Het gemis van een klassieker 

Het gemis van een klassieker 2016-12-16T16:57:42

Laat ik deze blog beginnen met duidelijk te maken dat ik goed snap dat niet iedereen het met me eens gaat zijn. Toch moet ik het kwijt. Ik mis al enkele jaren een echte klassieker.

Een game-ervaring die zo goed is, dat je na afloopt zelfs een beetje baalt dat je hem nooit meer opnieuw kan beleven voor een eerste keer. Een spel dat zo'n diepe indruk achter laat dat het je beheerst. Alles wat er om je heen gebeurt, wordt opgeslokt door die ene game ervaring die je een sterker persoon heeft gemaakt, je ogen heeft geopend of je helemaal op wist te slokken. Helaas moet ik stellen dat ik zo'n ervaring al tijden niet meer heb gehad. De laatste game waar ik niet meer uit los wist te raken, is echt al weer een flinke tijd geleden. Ik doel op titels als de eerste Bioshock, Mafia 2, Fallout 3 of God of War 3.

Mafia 2

In 2014, 2015 en 2016 heb ik dit helaas niet meer mogen ervaren. Nu heb ik dit jaar echt genoten van DOOM, maar ook deze titel wist net niet dat stukje extra te bieden om het voor mij een klassieker te maken. Zo had ik tijdens het spelen nog gewoon besef van tijd en ben ik niet een keer balend gestopt met spelen omdat het al half 3 's nachts was zonder dat ik dit door had.

DOOM

Ook titels als The Witcher 3 (te veel dialogen voor mijn doen), Uncharted 4 (te veel trage momenten), Overwatch (online team vormen blijft in iedere game lastig), Metal Gear Solid V (hoofdstuk 2 was gewoon ruk) en Shadow of Mordor (tof spel, maar mist net dat beetje extra) zijn allemaal net geen games die ik over 10 jaar zo op kan noemen tussen een rijtje als GTA Vice City, Legend of Zelda: Ocarina of Time en Metal Gear Solid III.

Misschien ben ik zelf wel het echte probleem. Ik kijk nauwelijks series of films, omdat dit toch altijd over hetzelfde gaat. Tegenwoordig is het alleen maar superhelden, special effects en linkse normen en waarden. Nu kan ik me best voorstellen dat hier behoefte aan is, maar ik heb er gewoon weinig mee om dit in iedere film en serie weer te moeten aanschouwen. Iets diverser mag van mij best. Iedere keer weer een andere jonge knappe gast of dame die nauwelijks kan acteren, maar vooral op uiterlijk wordt gecast.

God of War

Het kan zijn dat dit fenomeen wat ik ervaar bij films en series, mij nu ook treft in games. Toch denk ik dat we stiekem meer mogen verwachten van games. Zo wordt het in ieder geval wel gebracht door de marketing afdelingen achter de grootste uitgevers. Iedere game brengt het nieuwste van het nieuwste, het beste van het beste en is uitgebreider dan ooit tevoren. In de praktijk valt dit natuurlijk mee. Kijk maar eens alle trailers van Mafia 3 voor de release terug en bedenk je dan dat het spel de kwaliteit heeft van een schaal bitterballen.
Best leuk allemaal, maar na een minuut of 50 is de lol er ook wel vanaf.

Uncharted 4

De grote titels lijken vandaag de dag niks nieuws meer uit te proberen. Alles gaat volgens een vast schema tegenwoordig. Spellen als God of War die tegenwoordig een serieuze narrative krijgen. Waar gaat het heen? God of War is voor mij de beste anatomie les die ik ooit heb gehad. Dan hoef ik niet te weten hoe de relatie is tussen zijn zoon en hoe de tocht is om een echte man te worden. Als ik slechte relaties wil zien, kijk ik wel naar de avonturen van Ludo en bondgenoten in GTST.

Alles moet tegenwoordig veel te serieus en uitgebreid. Wat mij betreft gaan we weer lekker terug naar de basis en concentreren bedrijven zich waar ze echt goed op zijn, in plaats van zoveel mogelijk in je game te stoppen zonder dat het echt ooit werkt. Als we nu een stapje terug doen, dan krijgen we op termijn weer echte klassiekers. Spellen die je over 10 jaar zonder twijfel uit je mouw kunt strooien.

REACTIES (98) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord