De olifant in het ruimtestation 

De olifant in het ruimtestation 2014-10-13T15:44:32

Ik ben gefrustreerd, en dat ben ik al een hele tijd. Maar ik ga er een einde aan maken. Een einde aan de knagende stemmetjes, een einde aan  de gedachten aan wat had kunnen zijn. Ik ga er wat aan doen. 

Laat ik beginnen door te zeggen dat ik een groot RPG-liefhebber ben. Onder mijn favoriete games ooit zijn Dragon Age: Origins, de Elder Scrolls games en oude RPG's zoals Planescape. Keuzevrijheid vind ik hierin enorm belangrijk, en het gevoel dat je een verhaal daadwerkelijk stuurt met je beslissingen geeft me altijd een kick. Doe mij maar zo'n game als The Witcher 3 met daarin vierhonderdmiljard verschillende eindes, ik ga er wel lekker op. Een spel waarin je een van de hoofdpersonages gewoon volledig misloopt omdat je net vergat dat ene hoekje om te lopen? Heerlijk, daardoor voelt een wereld levend, authentiek en groots. Of een game als Fallout 3, die je zonder pardon verantwoordelijk maakt voor het leven van een heel dorp en je daarna keihard laat zitten met je eigen gewetenswroeging. Kom maar. 

Haha hoe komt die olifant daar

Als tweede wil ik graag op tafel leggen dat ik een sci-fi fan ben. Ik vind (en dit gaat me waarschijnlijk een kogelbrief of twee opleveren) zowel Star Wars als Star Trek vet en ben idolaat van Joss Whedons serie FireFly - voor mijn dood nog een seizoen, graag. Hoewel ik deze interesse met weinig van mijn vrienden kan delen heb ik in mijn vriendin een geweldige nerdy tegenhanger gevonden. Ik kijk nu met haar het laatste seizoen van Battlestar Galactica, en damn wat is dat een fijne en slimme serie. Een dikke aanrader dus voor iedereen die van lasers, mensrobots, postapocalyptischheid en zware morele vraagstukken houdt. 

Een aantal van jullie zal wellicht de bovenstaande twee alinea's al bij elkaar opgeteld hebben. Welke games voegen diepe RPG gameplay en sci-fi awesomeness samen zoals geen ander spel dat ooit deed? Welke games zou een gamer met het bovenstaande CV overduidelijk moeten spelen? Van welke games weten jullie inmiddels allemaal al dat het daarover gaat terwijl ik nog een zin met een vraagteken typ? Mass Effect. Dit epische ruimtedrieluik is gelauwerd, bejubeld, op lichaamsdelen getatoeëerd, heeft huwelijksaanzoeken gekregen en is nooit in dezelfde ruimte als Clark Kent. Het is gemaakt door de heren en meesters van BioWare, en is de space opera-game uit mijn stoutste dromen die een nerdgasm zou moeten veroorzaken dat tot in het einde ter tijden doorklinkt in elke uithoek van het heelaal. En daar komt het dan. De olifant in het ruimtestation. Mijn frustratie. Mass Effect pakt me niet. De hele serie grijpt me niet. En dus, waarde vrienden, heeft deze man nooit meer dan een uur of zes van een ME-game gespeeld. 

Ik heb de eerste Mass Effect even gespeeld, en heb het toen opgegeven. Toen deel twee uitkwam heb ik deze ook een kans gegeven, maar zonder resultaat. Logischerwijs liet ik deel drie daarna maar liggen, denkend dat deze trilogie des awesomes het gewoon niet voor me ging worden. In die frustrerende realiteit heb ik vanaf toen geleefd, maar tot hier en niet verder! Toen ik deze week hersencellen aan het doden was op Reddit, kwam ik een thread tegen met als titel "The reason I love Mass Effect". Ik klikte braaf, en kwam op een filmpje terecht waarin Renegade en Paragon-keuzes met elkaar vergeleken werden in gesprekken uit de eerste ME. En verdomme, als dat niet supervet was. Ik voelde het sprankje hoop weer, het vlammetje voor BioWare's drie space-RPG's is weer gaan branden.

Conclusies werden getrokken, en deze week ga ik weer aan Mass Effect beginnen. Hopelijk gaat het me deze keer lukken, dit is namelijk de laatste poging. Als het nu niet lukt dan geef ik het op, en zal ik het tot in het tijdperk van de PlayStation 9 en Xbox 1080 raar vinden dat ik deze games nooit tof hebben kunnen vinden. Ik ga er met goede moed in, en ben gelukkig het grootste deel van wat ik al wel gespeeld heb weer vergeten. Als het opeens wel klikt heb ik plotseling drie van de vetste RPG's ooit voor me klaar liggen! Dat is dan - gezien de zolderkameruren die daar in gaan zitten - wel weer wat minder leuk voor mijn vriendin, dus mocht ze dit lezen: Sorry! Voor een extra zetje wil ik even jullie kant op kijken. De PUmmunity staat bol van de Mass Effect liefhebbers, dus bij deze een oproep aan jullie om de comments vol te storten met (SPOILERLOZE) redenen waarom jullie Mass Effect zo vet vinden. Maakt niet uit over welk deel het gaat, maar overtuig me! Geef me dat backlogverslindende zetje. 

REACTIES (41) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord