Ja, ik heb nu pas een Switch gekocht. Nou en? 

Ja, ik heb nu pas een Switch gekocht. Nou en? 2019-10-20T01:26:39

Het was de zomer van 2003. Terwijl er buiten een extra lange, dodelijk hete hittegolf gaande was, zat ik op mijn zolderkamer Metroid Prime te spelen, op mijn zwarte GameCube. Die had ik even daarvoor samen gekocht bij de plaatselijke Dixons of Dynabyte, een van de twee. Het was mijn eerste eigen console, gekocht van zuurverdiende vakkenvulcentjes, en holy crap, wat was ik er blij mee! Ik had toen niet kunnen vermoeden dat het voorlopig ook mijn laatste Nintendo console zou zijn. Tot nu.

Toch is dat niet zo heel gek. De Wii beloofde iets heel bijzonders te worden, maar werd uiteindelijk vooral een familieaangelegenheid, goed voor de nodige potjes Wii Sports bij m’n schoonmoeder thuis. En dan de Wii U, tja. Dat was de Wii U hè. Ik ben oorspronkelijk ook geen Nintendo fanboy, dus voor de exclusives hoefde ik ze niet te hebben. Ook bij de onthulling van de Switch (en de lange stroom van geruchten over de 'Nintendo NX' ervoor) haalde ik aanvankelijk mijn schouders op. Een soort Wii U voor onderweg, maar dan zonder dual screen functionaliteit ofzo. Was dit het nou?


Eerlijk is eerlijk, het zag er wel direct aantrekkelijk uit. Eindelijk weer echt een strak stukje hardware, inplaats van wat glimmend plastic met een scherm erin. Nintendo’s hele presentatie van de Switch was gewoon top. Zelfs al wisten we van te voren al wat het zou worden, het concept kwam pas binnen bij het zien van het ding. En toch sprak het idee mij niet per se aan. Voor het ‘normale’ gamewerk had ik mijn PS4 al, waar zo ongeveer alles op uit kwam wat ik wilde. Ik hield me voor later misschien weleens een Switch te overwegen, maar pas als er een fatsoenlijke nieuwe Metroid Prime op uit zou komen.

Ook aan een handheld had ik niet echt behoefte. Ik zit zelden lang in het OV en voor mij was/is gamen eigenlijk alleen leuk als ik er echt lekker voor kan gaan zitten en de tijd kan nemen. Gewoon thuis, liefst ‘s avonds laat, chipje, biertje erbij, headset op en gaan. Tenminste, dat dacht ik. Want de laatste jaren lijkt er iets te veranderen. Zo heb ik na een lange, drukke werkdag de concentratie niet meer om echt te genieten van een diepgaande game. Dan heb je geen zin in moeilijk gedoe, maar wil je gewoon even met je verstand op nul op wat knoppen rammen, liefst met een goeie podcast op de achtergrond. Soms bleef dan bijvoorbeeld zelfs in het weekend Red Dead Redemption 2 liggen, en maakte ik veel meer uren in kleine games als Tetris Effect of Dead Cells. Serieus, ik ben nu echt belachelijk goed in Tetris Effect.

Ondertussen bleek al snel dat de Switch de ultieme indie-machine aan het worden was. Games die zich perfect lenen voor handheld-mode, omdat je ze makkelijk tussendoor kunt oppakken en weer wegleggen. Alles kwam naar de Switch! Het soort games dat ik al veel speelde op PS4 en waarvan het misschien toch wel fijn zou zijn om ze lekker in bed of gezellig bij m’n vriendin op de bank te kunnen spelen. Oh shit, ho eens even… ik heb een Switch nodig!

Maar goed, zo’n handheld/console hybride is natuurlijk niet goedkoop en ik sprak met mezelf af er pas een halen zodra Nintendo met een geüpgrade versie zou komen, de langverwachte Switch Pro. Maar hoe hardnekkig de geruchten ook waren, die Switch Pro kwam maar niet. In plaats daarvan hebben we nu een Switch Lite en een standaard Switch met betere batterijduur. Oké, fuck it, goed genoeg. Ik had bijna vakantie en ik ging vliegen, ik wil een Switch! Wat zeg je? Ori and the Blind Forest komt binnenkort ook uit?! OK, say no more. Het moment was gekomen, voor het eerst sinds die stijlvolle GameCube (16 jaar geleden!), heb ik nu eindelijk weer een Nintendo console gekocht.

Een nieuw game-systeem voor het eerst uitpakken en opstarten is altijd een magisch moment. Genietend van de frisse Nintendo geluidjes, snelde ik door de setup en aangezien ik tegenwoordig 100% voor digitaal ga, was de eShop de volgende halte. Hup, Mario Kart 8, Breath of the Wild, Hollow Knight, snel wat toppers in het winkelmandje en downloaden die handel. Ik wist dat je op deze manier weinig hebt aan het krappe interne geheugen van de Switch, dus een sd-kaartje van 400GB was ondertussen ook geïnstalleerd.

Nintendo Switch Online abonnementje dan maar? Ja hoor, kan er ook nog wel bij. Ik had bovendien gehoord dat je dan een zooi SNES-klassiekers kunt spelen en daar zit uiteraard ook Super Metroid bij! Deze game, een van de weinige Metroids die ik nog niet gespeeld had, was natuurlijk direct klaar met downloaden, waardoor de eerste game die ik op mijn Switch speelde een metroidvania-klassieker was. Een uitstekend begin.

Een aantal weken en een vliegvakantie verder ken ik alle Mario Kart circuits uit mijn hoofd, heb ik een tiental pittige uren in Hollow Knight doorgebracht en ben ik begonnen met het redden van het bos in Ori and the Blind Forest. Gek genoeg heb ik ondertussen Breath of the Wild nog maar amper aangeraakt en heb ik nog geen behoefte/tijd/focus genoeg gehad om daar verder in te duiken. Misschien omdat dat weer te veel in de buurt komt van een grote, serieuze game, die ik dan liever toch op mijn PS4 Pro speel?

Tot nu toe heb ik vrijwel alleen maar in handheld-mode gespeeld en het speelcomfort is wat dat betreft net niet helemaal lekker. Het kliksysteem mag dan nog zo sexy zijn, die joycons zelf zijn nou niet bepaald ergonomisch. Mijn handen beginnen na een tijdje te krampen en ik moet m’n duim in een nogal onnatuurlijke hoek vouwen om de - knop te bereiken. Is de Switch Lite dan toch de betere handheld? Neuh, ik vind het grotere scherm fijn. Ook zou ik HD Rumble niet meer willen missen. Hollow Knight gebruikt dat bijvoorbeeld zo goed, dat je de game ook zonder geluid nog bijna kunt ‘horen' via je handen.

Al met al moet ik nog steeds wennen aan Nintendo’s fancy apparaatje. Zo voelt het in de verste verte niet als een volwaardige game console, maar goed, daar heb ik ‘m dan ook niet voor gekocht. Als handheld is het wel echt genieten en doet het me denken aan toen ik voor het eerst een PSP had. Ook gaat er een compleet nieuwe sociale wereld open, want iedereen om me heen blijkt opeens ook een Switch te hebben! Een groepje collega’s van me heeft de rare traditie dat je Yoku’s Island Express 100% uitgespeeld moet hebben, anders hoor je er niet bij. Ook maar eens aan beginnen dan. Zoals je begrijpt ben ik ook machtig benieuwd naar Metroid Prime 4, maar tot die tijd heb ik nog genoeg andere metroidvania’s op de Switch te spelen!

REACTIES (25) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord