Is de E3 aan het doodgaan

Is de E3 aan het doodgaan? 2019-05-31T16:18:21

Hysterie en geschreeuw op de redactie gisteren... uhm, nog meer dan normaal bedoel ik. Sony en dus PlayStation slaan E3 2019  over! Het is – zonder als een nieuwslezer te klinken – een historische beslissing van Sony. Ze staan al zo lang op de E3 als het bestaan van… van… de PlayStation! Het is ook wederom een teken aan de wand dat de Electronic Entertainment Expo qua impact begint krimpen. Is het jaarlijkse publiciteitsfeest voor gamers aan het doodgaan?

De officiële reactie van Sony op het besluit is dat ze nieuwe manieren zoeken om hun fans te bereiken. Grotendeels dezelfde reden als Electronic Arts en Microsoft opgaven toen zij vorig jaar en dit jaar hun stands opgaven voor aparte events vlakbij de E3. Sony gaat echter nog een stapje verder en zal nog geen stoeptegel in LA besmeuren met promotiemateriaal. E3 is volledig uit de agenda gekrast! Alle PS4’s die we volgend jaar daar gaan zien, zullen door de third-party studio’s zelf meegenomen moeten worden.

Het valt niet te ontkennen: dit is een mokerslag voor de beurs. De marktleider van de consolemarkt slaat de grootste gamebeurs ter wereld over. Al kan het nog steeds meevallen en dat we slechts te maken hebben met een tussenjaar totdat de PS5 onthuld wordt. Sony heeft voor 2019 niet zoveel klinkende exclusives klaarstaan dus kunnen ze net zo goed zelf een klein event organiseren, in plaats van concurreren met Kingdom Hearts III en Devil May Cry 5. Die koopt de meerderheid al op PS4 (Sorry Xbox-fans, het is waar).

PlayStation E3 2018

Wie weet keert Sony dus terug als ze een nieuwe console hebben te showen, maar eerlijk gezegd betwijfel ik het. Ik denk dat de E3 nooit meer de grandeur van vroeger zal hebben. Dat ligt niet zozeer aan de organisatie, die o.a. vorig jaar de beurs geopend heeft voor gewone gamers. Het heeft vooral alles met de tijd te maken. De primaire reden voor E3 is niet om gamers te charmeren of journalisten te verzamelen, het is om retailers te overtuigen jouw games massaal te bestellen voor de feestdagen. En die markt is enorm aan het krimpen met de opkomst van downloadable games. En gamers en journalisten kunnen net zo makkelijk bereikt worden met een livestream of een exclusief evenement. Dankzij Nintendo Direct en allerlei andere livestreams, krijgen we bijna maandelijks een miniatuur E3 op onze telefoons binnen!

Ik denk niet dat we nu al een begrafenisboeket hoeven uit te zoeken voor de E3. De beurs heeft een haast mythologische status en gamers betalen honderden euro’s voor een fucking kaartje. Er is nog geld te verdienen aan de beurs, maar dé E3, dé feestweek voor gamers, het belangrijkste gaming event van het jaar? Dat is aan het doodgaan.

REACTIES (34) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord