Niets te bewijzen 

Niets te bewijzen 2015-07-23T16:19:44

Ik ben een soort gamer dat sommige puristen zullen afschrijven als “niet hardcore genoeg”. Nu vind ik dat soort onderscheid maken sowieso volstrekt nutteloze onzin, maar als ik die stempel zou krijgen dan is dat niet omdat ik niet genoeg van games houd, of omdat ik alleen maar casual troep speel, maar omdat ik bijna nooit de drang heb om het mezelf moeilijker te maken dan nodig.

Voor zover ik weet heb ik nog nooit een spel uitgespeeld ‘gewoon omdat ik het gedaan wilde hebben’. Trophies en achievements interesseren me helemaal niets en ik ben alles behalve een completionist. Ook heb ik zelden (op een paar uitzonderingen na) een spel op hard gezet omdat de standaardmodus me geen voldoening gaf. Ik speel geen spellen waarin ik allemaal dingen uit mijn hoofd moet leren, zoals de itemcombinaties in League of Legends en fighters waarin ik allerlei combo’s uit mijn kop moet kennen en precies moet weten welke moves elk personage kan kunnen ook niet op mijn speeluren rekenen.

Het komt af en toe wel voor dat ik echt helemaal geïnvesteerd raak en een spel tot de bodem wil doorgronden (deze is tenslotte lekker), maar dan moet een game echt iets bijzonders hebben waardoor ik door wil blijven spelen. Een paar titels waarbij me dit recent overkwam waren Shadow of Mordor, The Binding of Isaac: Rebirth en Super Mario 3D World. In de eerste twee gevallen ging het om de het steeds sterker maken van een personage en het ontdekken van nieuwe items, bij Mario 3D World was het puur het genot van het levelontwerp en - wie houd ik voor de gek - gewoon dat het flippin’ Mario is.

Dat betekent overigens niet dat ik andere spellen die ik korter speelde niet tof vond, maar een goed spel lokt bij mij niet per se een drang uit om elk hoekje en gaatje van het spel te leren kennen, zoals het dat bij sommigen - ik noem een Graddus - wel doet. Als ik een spel een keer heb uitgespeeld dan keer ik niet vaak terug om een spel nog een keer door te spelen. Een hoop spellen die ik tof vind zijn hier ook helemaal niet geschikt voor. Denk bijvoorbeeld aan een verhaalgedreven exploration game. Als je zo’n spel een keer met aandacht gespeeld hebt en de verhaallijn goed doorlopen hebt, dan blijven voor de tweede playthrough alleen een paar kleine details over die je over het hoofd hebt gezien.

Hoewel ik zeker multiplayer spellen speel, gaat het dan eigenlijk altijd om local multiplayer games. Super Smash Bros., Rocket League, Mario Kart, maar ook een goede co-op campaign kan ik erg waarderen. Het gaat me dan vooral om het sociale aspect, maar dat neemt niet weg dat het er op dat soort avondjes bloedfanatiek aan toe gaat. Online competitieve multiplayer doe ik al een tijd niet meer. Het interesseert me gewoon werkelijk geen reet of ik een gast die ik niet ken aan de andere kant van de wereld wel of niet kan verslaan in een potje knallen.

Het komt er allemaal een beetje op neer dat ik zelden echt het gevoel krijg dat ik mezelf wil bewijzen in een game. Ik voel de impuls niet om een boss op “INFERNO EXTREME NIGHTMARE DEATHMURDER” te willen kunnen verslaan, en ook van een oplopende Gamerscore gaat mijn hart niet sneller kloppen. Games zijn voor mij vaak een stuk ontspanning waarin ik juist geen prestatiedrang voel. Niet dat ik games op easy speel - dat is meestal te saai - maar over het algemeen ben ik na een playthrough op normal hartstikke tevreden. Als ik echt het gevoel heb dat ik iets belangrijks gemist heb, of dat het spel zo’n goede replaywaarde heeft dat ik er langer mee bezig wil zijn, dan speel ik het nog een keer of schroef ik de moeilijkheidsgraad op. Maar dat komt nu eenmaal niet erg vaak voor. Als ik bijvoorbeeld op achievements zou gaan jagen in een game die ik niet per se geweldig vind dan begint er snel iets te knagen dat me eraan herinnert dat er nog zo veel andere toffe games, series en films zijn dat ik eigenlijk mijn tijd aan het verspillen ben. Ik zeg natuurlijk niet dat trophy hunters hun tijd verspillen, het blijft allemaal gewoon maar net wat je leuk vindt, maar voor mij werkt het zo.

Tot dat een keer verandert staan mijn Steam games allemaal lekker op 60% completed, en dat is prima.

P.S. Ik begin trouwens wel aan Bloodborne zodra PostNL zich weer beseft dat pakketjes bezorgd dienen te worden, dus wens me succes!

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord