Next-gen keuzestress: waar speel ik multiplatformgames op?! 

Next-gen keuzestress: waar speel ik multiplatformgames op?! 2020-10-15T16:58:22
Zowel de PlayStation 5 als Xbox Series X moeten op lancering in Michels huis staan *klopt op hout*. Dat is leuk en aardig, maar op welke van de twee consoles gaat hij de multiplatformgames spelen?

Ik heb ongelooflijk veel zin in de next-gen consolelanceringen. Het is altijd weer een speciaal moment in de game-industrie en voor mij als consument met een voorliefde voor games. Ik was voor beide consoles net op tijd bij de reserveringen en heb toen ook meteen de complete vraagprijzen betaald. Zo, daar was ik meteen van af! Rest mij alleen op 10 en 19 november met een postbode-afschrikkend blij gezicht de Xbox Series X en PlayStation 5 in ontvangst te nemen… en natuurlijk de games er nog bij te bestellen. Dat wilde ik zojuist doen, tot ik tegen een ‘probleem’ aanliep.

PlayStation 5

Ik moet er wel bij zeggen dat het een ongelooflijk luxeprobleem is, of – zoals de hippe kids het noemen – een first world problem. Ik vind het namelijk lastig te bepalen op welk platform ik bepaalde multiplatformgames wil spelen. Ja, ik besef dat ik in een ontiegelijke luxepositie zit: veel mensen hebben niet eens de mogelijkheid zowel de PS5 als Series X aan te schaffen en zij kunnen de keuze dus niet eens maken. Maar goed, ik kan het wel, dus ik zit alsnog met dit vraagstuk.

Onduidelijkheid

Het helpt niet dat er nog relatief weinig bekend is over hoe de games op beide platformen draaien. Als Nederlandse gameredacteur heb ik zelf in ieder geval nog geen next-gen game kunnen spelen, laat staan op beide systemen om ze naast elkaar te leggen en te checken hoe het met de nuances zit. Voor lancering krijgen we daar hopelijk wel de kans voor, en anders kunnen we wellicht spieken bij enkele gerenommeerde internationale publicaties die erom bekendstaan, zoals Digital Foundry – maar dat valt nog te bezien.

De komende generatie lijken de consoles sowieso meer dan ooit op elkaar. Natuurlijk hebben beide platformen elk hun eigen sterke punten, maar over het algemeen lag de architectuur van twee concurrerende systemen nog nooit zo dicht bij elkaar als nu. Dat is echter geen garantie dat third-party ontwikkelaars uit beide spelcomputers evenveel kracht kunnen tappen en twee identieke, soepele ervaringen creëren. Aan de ene kant zorgt de vergelijkbare architectuur ervoor dat het minder moet uitmaken op welk platform je third party-games speelt, maar aan de andere kant geeft dat juist ook nog meer keuzestress.

Xbox Series X

Third-party launchgames

Tenzij er de komende weken meer duidelijkheid komt over specifieke technische voordelen die een van de twee platformen bij bepaalde games biedt, moeten we dus andere factoren gebruiken om knopen door te hakken. Daar ben ik in mijn hoofd nu al mee bezig, al ben ik er nog niet voor de volle honderd procent uit.

Call of Duty: Black Ops Cold War is bijvoorbeeld wel een simpele keuze. Ik kijk graag naar welke game ‘gevoelsmatig’ bij een platform past en de laatste jaren staat Call of Duty synoniem aan PlayStation. Ja, die exclusieve deals die uitgevers met consoleboeren sluiten hebben zo hun effect, ook bij mij. Het helpt natuurlijk ook dat DLC eerst op dat platform verschijnt. Black Ops Cold War is dus een PlayStation 5-game, eitje!

Call of Duty: Black Ops Cold War

Maar daarna wordt het moeilijker. Voor Assassin’s Creed Valhalla neig ik naar Xbox Series X. Er zitten volgens mij niet echt voordelen aan de game op de Series X spelen, behalve dan dat de console negen dagen eerder uitkomt en ik dus eerder aan Valhalla kan beginnen. Daarnaast is er geen interessante exclusieve launchgame voor de Series X en S beschikbaar, dus dan moet Valhalla maar als must-buy volstaan. Maar wat als de PlayStation 5-versie om wat voor reden dan ook beter draait? Hopelijk is dat niet het geval, want Valhalla begint in mijn hoofd inmiddels echt synoniem te staan voor de nieuwe Xbox.

PlayStation-exclusive spellen als Demon’s Souls, Spider-Man: Miles Morales en Sackboy’s Adventure zijn logischerwijs een makkie. Een andere third party-game waar ik wel nog erg over twijfel is Cyberpunk 2077. Deze komt gelijk met de PS5 uit, maar ik zou hem net zo goed op de Series X kunnen spelen. Komen de next-gen updates volgend jaar gelijktijdig naar beide systemen en zullen ze evengoed afgewerkt zijn? Waar ga ik voor? Waarschijnlijk beslis ik dat pas op het laatste moment, misschien zelfs door een muntje op te gooien.

Cyberpunk 2077

Backward compatibility

En dan komen er nog onderliggende elementen om de hoek kijken die de keuze nog moeilijker maken. Welke controller zal beter in de hand liggen? Waar heb ik de meeste (online) vrienden op om tegen te spelen? Deze generatie was de PlayStation 4 mijn hoofdplatform, waar ik alle third party-games op kocht. Is het dan handig dat ik volgende generatie weer van ‘main platform’ wissel? Welke van de twee bedrijven neemt backwards compatibility serieuzer? Dat is nu zonder twijfel Microsoft, maar in de toekomst kan Sony daar ook sprongen in maken. Bij het kiezen van een hoofdplatform voor multiplatformgames moet je tegenwoordig niet alleen in het nu kijken, maar ook aan de toekomst denken!

Uiteindelijk vormen bovenstaande kopzorgen natuurlijk geen gigantisch probleem. Het is ergens een beetje alsof een miljonair over de prijs van een frietje bij de snackbar of een treinkaartje klaagt. Vat deze blog dan ook niet verkeerd op: ik heb hier allesbehalve slapeloze nachten van. Maar ik vind het zo op de vooravond van een nieuwe generatie spelcomputers wel bijster interessant om over na te denken. De keuzes die je in het begin qua aankopen maakt, kan je consumentengedrag de komende vijf tot zeven jaar voor een groot deel bepalen. Dat geeft de aanstaande keuzes een zeker gewicht, en dat geeft weer stof tot nadenken. Ik ben dan ook enorm benieuwd naar jullie denkwijze. Ga jij beide systemen halen, en zo ja, wat wordt jouw main platform… en waarom?

REACTIES (46) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord