Ik kan niet meer zonder Stardew Valley 

Ik kan niet meer zonder Stardew Valley 2016-03-15T13:20:31

Thuis ben ik de grote game-expert. Als mijn broers, die meestal niet te beroerd zijn om een spelletje te spelen, een vraag hebben dan kan ik deze vaak snel beantwoorden. Het komt dus niet zo vaak voor dat een van mijn broers een titel opnoemt waar ik nog nooit van gehoord heb. Toch was dit een kleine drie weken geleden het geval. Mijn oudste broer zei dat hij Stardew Valley had gekocht en dat ik dit zeker eens moest gaan proberen. Inmiddels ben ik helemaal hooked aan de game en benut ik iedere kaal momentje in mijn agenda om het boerderij-spel te spelen.

Stardew Valley

Het plot van Stardew Valley is relatief simpel. Je erft een stuk land met een pittoresk huisje en krijgt het verzoek om dit weer naar zijn oude glorie te doen herstellen. Na je eerste stap op de boerderij merk je dat er veel meer te doen is dan alleen maar landbouwactiviteiten. Zo zijn er diverse personages in het dorp die geholpen willen worden, kun je je richten op het verkennen van de mijnen, een vissersimperium opzetten, vijanden gaan verslaan, houthakker worden of je toch gewoon richten op het succesvol runnen van een boerenhoeve. Wat Stardew Valley voor mij zo leuk maakt, is dat het nostalgische graphics (erg vergelijkbaar met The Legend of Zelda: A Link to the Past) combineert verslavende gameplay die je vaak op korte termijn weet te belonen. Daarnaast verplicht de game je niet om de saaiere elementen ook op te pakken. Als jij geen zin hebt om te vissen, dan hoef je van het spel niet te gaan vissen. Dit principe geldt eigenlijk voor alle elementen in de game. Je wordt niet gestraft als je iets niet doet, maar juist beloond als je zaken wel op pakt. Zo ben ik zelf een minder groot fan van het socialiseren met alle bewoners en laat ik dit gewoon links liggen. Ondertussen kan ik wel gewoon verder spelen en me focussen op mijn vissersvoortbestaan en het uitmelken van mijn twee kippen.

Stardew Valley

Op dit moment heb ik ruim 12 uur in het spel zitten en ben ik pas halverwege het eerste in-game jaar. Stardew Valley is opgedeeld in seizoenen en iedere seizoen zorgt weer voor een beetje extra diversiteit. Niet een geheel nieuw fenomeen, maar iets wat ik wel altijd kan toejuichen. Al is het maar dat het me doet denken aan het fantastische Click Clock Wood level uit Banjo Kazooie waar seizoenen ook een effect hebben op de complete wereld.

Een nadeel van Stardew Valley is dat de game je weinig uitlegt, een kritiekpuntje dat ook geldt voor bijvoorbeeld Minecraft. Vaak zit ik dus het internet af te struinen om te zien of er toch echt niet enkele tips zijn om de beste vissen te vangen. Toch kan ik het leren via het 'Trial and Error' principe van het spel wel waarderen. Tijdens mijn eerste playthrough heb ik nauwelijks geld verdiend, terwijl ik bij mijn tweede poging als rijke tatta het eerste seizoen wist af te sluiten.

Stardew Valley

Stardew Valley is voor mij een kleine parel die ik niet op mijn radar had. Dat het spel slechts €13,99 kost en helemaal door één persoon is ontwikkeld maken de charme alleen maar groter. Ben je een fan van Harvest Moon of Animal Crossing en heb je een PC, twijfel niet langer. Haal het vandaag nog in huis. Spreek wel een tijd met jezelf af hoe lang je het gaat spelen, want ik betrap mezelf er nog te vaak op dat ik blijf zeggen: “Oké nog één in-game dag spelen en dan stop ik echt!”

REACTIES (45) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord