Graddus op gamejacht in... Apeldoorn 

Graddus op gamejacht in... Apeldoorn 2017-03-22T09:26:54

Ik bezoek regelmatig een retrogamebeurs. Zo herinnert de trouwe lezer zich ongetwijfeld Tilburg, waar ik anderhalve maand geleden een koffer vol zeldzame, oude meuk vandaan haalde. Vandaag is het de beurt aan Apeldoorn, en wel het Sportcentrum Matenpark; een locatie die - buiten de pittoreske ligging - vooral bekend staat om z'n uitstekende broodjes kroket! Maar da's een ander verhaal. Ik ben hier immers om verder te werken aan mijn immer uitdijende gamecollectie. Zou mijn score net zo fraai zijn als in Tilburg? 

Graddus retrogames

 

Vroeger, en dan praat ik over een jaar of vijf, zes geleden, was Apeldoorn voor retrogameverzamelaars echt de place-to-be. De beurs was bijkans volledig bezet door particulieren, waardoor je grote kans had pareltjes voor een zacht prijsje op de kop te tikken. Inmiddels is dat helaas anders. De meerderheid van de standhouders zijn professionele handelaars en/of webshops, zodat je standaard de hoofdprijs betaald: iets wat anno 2017 overigens ook voor andere beurzen geldt.

Toch, met goed speurwerk is er zeker nog het één en ander te vinden. Ik loop bijvoorbeeld altijd direct helemaal naar de achterkant van de hal, omdat de prijzen daar minstens 25% lager liggen dan bij de ingang. En jawel, ik heb meteen beet. Voor 50 euro ben ik de trotse eigenaar van Final Fantasy Anthology en de Wii-games Super Paper Mario, F-Zero GX en Klonoa, een pakket dat normaal gesproken richting de 100 euro gaat. Kijk, dat zijn de betere deals!

Graddus retrogames

 

Na mijn vroege succes heb ik er zin in. En een blikje Red Bull later, zijn mijn zintuigen maximaal gespitst. Geconcentreerd spied ik langs de eindeloze rijen games: mint kopietjes van Secret of Mana, obscure Japanse PlayStation-RPG's, het de laatste jaren in prijs geëxplodeerde Conker's Bad Fur Day - qua aanbod zijn het vooral de usual suspects. En daarvan heb ik het meeste al in mijn bezit... Maar daar: de originele Sniper Elite voor de PlayStation 2! Een game die je niet vaak tegenkomt. De verkoper vraagt 20, ik kijk alsof hij een harde scheet heeft gelaten en na even twijfelen gaat de man akkoord met 10. Score!

Bij een ander kraampje zie ik Super Mario All-Stars: 25th Anniversary Edition voor de Wii liggen, nog ongeopend. Jep, doe me die ook maar. De prijs van 70 euro is aan de hoge kant, maar met een beetje afdingen neem ik het kleinood voor 55 euro mee. Lekker hoor. Vanaf dat moment gaat het echter bergafwaarts. Zo realiseer ik me ineens dat de beurs wel erg kleinschalig is. Veel standhouders hebben hun waar over meerdere tafels gespreid, zodat er een stuk minder shit ligt dan op het eerste gezicht lijkt.

Het geeft me in ieder geval kans een gepatenteerde 'kijk mij eens teleurgesteld zijn'-selfie te nemen...

Graddus retrogames

 

Nog een uur later ben ik er helemaal klaar mee. Want ondanks dat ik de enige echte Wowgek tegen het lijf loop (die een fetish voor Nintendo-handhelds blijkt te hebben), is het aanbod bedroevend. Dieptepunt is een Mini NES voor 125 euro waar geen cent vanaf te pingelen valt, terwijl het ding op Marktplaats vaak voor rond de 90 te krijgen is. 

Sorry dus, Apeldoorn, maar ik ben zwaar in je teleurgesteld. Laten we hopen dat ik over een dikke maand op mijn traditionele Koningsdag-hunt meer succes heb. En anders is er altijd nog 21 mei, wanneer het retrobeurscircus Eindhoven aandoet...

Tot dan?  

Graddus retrogames

REACTIES (34) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord