Geen legendarische Pokémon die alleen op specifieke plekken met Surf en Dive te bereiken zijn. Geen bomen meer waar ik een Pokémon met Cut voor nodig heb. Weer een prikkel weg. Dammit!

Dan blijft eigenlijk nog maar een prikkel overeind: de online gevechten. Het samenstellen van een Pokémon-dream team dat nauwkeurig EV-getraind is en met Egg Moves is gefokt. Dit zorgt voor eindeloos veel plezier en uitdaging na het winnen van de Gym Challenge en knokken in de Battle Tower. Het selecteren van de coolste Pokémon uit alle generaties met de meest nuttige moves om mijn tegenstander te frustreren blijft altijd ongelofelijk voldoenen… Serieus?! Meer dan honderd(!!) moves zijn geschrapt en de National Dex is weg? Return, Hidden Power, Secret Power, Pursuit, allemaal moves die online super nuttig zijn, zijn foetsie. Why GameFreak? Just fucking why?

Dus, m’n rivaal is veranderd in een pussy, ik kan geen Pokémon meer boven mijn Badge-level vangen, de Exp. Share-functie wordt op me geforceerd, HM-slaves bestaan niet meer, sommige essentiële moves zijn geschrapt en de slagzin ‘Gotta catch them all’ slaat eigenlijk nergens meer op. De enige strohalm waar ik me nog aan kan vastklampen is de mogelijkheid EV-training die nog voor enige diepgang zorgt. Ik kan niet anders dan concluderen dat Pokémon vandaag de dag voor een jonger publiek is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik gewoon een cynische lul aan het worden ben naarmate ik ouder word, maar wat ik zeker weet is dat ik bij een volgende generatie nog eens goed zal nadenken of ik een nieuw Pokémon-avontuur nog wel zie zitten…

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord