De Wii U wordt cooler dan je denkt 

De Wii U wordt cooler dan je denkt 2012-09-24T15:28:12

Wie de PU leest, weet dat ik niet blij werd van Nintendo’s presentatie van de Wii U op de afgelopen E3. De Wii U kwam tijdens die presentatie niet naar voren als een must-have console, op z’n zachtst gezegd. Ik vond het een slechte presentatie.

Naar mijn idee ontbrak een essentieel stuk software dat het apparaat bij iedereen op de kaart zou zetten. De toegevoegde waarde van de GamePad-controller kwam niet goed uit de verf. Ik miste iets met de grootsheid van een Zelda of een Metroid. New Super Mario Bros. U en Pikmin leken me vooral herhalingsoefeningen. Nintendo Land oogde als een rommelige kluwen onaantrekkelijke minigames. ZombiU zag er cool uit, maar wie zat er op de zoveelste FPS met zombies te wachten?

Na uitgebreide speelsessies met het apparaat en genoemde games ben ik blij om te kunnen melden dat ik het allemaal veel te somber heb ingezien. Die GamePad-controller levert toch best wat toegevoegde waarde, heb ik ontdekt. Bijvoorbeeld toen ik Mass Effect 3 op de Wii U speelde.

Zo’n plattegrond op je controller is misschien niet revolutionair maar wel gewoon verdomd handig, net als de mogelijkheid om erop door je inventaris te bladeren. Het echte wauw-effect kwam toen ik Mass Effect 3 van de tv overzette naar het GamePad-scherm. Het voelde alsof ik opeens een superhandheld in mijn klauwen had. Los van de tv een singleplayergame van het kaliber Mass Effect 3 spelen, dat is toch weer een extra stukje gamecomfort in huis.

Met mijn iPad en 3DS speel ik vaak aan de eettafel. Of op de bank in de huiskamer, terwijl mijn vrouw tv kijkt. Vanaf november kan ik dat ook met Wii U-games doen. Volgens Nintendo-medewerkers die de functie hadden getest, werkt deze streamfunctie feilloos, zelfs op grotere afstanden dan de officieel genoemde acht meter, en dwars door muren en plafonds heen. Misschien is het te vroeg om te juichen, maar dat klinkt alsof ik m’n slaapkamer haal.

Of de slaapkamer nu wel of niet gehaald wordt, ik denk dat de impact die de streamfunctie in het gemiddelde huishouden gaat hebben momenteel ernstig wordt onderschat. En dat geldt voor meer dingen die bij de Wii U-ervaring horen. Zoals Miiverse en asymmetrisch multiplayeren. En de games.

Dat asymmetrisch multiplayeren in games als New Super Mario Bros. U en Nintendo Land moet je gewoon een paar keer hebben gedaan om te snappen hoeveel fun het oplevert. Dat één speler andere dingen ziet en doet dan de andere spelers maakt werkelijk nieuwe dingen mogelijk. En in ZombiU heb ik gemerkt dat het tweede scherm ook veel kan toevoegen aan een single player-beleving. ZombiU is sowieso een spel dat door veel mensen verkeerd begrepen wordt. Ook voor dat spel geldt: pas tijdens een serieuze spelsessie valt het kwartje.

ZombiU oogt misschien als de zoveelste FPS met zombies, maar in feite is de ervaring veel meer die van een Roguelike waarin je op interessante manieren je controllerscherm móet gebruiken om heel voorzichtig steeds iets verder in bekende Londense trekpleisters door te dringen. Ik heb de game een paar uur achter elkaar moeten spelen om een goed gevoel voor ZombiU te krijgen, maar ik ben inmiddels helemaal verslingerd aan de lekker trage, zeer intense manier van spelen waar dit spel toe aanzet. De twee games waar ik dit najaar het meest naar uitkijk zijn New Super Mario Bros. U en ZombiU.

Op 30 november lanceert Nintendo een HD-console met een coole controller die extra comfort biedt en nieuwe dingen mogelijk maakt. Op dezelfde dag verschijnen vier exclusieve games die ik stuk voor stuk hun zestig euro waard vind: ZombiU, Nintendo Land, New Super Mario Bros. U en Rayman Legends. Geloof me, ik vind niet snel dat spellen zoveel geld waard zijn, helemaal niet sinds er ook veel coole spellen van 80 cent bestaan. Wie niet-exclusieve games als FIFA 13 en Black Ops 2 nog niet heeft kan deze op dag één ook meepikken. Zowel voor de nabije toekomst (Pikmin 3, The Wonderful 101, Monster Hunter 3 Ultimate) als verre toekomst (Bayonetta 2, Zelda) zijn coole games aangekondigd. Waar klagen we eigenlijk over?

Het enige waar ik graag nog even over wil klagen is Nintendo’s E3-presentatie van afgelopen juni. Want nu ik zelf heb ervaren hoe cool de Wii U en launchgames worden, is die nietszeggende presentatie voor mij in retrospect nóg slechter geworden.

REACTIES (68) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord