GOD OF WAARRRGH & THE LAST OF JIJKS! 

GOD OF WAARRRGH & THE LAST OF JIJKS! 2013-02-04T11:22:53

Jongens, jongens, jongens… vorig week werd ik maar weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt: wat heb ik toch een machtig, mooie baan. Een op en neertje naar Los Angeles met amper  twee overnachtingen is alles behalve relaxed maar als je dat moet doen om uitgebreid God of War: Ascension en The Last of Us te mogen spelen, wie heeft er dan nog wat te klagen…

Dat The Last of Us iets speciaals op zou leveren, dat wisten we op voorhand al wel maar met name God of War: Ascension heeft zich opnieuw op de kaart gezet. Wie de huidige preview leest van Jurjen in de PU heeft misschien de indruk dat God of War op de automatische piloot draait maar… niets is minder waar. Bovendien heeft Jurjen een grote fout gemaakt in zijn verhaal.  Hij heeft het over de minst spectaculaire opening van een God of War-game maar baseert dit op een hele korte demo. Wat ik echter in Los Angeles te zien kreeg, was daadwerkelijk het openingslevel van God of War: Ascension die in maart verschijnt. En jongens, wat een spectaculaire opening is het weer geworden. Dit is de God of War waar jij en ik van houden en het voelde alles behalve een invuloefening. Ja, het is niet per se heel vernieuwend allemaal (- er zijn wel aanpassingen en aanvullingen maar die zijn kleiner van aard - ) maar het speelt zo lekker,  zo soepel en is zo bruut. En daarbij; het oogt allemaal zo mooi. Ik had bijna zoiets van ‘waarom hebben we een PlayStation 4 nodig?’ als je de graphics van God of War in ogenschouw neemt.

Belangrijker is het gegeven dat Santa Monica Studio toch weer heel goed haar mythologische huiswerk heeft gedaan. De bekende Griekse Goden kunnen niet afgeslacht worden in deze prequel omdat dit anders zou botsen met de alreeds bekende verhaallijnen maar de makers hebben de mythen van de hele klassieke wereld uitgeplozen en ook daarvan een paar tot inspiratie genomen, samen met andere Griekse mythen en sagen. Neem daarbij dat de scope weer groter is dan die uit God of War III en je krijgt aankomende maart een God of War game waarvoor de term ‘episch’ lijkt te zijn uitgevonden.

En dan The Last of Us. Verdraaid, wat was die speelsessie spannend! We hebben tot nu voornamelijk Joel (baardmans) en Ellie (het meisje van 14) gezien in situaties met menselijke ‘survivors’ waar er behoorlijk agressief geknokt werd met alle mogelijke middelen, waarbij iedere kogel, veldfles met water en een paar schoenen goud waard was. In Los Angeles mocht ik voor het eerst spelen in de buurt van Boston waarbij Joel, zijn smokkel-partner-in-crime Tess en Ellie zich door een verlaten, op instorten staande wolkenkrabber moeten begeven terwijl The Infected (mensen geïnfecteerd met de parasiet waardoor uiteindelijk letterlijke paddenstoelen uit oogballen en hersenen komen groeien) in het gebouw rondscharrelen. Dit was pure survival-horror gecombineerd met stealth.

De zwaarst getroffen Infected maken gebruik van Echolocatie; dat wil zeggen dat ze geluid maken omdat ze zelf blind zijn. Dat geluid is zo fucking scary… echt zenuwslopend. Als een soort combinatie van opgewonden kikkers en zeugen die naar de slachtbank geleid worden, spuwen ze angstaanjagende, hoge geluidjes uit die je gek-makend bang maken. Je moet hier wel sluipend van A naar B.... maak geluid of trek te veel aandacht en je wordt ontdekt. Dit was enger dan Dead Space 3, Aliens: Colonial Marines en Resident Evil 6 bij elkaar.  Intens, panisch en nogmaals, echte, survival horror. Brrrrr. Dat in combinatie, met interessante personages en een intrigerende verhaallijn zoals Naughty Dog die als geen ander kan neerzetten… 

Op 20 februari gaat Sony de PlayStation 4 aankondigen in New York. Dat is spannend, natuurlijk, maar schrijf je PS 3 voorlopig nog niet af. Als er nog games als God of War: Ascension en The Last of Us voor blijven verschijnen, lijkt het wel alsof het beste voor de PS 3 nog gaat komen.

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord