Oh nee hé, Nintendo probeert weer te vernieuwen! 

Oh nee hé, Nintendo probeert weer te vernieuwen! 2019-09-12T14:41:50

Ring-Con is een soort pilatesring voor de Switch. Boeien, zou je kunnen denken, leuk voor mensen die willen fitnessen in hun woonkamer. Toch roept het een bepaalde angst op dat Nintendo niet begrijpt waarom het de laatste paar jaar juist erg goede zaken doet. Hint: het zijn de games, niet dit soort vernieuwingen.

De afgelopen paar jaar loop het weer helemaal op rolletjes bij Nintendo. Het Japanse bedrijf verkoopt miljoenen Switch-consoles en ook de games voor het apparaat zijn niet aan te slepen. Als Nintendo-fan waren de gortdroge Wii U-jaren best zwaar, maar nu de Switch een groot succes is en de first- en third-party games maar blijven komen, is er geen wolkje aan de lucht.

Dit is namelijk waarom ik fan ben van Nintendo: de games die ze maken. Wanneer het bedrijf het wil, maakt het de meest uitzonderlijke klassiekers die je nog jaren, zo niet decennia, bijblijven. Super Mario Bros., Zelda: Ocarina of Time en F-Zero zijn nog net zo goed als modernere releases als Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey en Mario Kart 8. Ook Nintendo levert wel eens missers aan, maar over het algemeen komen ze met een bepaalde mate van kwaliteit op de proppen waar de rest van de industrie nauwelijks aan kan tippen.

Zelda: Breath of the Wild

Een hoop lof dus voor hoe lekker het de laatste tijd weer met ‘the big N’ gaat, maar toch voel ik mij lichtelijk ongemakkelijk bij een recente aankondiging van het bedrijf. Dan heb ik het specifiek over de Ring-Con, de Leg Strap en de bijbehorende game 'Ring Fit Adventure'. Het betreft een soort pilatesring waar je de Joy-Con in stopt, alsmede een band voor om je been, en een spel waarin je allerlei 'avonturen beleeft' terwijl je voor de televisie aan het bewegen bent.

Ik begrijp ook wel dat niet alles dat een bedrijf uitbrengt voor mij op maat gemaakt hoeft te zijn. Ik viel ook niet onder de doelgroep van Nintendo Labo – al heb ik met redelijk wat plezier wat kartonnen creaties in elkaar geflanst. De Ring-Con gaat echter een stapje verder; het geeft mij flashbacks naar de Wii-generatie. Die console werd overspoeld met lifestyle-achtige games zoals Wii Fit. Diverse games die werden uitgebracht op het systeem – waaronder die van Nintendo zelf – gingen qua gameplay zo diep als een plasje water op een lenteochtend met matige neerslag.

Nee, dit soort games waren niet voor mij - de fanatieke gamer - bedoeld, maar tegelijk zorgde het er wel voor dat er een mindere hoeveelheid diepgaande games naar de Wii kwam. Ook third parties wilden meeliften op de ‘lifestyle’-hype en brachten eerder een Wii Sports- of Wii Fit-rip-off uit dan een nieuwe game in een langlopende, diepgaande franchise. Het was niet bepaald mijn favoriete Nintendo-generatie.

Ik ben gewoon een beetje bang dat het Japanse bedrijf diezelfde ‘fout’ wederom wíl maken. Ergens snap ik het ook wel: het bedrijf zoekt naar onconventionele mainstream hits om niet-gamers ook een Switch aan te smeren. Maar tegelijk moet Nintendo inmiddels toch weten dat deze doelgroep zich net zo snel weer uit de voeten maakt wanneer ze ‘the new thing’ beu zijn. Na een paar jaar stonden Wii-consoles massaal in bejaardentehuizen stof te happen en werden er nog maar bizar weinig spellen voor het apparaat verkocht.

Het zijn de fanatieke gamers die je console een succes maken. Dat blijkt eens te meer bij de Switch. De console begon zijn leven met een gigantische game in de vorm van Breath of the Wild. Het gevolg is dat Switch-spelers meer van dit soort ervaringen willen. Dát heeft weer als gevolg dat we meer van dit soort games krijgen, want deze diepgaandere spellen verkopen als een trein op de hybride console. Ik wil niet dat de Switch straks vooral uitblinkt in lifestyle-achtige games. Ik sport genoeg, maar wel in de sportschool – de Switch slinger ik aan om kwalitatief hoogstaande avonturen te beleven, zittend op de bank.

Ik dacht echt dat we dit genre lang en breed achter ons hadden gelaten met het verdwijnen van de Wii en Kinect, maar hier zijn we dan weer, met de Ring-Con en Ring Fit Adventure in aankomst. Hopelijk gooit het geen roet in het eten van een constante stroom aan kwalitatief hoogstaande, diepgaandere games voor de console. Het gaat nét zo lekker met dat gamesaanbod op de Switch. Doe mij nog maar een stel dikke actiegames, adventures of rpg's, in plaats van een hele lading aan lifestyle- en fitnessgames. Zeur ik een beetje? Natuurlijk, en het zal uiteindelijk ook allemaal wel meevallen, maar ik heb die hele virtuele fitnesshype inmiddels wel gehad. Niet nog een keer alsjeblieft.

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord