Is het tijd dat EA afscheid neemt van BioWare 

Is het tijd dat EA afscheid neemt van BioWare? 2019-09-27T16:22:14

Er is een meme die al jaren circuleert op het internet. Een stripje om precies te zijn, van een vader die zijn enthousiaste zoontje iets geheimzinnigs laat zien. Dat blijkt een massagraf te zijn vol doodgeschoten lichamen met logo’s van Maxis, Westwood en andere oude studio’s. De vader draagt het EA-logo op zijn hoofd en schiet het zoontje door zijn hoofd met een pistool. BioWare ploft levenloos neer bij de andere voormalige EA-studios.

De Papa EA meme is nog steeds populair en wordt iedere keer weer herhaald wanneer EA een studio sluit of BioWare een flater begaat. Meerdere malen per jaar dus. De laatste keer was een paar weken geleden, toen BioWare aankondigde alle content updates voor Anthem tot onbepaalde tijd op te schorten. Alie schreef er deze week al een uitstekende blog over; samen vrezen veel BioWare-fans dat de game wordt doodgebloed. De Destiny-concurrent heeft nog maar weinig tijd gehad om echt te shinen. Een beetje zoals heel BioWare eigenlijk sinds de acquisitie van EA in 2007.

Laat ik niet langer om de hete brij heen draaien: ik denk dat BioWare en EA een ongelukkig huwelijk is. Intern worden de werknemers vast goed behandeld en zullen ze ook de nodige vrijheid hebben om hun games te ontwikkelen, maar van buiten lijken ze op olie en water.

Ik hoor nog weleens van gamers dat ze EA niet snappen. Dat het geleid zou worden door mensen die geen flauw benul van bedrijfsvoering hebben. Ben ik het niet mee eens, ik denk dat EA juist een van de simpelste gamebedrijven is om te snappen. Ze willen geld verdienen, poen, pegels! Ze focussen zich op de franchises die scoren en hakken een studio in mootjes zodra het geen hits meer scoort of het koersaandeel omlaagdrukt. Zoals de androïde in Alien ooit zei over de xenomorph: “I admire it’s purity.”

Anthem

EA dobbert de laatste jaren lekker op de geldstroom van (de lootboxes van) z’n sportfranchises en multiplayer schietspellen zoals Battlefield en Star Wars: Battlefront. Daar valt het geld van de BioWare-games bij in het niet. Zeker als ze keihard floppen zoals Mass Effect Andromeda deed en Anthem nu doet.

Eigenlijk waren Dragon Age: Origins en Mass Effect 2 de laatste echt briljante BioWare-titels. Dragon Age 2 was een echte EA-haastklus zoals ze in het PS2-tijdperk games graag uitpoepten; Mass Effect 3 voelde ook gehaast aan en sloopte zelfs z’n eindbaasevecht met de Illusive Man eruit; Dragon Age: Inquisition was uiteindelijk goed maar werd extreem buggy uitgebracht; en over Mass Effect Andromeda heb ik het liever helemaal nooit meer…

Mass Effect Andromeda

EA heeft studios voor veel minder gesloten. Dead Space-ontwikkelaar Visceral Games werd gesloten omdat hun Star Wars-demo niet het niveau van Uncharted 4 haalde. Wat houdt EA tegen om BioWare nog te sluiten? Anthem? Dragon Age IV is schijnbaar nog in ontwikkeling, maar ik zie mezelf dat niet meer spelen na de laatste aanfluitingen.

Ik gun iedereen zijn baangarantie, zeker als je in Amerika woont, maar iedereen kan zien dat BioWare en EA niet goed meer voor elkaar zijn. De medewerkers vluchten her en der uit de studio, zelfs de oprichters van de studio zeiden in 2012 vaarwel op weinig ceremoniële wijze. De talentdrain begint pijnlijk duidelijk te worden.

Idealiter snijdt de RPG-bakker de banden met EA om vervolgens op eigen wijze Anthem te voltooien in de game die het had moeten zijn. Alleen, in tegenstelling tot Bungie die Destiny vrijkocht van Activision, is BioWare volledig eigendom van Electronic Arts. Ze zullen hun zelfstandigheid moeten kopen of iemand anders moet ze overnemen (*Ahum* Xbox Nederland, lees je mee?).

BioWare

Tot die tijd is alleen het sluiten van de studio en een mogelijke doorstart in een indiestudio een (niet populaire) oplossing om de 2 te scheiden. Hoe dan ook, zoals het nu gaat, gaat het niet goed. En het kan maar voor zolang niet goedgaan voor de laatste het licht mag uitdoen bij deze ooit zo briljante RPG-studio.

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord