PS5 en Xbox Series X voorpret: De magie van een consolelancering 

PS5 en Xbox Series X voorpret: De magie van een consolelancering 2020-10-22T12:06:31
In november komen eindelijk de Xbox Series X, Series S en PlayStation 5 beschikbaar. Consolelanceringen blijven een speciaal moment in het leven van de gemiddelde gamer. Ook Michel heeft goede herinneringen aan lanceringen en kijkt reikhalzend uit naar de nieuwe consoles.

Een console op de dag van lancering zien te bemachtigen, is altijd weer een uitdagend spelletje op zich. Maar als het lukt, is dat euforische gevoel des te sterker. Zelf krijg ik – als de winkel in kwestie of de vervoersdienst geen roet in het eten gooit tenminste – beide aankomende consoles op de dag van lancering in huis. Ze worden dan gewoon aan de deur geleverd. Dat is luxueus, maar ook een beetje saai in vergelijking met andere avonturen die ik heb beleefd om bepaalde consoles op lancering te pakken te krijgen.

Geen zak nodig

De PlayStation 4-lancering staat bijvoorbeeld nog in mijn geheugen gegrift. Die had ik – zoals wel vaker voorkomt – veel te last minute gereserveerd bij de Bart Smit. Ja, die speelgoedwinkel bestond toen nog! Ik zou pas op de dag zelf een belletje krijgen met het nieuws of ik bij een van de gelukkigen hoorde om hem op te halen. En dat bleek ook zo te zijn!

Dolblij rekende ik in de winkel af, toen de winkelmedewerkster mij een vraag stelde. Of ik geen zak nodig had om de PlayStation 4 in te vervoeren. Ben je gek! Ik wilde vol trots van de winkel naar mijn huis lopen met de doos in mijn handen. Toegeven, waarschijnlijk boeide het helemaal niemand ene zier, maar onderweg had ik toch het gevoel dat iedereen naar die doos onder mijn arm keek. Ik had immers een gloednieuwe PlayStation 4!

Zoals we inmiddels weten, waren de lanceringsgames verre van spectaculair. Ik heb mij die eerste dagen echter prima vermaakt met games als Killzone: Shadow Fall, Assassin’s Creed 4: Black Flag, Resogun en zélfs Knack. Wat mij vooral van die lancering bijstaat, is hoe makkelijk en toegankelijk het opeens was om gameplay te streamen via Twitch. Zo beleefde ik mijn eerste avonturen op de PS4 samen met een paar kijkers. Wel zo gezellig.

Knack

Een nachtje in de regen

Om sommige consoles op de dag van lancering in handen te krijgen, heb ik echter veel beter mijn best moeten doen. Na het matige succes van de GameCube kon niemand van tevoren voorspellen dat de Wii zó’n monsterhit zou worden. Ik had de console dan ook niet gereserveerd, maar toen de dagen voor lancering steeds meer berichten naar buiten kwamen dat hij op voorhand overal al was uitverkocht, begon ik toch wel zenuwachtig te worden.

Ik studeerde toentertijd in Rotterdam, en ik vernam dat de Media Markt aldaar niet aan reserveringen deed en een ‘first come, first serve’-principe er op zou nahouden. Dus besloot ik rond een uur of 11 ’s avonds richting de Media Markt vlakbij de Koopgoot te vertrekken, wetende dat de zaak pas om half 10 de volgende ochtend open zou gaan. Tot mijn verrassing zaten er al twee medegamers te wachten voor de deur, maar ik was wel mooi nummer drie!

Wat volgde was een lange, lánge nacht op de straat voor de Media Markt. Het regende aanhoudend, maar gelukkig zaten we onder een afdakje, en terwijl de uren verstreken kwamen er steeds meer mensen bij ons staan. Een thermosfles met thee hield mij warm en aangezien er nergens een toilet in de buurt was, had de politie goede zaken gedaan met boetes voor wildplassen als ze die nacht aanwezig waren geweest.

Wii

Tegen half 10 stonden er een paarhonderd mensen – jong en oud, man en vrouw – voor de Media Markt en werden we zowat tegen de nog gesloten deuren geperst. Toen de deuren opengingen, volgde een intense sprint van honderden mensen naar de tweede verdieping van de winkel, waar de consoles klaarlagen. Gelukkig bleek aldaar dat de nummers die de twee gamers voor mij in de rij hadden uitgedeeld, daadwerkelijk werden aangehouden en kon ik als derde persoon met een Wii naar huis lopen. Een journalist van NOS interviewde mij nog kort in de zaak. ‘Wat ga je nu doen?’, vroegen ze mij. ‘Slapen’, antwoordde ik voor de camera. Eenmaal buiten aangekomen ben ik denk ik wel tien keer door de meest random mensen gevraagd of ik een Wii in mijn plastic zak had zitten en of ik hem niet door wilde verkopen. Het was kortom een heel avontuur!

Het ruikt naar nieuw

Dit soort praktijken ga ik met de PlayStation 5 en Xbox Series X niet meer meemaken, en dat is misschien maar beter ook. Niet alleen omdat het nu niet zo verstandig is om onder de mensen te komen tijdens de uitbraak van COVID-19, maar ook omdat ik gewoonweg te oud word om hele nachten op straat te spenderen. Ergens is dat jammer, want de hierboven beschreven avonturen blijven je je hele leven bij en zijn onlosmakelijk verbonden met de consoles in kwestie.

Mijn haul tijdens de meest recente consolelancering - die van de Switch


Aan de andere kant is het ontvangen van een nieuwe spelcomputer op de dag van lancering een geluksmomentje op zich. Vrienden, collega’s en medegamers op het internet starten die dag allemaal voor het eerst hun nieuwe console op. Ze maken samen met jou voor het eerst kennis met de plek waar ze de komende jaren talloze nieuwe virtuele avonturen gaan beleven. Je zit de hele dag en avond achter de buis gekluisterd om nieuwe games uit te proberen, terwijl je kamer zich opvult met die onmiskenbare geur van een pruttelende nieuwe spelcomputer. I love the smell of new technology in the morning!

Ja, ik heb mijzelf al weer helemaal lekker gemaakt voor aankomende november. Kijken jullie er ook naar uit? En wat zijn jullie meest epische verhalen rondom consolelanceringen? Deel ze hieronder in de reacties!

Lees ook de vorige blog in deze reeks, over het kiezen van een platform voor multiplatformgames!

REACTIES (44) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord