Hoe schrijf je een blog voor PU.nl? 

Hoe schrijf je een blog voor PU.nl? 2015-09-26T14:35:07

In deze blog wil ik jullie graag iets meer inzicht geven in het proces dat iedere redacteur meemaakt bij het schrijven van zijn (of haar, want Alie en Nino) blog. Het begint natuurlijk allemaal bij de keuze van een blog. Met welk onderwerp ga je als schrijver de lezende bezoeker dit keer lastigvallen? Bij het kiezen van je blog zijn eigenlijk drie types te onderscheiden:

triviaal game plaatje

Het briljante idee – Je zit op het toilet en bent aan het filosoferen over hoe je als individu de wereld gaat onderwerpen aan je gezag, maar dan opeens door een bizarre hersenkronkel krijg je het idee voor een briljante blog. Vaak is dit idee tijdloos en begin je meteen met schrijven. Binnen een half uur is je blog al af, want het idee is zo goed en sterk dat je er helemaal in opgaat. Nu is het aftellen naar de publicatiedatum. Vaak heb je dit type blog al ruim weken voor het verstrijken van de deadline af en is het uitkijken tot het artikel online verschijnt en je kunt gaan smullen van de reacties.
Voorbeelden:

De actualiteit – Soms komt het voor dat er iets actueels gebeurt en dat je het ook nog eens direct meekrijgt, omdat je net op het juiste moment op Twitter zit. Als je hier als redacteur dan ook nog eens een sterke mening over hebt, dan is een actuele blog geboren. Je schrijft precies wat je van de recente ontwikkeling vindt en publiceert je bevindingen zo snel mogelijk. Bij grote gebeurtenissen werkt een actuele blog vaak goed en krijg je meestal meer reacties dan op een 'gewone' blog. De blog is dan van toegevoegde waarde door actueel te zijn en nieuwe inzichten te geven vanuit het perspectief van een gamer. Voorbeelden:

Het 'moetje' – Als schrijver van een blog krijg je meestal aan het begin van de maand te horen wanneer er een stukje van je wordt verwacht. Er is altijd voldoende tijd om een goed idee voor een blog te verzinnen, maar soms krijg je die briljante ingeving niet. Hoeveel uren je ook op die porseleinen troon besteedt, het gewenste resultaat blijft uit. Als deze situatie zich voordoet, dan spreken we van een 'moetje'. Ja, er komt een artikel op de site maar het mist de scherpte om echt onderscheidend te zijn. Meestal zijn de 'moetjes' als tekst wel vermakelijk, maar inhoudelijk is het net zo leeg als de Verklaring Goed Gedrag van Badr Hari. 
Voorbeelden:

ander triviaal gameplaatje

Het schrijven van een blog begint dus altijd bij een goed idee of bij het naderen van een deadline. Hopelijk halen jullie wat genoegen uit deze inzichten in het schrijfgedrag van de redacteurs. Voor het geval dat je nog twijfelde over welke type blog dit is, dit is nu een 'moetje'.

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord