De kwestie Tomb Raider 

De kwestie Tomb Raider 2014-08-15T15:48:43
De ellende rond de Yezidi's in Irak, de oorlog in Oekraïne, de moordpartijen van Boko Haram, of de mogelijke overgang van Samuel Eto'o naar Ajax: het speelde afgelopen dinsdag allemaal even niet bij de gamers community. Er waren belangrijker zaken. De nieuwe Tomb Raider was een (naar later bleek timed) exclusive voor de Xbox One. En de boel ontplofte.

Wat er toen gebeurde, ging al mijn verstand ver te boven. Laat ik vooropstellen dat ik de teleurstelling van de PS4-bezitters kan begrijpen. De laatste Tomb Raider was een toffe game en dus wil je de opvolger graag op jouw console spelen. Dit soort games zijn toch de krenten uit de pap. Dan is balen en mopperen een gerechtvaardigd en menselijk uiten. Maar teleurstelling is wat anders als de volkswoede, of beter gezegd het volksgerecht, wat dinsdag vanaf 15.30 uur online ontstond. Ik weet niet waaraan dit ligt. Zijn het de anonieme sociale media waardoor mensen zich sneller laten gaan of zijn we gewoon allemaal moreel een beetje een stuk terug gestuiterd naar de oertijd (hij doet kut, hij moet dood). Want waarom leidt het exclusief maken van een game een hemelsnaam tot het verbaal bedreigen van de schrijver van Tomb Raider, en enkele developers van Crystal Dynamics. Waarom worden er massaal foto's gemaakt met opgestoken vingers naar Tomb Raider doosje of Lara's bekrast. Waarom wenst men Microsoft ernstige ziektes toe? 

rise of the tombraider 

Concurrentie tussen twee partijen gaat gepaard met een harde strijd, waarin alle legale middelen om elkaars vliegen af te vangen geoorloofd zijn. En het sluiten van een exclusieve deal is een legaal middel. Komt al jaren voor en zal ook nog jaren bestaan. En ja, beste PS-vrienden, Sony doet het ook. Bloodborne is ook een third party exclusive. En hoor je daar mensen over? En exclusieve deals zijn ook niet dom vanuit het perspectief van third parties. Het kan je bijvoorbeeld vooraf een stuk financiële zekerheid geven. Of er zijn ook afspraken binnen de deal gemaakt over andere games die dan ook door Microsoft ondersteund worden. Wie weet wilde Sony Tomb Raider niet massaal ondersteunen omdat hun eigen Tomb Raider, Uncharted 4, rond die tijd uitkomt. Wie zal het zeggen. Square is niet achterlijk en ook geen Sinterklaas. Dus roep niet iets wat je niet weet! Denk na! 

rise of the tomb raider 

Nee, de onsmakelijke Twitterbrei die de presentatie van Tomb Raider opleverde, heeft me weer in mijn opvatting gesterkt dat de wereld er met de sociale media nu niet perse op vooruit gegaan is. En dat is jammer, want het medium brengt zoveel toffe dingen met zich mee...

REACTIES (94) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord