Het is nog geen tijd voor een nieuwe Call of Duty 

Het is nog geen tijd voor een nieuwe Call of Duty 2020-08-12T11:03:12
Jacco is groot Black Ops-fan, maar eigenlijk vindt hij het helemaal nog geen tijd voor een nieuwe Call of Duty. In deze blog legt hij uit waarom precies.

De allereerste Black Ops is mijn favoriete Call of Duty-deel ooit, dus het is prachtig nieuws dat Treyarch deze game met de kracht van moderne technologie zeer waarschijnlijk voorziet van een reboot. Of ‘herinterpretatie’, zoals game-ontwikkelaars het graag noemen. Toch heb ik eigenlijk nog helemaal geen trek in een nieuw deel. Wacht maar even met die nieuwe Call of Duty.

Er zijn veel sterke meningen over deze generatie Call of Duty-games. Die had ten eerste een valse start met een halfbakken versie van Ghosts en voegde ten tweede iets toe wat veteranen niet goed trokken: jetpacks en wallruns. Hoewel ik zelf ook een veteraan van de franchise ben – ik begon daadwerkelijk met de eerste Call of Duty op PC met 128 MB videogeheugen – kon de snelle gameplay mij wel bekoren. Lekker over muren razen en huishouden alsof het kerstmis is, was toch een frisse wind na al die delen met beide benen op de grond. Stiekem weet de oude garde van Call of Duty-spelers dat ook wel, maar zijn hun reflexen een beestje roestig geworden.

Modern Warfare

Een levend platform

Met Modern Warfare is de cirkel na alle futuristische bombarie weer rond en heeft Infinity Ward simpelweg een weergaloze game afgeleverd. Hoewel een tikkeltje achterhaald, is het prachtig dat nieuwe maps kosteloos zijn, het niet meer uitmaakt op welk platform je vrienden spelen en seizoenen eindelijk Fortnite-achtige fenomenen zijn geworden. Bovendien is het verdienmodel eindelijk eerlijk: geen nieuwe wapens in een lootbox zoals bijvoorbeeld in Black Ops 4, maar gewoon gratis en voor niets voor iedereen. Kun je net als ondergetekende écht niet wachten? Dan skip je gewoon twintig tiers voor een tientje extra. Oh, en dan is er nog Warzone, dat met 75 miljoen spelers helemaal kapot gespeeld wordt en constant leuk blijft.

Kortom: Call of Duty is eindelijk een levend, ademend platform dat constant wordt uitgebreid met nieuwe, waardevolle content. Activisions franchise is eindelijk geschikt om niet na een jaar gede-installeerd of in de prullenbak gegooid te worden, omdat er binnen twaalf maanden een nieuw deel verschijnt. Maar toch lijkt dat weer te gebeuren, en het is mij een raadsel waarom. Activision rapporteert tegenwoordig zelfs de omzet van een Call of Duty-game – in plaats van verkochte exemplaren – omdat microtransacties steeds belangrijker worden. Een platform met 75 miljoen gebruikers, exclusief de andere modi, lijkt me juist iets om voor minstens nog een jaar te koesteren.

Warzone

Koude kermis?

Daarnaast is er duidelijk iets niet pluis met Call of Duty: Black Ops - Cold War. De eerste berichten daarvan verschenen al in 2019, toen Jason Schreier van Kotaku meldde dat het een ‘zooi’ was wegens spanningen tussen WW2-maker Sledgehammer Games en ondersteunende studio Raven Software. Dat duo werkte aan een Koudeoorlogsgame en kwam er samen niet uit. Het gevolg is dat Treyarch moest inspringen, assets moest hergebruiken – vandaar Black Ops Cold War – en ‘even’ de ontwikkeling voort moest zetten. Behalve dat de studio daarvoor de belofte dat Black Ops 4 jaren ondersteund zou worden liet vallen als een baksteen, heeft Treyarch een jaar minder ontwikkeltijd.

Dat is een cruciaal verschil met de afgelopen generatie Call of Duty-games, waarbij drie ontwikkelaars haasje-over speelden en daarom drie jaar hadden om een nieuwe game te ontwikkelen. Dit jaar dus niet, en als ik lees wat voor ontwikkelhel Black Ops 4 was, zal het mij benieuwen wat Treyarch en Raven in twee jaar tijd voor elkaar weten te boksen. Allemaal bloed, zweet en tranen die bespaard kunnen blijven als we gewoon een jaartje langer het fantastische, enorm succesvolle Modern Warfare spelen. Ik bedoel: Terminal is nog nergens te bekennen.

Black Ops 4

Meesterplan

Goed, wellicht zit er toch een meesterplan achter en bewijst Activision dit najaar het tegendeel. Wie weet is dit najaar een nieuw deel uitbrengen toch voordeliger voor ons allen, of in ieder geval voor de uitgever. Een deel van dat meesterplan is overigens min of meer bekend, namelijk de integratie van Warzone. YouTuber XclusiveAce claimt daarnaast al een nieuwe Warzone-map gezien te hebben in Black Ops-thema, waardoor Modern Warfare’s meest populaire modus in ieder geval op de een of andere manier wordt voortgezet. Daarbij is het natuurlijk wel de vraag in hoeverre Cold War qua gameplay overeenkomt met Modern Warfare. Black Ops ‘voelt’ immers altijd een tikkie anders.

Wie weet ben ik na het zien van de eerste trailer – als-ie ooit daadwerkelijk wordt aangekondigd -  wel helemaal ready om met m’n boys Mason en Woods op avontuur te gaan, en is de volgende Call of Duty-game net zo top als Modern Warfare. Maar met zo’n succesvolle game als Modern Warfare en een jaar minder ontwikkeltijd had ik de gok zelf in ieder geval niet genomen. Maar hé, wie ben ik?

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord