De Xbox Series X kan een ongekend succes worden 

De Xbox Series X kan een ongekend succes worden 2020-01-09T15:04:43

Opeens was de onthulling daar tijdens The Game Awards: Microsoft toonde voor het eerst zijn nieuwe console en gaf het beestje ook een naam, de Xbox Series X. In tegenstelling tot de huidige generatie, kan Microsoft met zijn nieuwe console wel eens ongekend succes boeken. En wel vanwege de volgende redenen.
  

1. Xbox Series X oogt anders

Laten we maar meteen met het meest opvallende van start gaan: het bizarre ontwerp van de console. Die deed mij meteen denken aan een subwoofer, en een beetje aan de mysterieuze pilaar uit de film 2001: A Space Odyssey. Geen ruimte voor zo’n toren in je televisiekast? Geen nood, je kunt hem ook horizontaal plaatsen – al moet je natuurlijk wel de ventilatieroosters aan de bovenkant vrijhouden.

Wat je ook vindt van het ontwerp, we kunnen het er allemaal over eens zijn dat het anders oogt dan welke andere console dan ook, en daardoor valt hij enorm op. Persoonlijk ben ik snel gewend geraakt aan dit unieke design en ben ik het gaan waarderen. Ik denk dat het apparaat er grandioos uit gaat zien naast mijn televisie.


   

2. Microsoft is hongerig

Dit punt vergt even wat uitleg. Ik denk dat namelijk dat ‘hongerige’ bedrijven de meeste kans hebben om te excelleren. Kijk bijvoorbeeld naar Sony, die na de toch wat tegenvallende eerste paar jaar van de PlayStation 3 zich revancheerde met de uitermate succesvolle PlayStation 4. Of Nintendo, die na het succes van de Wii té zelfverzekerd werd, de mist inging met de Wii U en hernieuwd succes wist te verkrijgen met de Switch. Ook Microsoft zelf heeft laten zien dat het na een mondjesmaat verkopende Xbox enorm kan knallen met de Xbox 360.

Ik denk dat het bedrijf nu in een soortgelijke situatie zit. Met de Xbox One – die qua verkoop lang en breed is ingehaald door de PS4 en inmiddels ook bijna door de Switch – heeft het bedrijf niet het beoogde succes behaald, mede dankzij een verschrikkelijke eerste onthulling. Daardoor is het een beetje de ‘underdog’ van de game-industrie geworden. Als ik één terugkerende trend heb meegemaakt sinds ik deze industrie sinds eind jaren ’80 volg, is het wel dat bedrijven in dergelijke posities risico’s durven nemen en tegelijk alles op alles zetten om een grandioze comeback te maken.

Xbox Series X
   

3. Microsoft is koploper op het gebied van services

Wat je ook vindt van de Xbox One, op één gebied heeft Microsoft deze generatie geëxcelleerd: services. Xbox Live stond natuurlijk al als een huis, maar met Game Pass heeft het bedrijf een betaalbare, gebruiksvriendelijke en populaire service gelanceerd waar de concurrentie alleen maar van kan dromen. Op Xbox Game Pass staan tientallen games die de moeite waard zijn en door lid te worden bespaar je honderden, zo niet duizenden euro’s en krijg je toegang tot zoveel speelplezier dat je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen. Ik heb dan ook meer vertrouwen in Microsoft dan in andere bedrijven – zoals Google – als het aankomt op streamingservices en XCloud kan wel eens een heel belangrijke spil worden in de ‘next-gen oorlog’.

Xbox Game Pass
   

4. Microsoft maakt de beste controllers

We kunnen er inmiddels niet meer omheen: Microsoft maakt voor zijn Xbox-consoles de beste controllers. Ze voelen natuurlijker in je hand dan de DualShocks en inmiddels hebben ze wonder boven wonder zelfs Nintendo van de troon gestoten. Zeker de Xbox Elite-controller is een heerlijk ding, en laat die nou ook gewoon aan te sluiten zijn op de Xbox Series X. De eerste blik die we op de nieuwe controller hebben gekregen belooft veel goeds: hij lijkt veel op de Xbox One-controller, maar heeft een verbeterde vierpuntdruktoets, eindelijk een Share-knop en meer grip op de triggers. Het moet wel heel gek lopen wil dat niet de beste controller van de volgende generatie worden.

Xbox Series X
   

5. Games! Games! Games!

Het belangrijkste van een nieuwe console is natuurlijk het gamesaanbod. Third party-games zijn belangrijk: natuurlijk wil je als je een nieuwe console koopt de laatste Assassin’s Creed, Fifa en Call of Duty kunnen spelen, mocht je daar behoefte aan hebben. Maar exclusieve titels verkopen een console. Dat is nou net waar het op de Xbox One een beetje aan schortte. Er waren wel een aantal ijzersterke exclusieve games beschikbaar, maar het was niet genoeg om tegen het filmische aanbod van PlayStation 4 en de evergreens van Nintendo op te boksen.

Xbox-topman Phil Spencer roept nu al jaren dat hier verandering in gaat komen, en ik denk dat we dit met de Xbox Series X gaan merken. Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd in nieuwe studio’s en het opkomen van gevarieerde third party-ontwikkelaars – denk aan Ninja Theory (Hellblade), Obsidian (The Outer Worlds), Double Fine (Psychonauts) en inXile (Wasteland). Ik heb goede hoop dat alle studio’s van Microsoft druk bezig zijn met exclusieve Xbox One-games die van de Series X een niet te missen console maken. Zorg voor genoeg hoogstaande exclusieve games en het publiek komt vanzelf wel.


Genoeg redenen dus om te verwachten dat de Xbox Series X gaat knallen en een geduchte concurrent van de PlayStation 5 en Switch gaat worden. Ik denk dat het komende generatie erg gelijk op zal gaan en dat we niet zo’n grote scheiding in spelersaantallen gaan krijgen als deze generatie het geval is. Ik ben helemaal klaar voor de comeback van Microsoft. Want als gamer is er maar één ding wat telt: hoe meer goede consoles, hoe meer speelplezier!

REACTIES (79) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord